МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Парлић присуствовала отварању изложбе фотографија и акварела „Велика Хоча, 20 година касније“
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Парлић присуствовала отварању изложбе фотографија и акварела „Велика Хоча, 20 година касније“

07. јул 2024.

У Господарској кући у Великој Хочи данас је отворена изложба фотографија и акварела „Велика Хоча, 20 година касније“, као и Летња школа архитектуре. Изложба и школа организоване су од стране Удружења Бисер Метохије, а реализоване су уз помоћ Канцеларије за Косово и Метохију.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Помоћница директора Канцеларије Милена Парлић присуствовала је отварању и нагласила да је доста тога у Великој Хочи урађено у последњих 20 година захваљујући Влади Србије и Канцеларији за КиМ.

“Циљ изложбе јесте да се у протеклих двадесет година представи Хоча, шта је то учињено и промењено. И оно што морам да кажем, радује да заиста јесте доста тога и урађено у Хочи, морам да кажем захваљујући Влади Републике Србије, Епархији рашко-призренској, Заводу за заштиту споменика културе, свим добротворима. Много тога је учињено, много инфраструктурних пројеката који су реализовани, и путна инфраструктура и ево овај диван трг у центру и будућа виница и дегустациони центар и Дом културе. Манастир Зочиште који је 2004. године страдао, данас је обновљен. Тринаест цркава које се захваљујући Заводу за заштиту споменика културе одржавају. Желим да се захвалим свима који су се данас окупили, да видимо како се то Хоча развијала у протеклих двадесет година и шта је још неопходно да урадимо заједнички“, рекла је Парлић.

Истакла је и значај Летње школе архитектуре на коју је поносна и која се спроводи захваљујући Министарству културе и Канцеларије за Косово и Метохију на иницијативу Општине и удружења Бисер Метохије.

Наводи да је Летња школа архитектуре окупила младе и талентоване људе са Приштинског универзитета, чији циљ је био да се упознају са местом где се укрштају вера, традиција и култура.

“Верујем да су за ових десет дана колико су боравили, док су ходали улицама Хоче, да их је Хоча вратила у прошлост јер је једина задржала период минулих векова. Њихов задатак је не само да се упознају са културним наслеђем него да и заиста попишу у каквом су стању данас културно наслеђе, споменици културе Велике Хоче. Ми смо заједно са Владом Републике Србије, првенствено са Заводом за заштиту споменика културе могли да помогнемо и да учинимо нешто да сачувамо богато културно наслеђе српског народа које су наши вишевековни владари на овим просторима градили. Данас сам овде да их све поздравим у име Канцеларије за Косово и Метохију, Владе Републике Србије, директора Петра Петковића са вером и да ћемо наставити Летњу школу архитектуре не само у Хочи него у свим српским срединама. И у жељи и у нади да ће ово што су урадили за ових десет дана боравка овде, следеће године да ћемо да се окупимо и да дочекамо неки нови објекат који ће бити реконструисан”, нагласила је Парлић.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

„Прва ствар коју смо данас отворили јесте изложба „Велика Хоча, 20 година касније“, на којој су приказани радови, односно акварели Грозди Митикиши из 2003. године, које је она направила у току свог боравка у Великој Хочи, на основу којих је наше удружење одредило фотографије на идентичним локацијама као пре 20 година и извршили смо једну компарацију како је то било тада, како је сада, који су добри примери, шта је сачувано, шта нажалост није сачувано, али поносни смо и срећни што је преко 80 одсто тих старих објеката традиционалног народног градитељства сачувано, док је сакрална архитектура у потпуности обновљена. Посетиоци ове изложбе која се реализује у сарадњи са Привременим органом општине Ораховац и Канцеларије за КиМ у завичајном музеју у Великој Хочи моћи ће да се присете својих кућа, како је некада било, као и сви гости Велике Хоче ће имати ту прилику”, рекао је Милан Петровић, председник Удружења Бисер Метохије из Велике Хоче.

Изразио је наду да ће доћи и студенти са других универзитета, како домаћих тако и иностраних.

„Још један пројекат под покровитељством Министарства културе јесте Летња школа архитектуре у Великој Хочи где смо заједно у сарадњи са Факултетом техничких наука, одсек архитектуре из Косовске Митровице, били домаћини студентима, који су дошли овде и одрадили снимање. Упознали смо их са нашом богатом историјом у Великој Хочи, како сакралних објеката, тако и објеката традиционалног народног градитељства. Студенти су дали свој допринос очувању културног наслеђа, надамо се да ће у наредном периоду неке идеје конкретизовати и реализовати и да ће Велика Хоча бити још лепша и богатија. Надамо се да ће ово бити традиционална манифестација, да ће се сваког лета одржавати и доћи студенти са других универзитета, како домаћих тако и иностраних и да ћемо се у здрављу окупљати у нашој Великој Хочи”, нагласио је Петровић.

Студенткиња архитектуре Кристина Васић је оценила да је Велика Хоча је један од најочуванијих градова.

“Утисци које ћу из ове школе понети у мој родни Липљан су такви да не могу речима да се опишу. Ово је средина која враћа у прошлост, која враћа наше животе коренима. Велика Хоча је један од најочуванијих градова и људи се овде и труде да ту културу сачувају и одрже. Томе доприносе и ови пројекти, као и куће које су реконструисане и обновљене у духу традиције и прошлости”, рекла је Кристина Васић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике