МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »За десетак дана испостава НСЗ у Великој Хочи
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

За десетак дана испостава НСЗ у Великој Хочи

26. јануар 2018. Извор: Танјуг

После прошлонедељеног разговора грађана са председником Србије Александром Вучић у Лапљем селу, за десетак дана у Великој Хочи биће отворена испостава Националне службе за запошљавање Србије, најавили су данас НСЗ и Канцеларија за КиМ.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за КиМ

"Након иницијативе коју су грађани (Љубиша Шарић) из овог краја упутили Вучићу, да се отвори Канцеларија НСЗ за ово подручје. НСЗ је у веома кратком року реаговала и ево стварамо техничке и кадровске претпоставке како би ова канцеларија заживела за десетак дана. Тиме ћемо омогућити лакши и бржи приступ свим грађанима који су до сада морали да путују до Косовске Митровице, што је око 80 км удаљено", рекао је директор НСЗ Зоран Мартиновић.

Љубиша Шарић из Ораховца је током разговора са Вучићем у Лапљем селу указао на проблем запошљавања.

Шарић је данас присуствовао посети у Великој Хочи и рекао је Танјугу да је тада предложио шта би конкретно могло да се уради, које ресурсе имамо и да би могли да успослимо више људе, пре свега омладину.

"Очекујемо сада неки пројекат, када дођу људи из Министарства пољопривреде и Привредне коморе Србије, да урадимо нешто".

Шарић каже да ће захваљујући председнику Вучићу и брзој реакцији Канцеларије за КиМ убрзо бити отворена Канцеларија НСЗ у Великој Хочи, где ће људи моћи да оверавају карте без одласка у Косовску Митровицу.

Мартиновић је рекао да ће грађани моћи лакше да остваре своја права.

"Имаће могућност незапослени да се евидентирају и лакше приступе услугама НСЗ током фебрура пошто ће им бити доступни сви јавни позиви. Тако да ћемо велики број свих незапослених лица који ће се пријављивати ту моћи да укључимо у различите програме".

Додаје, младе у програме стручне праксе, а неке друге у програме новог запошљавања, самозапошљавања за оне који хоће да започну свој бизнис, као и све који се теже запошљавају.

Мартиновић истиче да ће им бити доступни програми јавних радова, тако да ће сигурно имати много више шансе да се запосле.

Према његовим речима, у Великој Хочи ће око 300 особа бити евидентирано које су морале да путују у Косовску Митровицу.

Навео је да је НСЗ једна од институција која је успела да се значајно умрежи на подручју КиМ и да омогући нашим грађанима да буду ближи институцијама Србије, како би могли да остварују своја права.

Са Мартиновићем су Велику Хочу посетили и министар просвете Младен Шарчевић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и потпредседник покрајинске владе и министар за повратак Далибор Јевтић.

Ђурић је рекао да ће већим запошљавањем бити спречено напуштање српских средина на КиМ.

"Започели су опсежне разговоре на терену, али и са представницима институција о томе како да убрзамо запошљавање, јер тако заустављамо одлив младих људи и спречавамо могућност да млади без посла размишљају о другим алтернативама осим останка и опстанка у завичају", нагласио је Ђурић.

Он је захвалио Мартиновићу и министру за рад Зорану Ђорђевићу и нагласио да држава може пуно тога да уради, не само кроз програме усваршавања већ и различитих видова подстицаја за привреднике, који се сада у великом броју јављају и желе да помогну.

Страни инвеститори ће тешко доћи у ово подручје због нерешених политичких и безбедносних питања, додао је.

Ђурић каже да се, ипак, много привредника "на таласу подршке покренуло ових дана након трагедије која нас је задесила и који желе да учине нешто и отворе можда неки погон.

Рекао је да Канцеларија за НСЗ у Великој Хочи остаје приоритет и очекује да ће у 2018. бити направљан озбиљан помак по питању запошљавања.

Ђурић је казао да је у том месту већ направљен помак по питању сеоског туризма, виноградарства и слично.

Нагласио је како људи у Великој Хочи раде и опстају и негују своје и позвао Србе да посете Метохију.

"Драги Срби дођите овде, дођите у Метохију, у Ораховац, Велику Хочу и посетите манастире цркве и културно историјско наслеђе, пробајте метохијско лепо вино, посетите кулу Лазара Кујунџића, посетите наше светиње, будите са овим људима. Јер, ако ови људи живе овде са својим породицама, најмање што је наша дужности обавеза јесте да бринемо и помогнемо, нема изговора", поручио је Ђурић.

Министар Шарчевић, Јевтић и Ђурић су у Великој Хочи обишли Предшколску установу "Наша Радост" и Основну школу "Светозар Марковић".

Министар просвете је посету КиМ завршио у Великој Хочи.

Претходно су у Ораховцу разговарали са директорима и наставницима школа те оптштине.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике