MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Za desetak dana ispostava NSZ u Velikoj Hoči
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Za desetak dana ispostava NSZ u Velikoj Hoči

26. januar 2018. Izvor: Tanjug

Posle prošlonedelјenog razgovora građana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučić u Laplјem selu, za desetak dana u Velikoj Hoči biće otvorena ispostava Nacionalne službe za zapošlјavanje Srbije, najavili su danas NSZ i Kancelarija za KiM.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za KiM

"Nakon inicijative koju su građani (Ljubiša Šarić) iz ovog kraja uputili Vučiću, da se otvori Kancelarija NSZ za ovo područje. NSZ je u veoma kratkom roku reagovala i evo stvaramo tehničke i kadrovske pretpostavke kako bi ova kancelarija zaživela za desetak dana. Time ćemo omogućiti lakši i brži pristup svim građanima koji su do sada morali da putuju do Kosovske Mitrovice, što je oko 80 km udalјeno", rekao je direktor NSZ Zoran Martinović.

Ljubiša Šarić iz Orahovca je tokom razgovora sa Vučićem u Laplјem selu ukazao na problem zapošlјavanja.

Šarić je danas prisustvovao poseti u Velikoj Hoči i rekao je Tanjugu da je tada predložio šta bi konkretno moglo da se uradi, koje resurse imamo i da bi mogli da usposlimo više lјude, pre svega omladinu.

"Očekujemo sada neki projekat, kada dođu lјudi iz Ministarstva polјoprivrede i Privredne komore Srbije, da uradimo nešto".

Šarić kaže da će zahvalјujući predsedniku Vučiću i brzoj reakciji Kancelarije za KiM ubrzo biti otvorena Kancelarija NSZ u Velikoj Hoči, gde će lјudi moći da overavaju karte bez odlaska u Kosovsku Mitrovicu.

Martinović je rekao da će građani moći lakše da ostvare svoja prava.

"Imaće mogućnost nezaposleni da se evidentiraju i lakše pristupe uslugama NSZ tokom februra pošto će im biti dostupni svi javni pozivi. Tako da ćemo veliki broj svih nezaposlenih lica koji će se prijavlјivati tu moći da uklјučimo u različite programe".

Dodaje, mlade u programe stručne prakse, a neke druge u programe novog zapošlјavanja, samozapošlјavanja za one koji hoće da započnu svoj biznis, kao i sve koji se teže zapošlјavaju.

Martinović ističe da će im biti dostupni programi javnih radova, tako da će sigurno imati mnogo više šanse da se zaposle.

Prema njegovim rečima, u Velikoj Hoči će oko 300 osoba biti evidentirano koje su morale da putuju u Kosovsku Mitrovicu.

Naveo je da je NSZ jedna od institucija koja je uspela da se značajno umreži na području KiM i da omogući našim građanima da budu bliži institucijama Srbije, kako bi mogli da ostvaruju svoja prava.

Sa Martinovićem su Veliku Hoču posetili i ministar prosvete Mladen Šarčević, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i potpredsednik pokrajinske vlade i ministar za povratak Dalibor Jevtić.

Đurić je rekao da će većim zapošlјavanjem biti sprečeno napuštanje srpskih sredina na KiM.

"Započeli su opsežne razgovore na terenu, ali i sa predstavnicima institucija o tome kako da ubrzamo zapošlјavanje, jer tako zaustavlјamo odliv mladih lјudi i sprečavamo mogućnost da mladi bez posla razmišlјaju o drugim alternativama osim ostanka i opstanka u zavičaju", naglasio je Đurić.

On je zahvalio Martinoviću i ministru za rad Zoranu Đorđeviću i naglasio da država može puno toga da uradi, ne samo kroz programe usvaršavanja već i različitih vidova podsticaja za privrednike, koji se sada u velikom broju javlјaju i žele da pomognu.

Strani investitori će teško doći u ovo područje zbog nerešenih političkih i bezbednosnih pitanja, dodao je.

Đurić kaže da se, ipak, mnogo privrednika "na talasu podrške pokrenulo ovih dana nakon tragedije koja nas je zadesila i koji žele da učine nešto i otvore možda neki pogon.

Rekao je da Kancelarija za NSZ u Velikoj Hoči ostaje prioritet i očekuje da će u 2018. biti napravlјan ozbilјan pomak po pitanju zapošlјavanja.

Đurić je kazao da je u tom mestu već napravlјen pomak po pitanju seoskog turizma, vinogradarstva i slično.

Naglasio je kako lјudi u Velikoj Hoči rade i opstaju i neguju svoje i pozvao Srbe da posete Metohiju.

"Dragi Srbi dođite ovde, dođite u Metohiju, u Orahovac, Veliku Hoču i posetite manastire crkve i kulturno istorijsko nasleđe, probajte metohijsko lepo vino, posetite kulu Lazara Kujundžića, posetite naše svetinje, budite sa ovim lјudima. Jer, ako ovi lјudi žive ovde sa svojim porodicama, najmanje što je naša dužnosti obaveza jeste da brinemo i pomognemo, nema izgovora", poručio je Đurić.

Ministar Šarčević, Jevtić i Đurić su u Velikoj Hoči obišli Predškolsku ustanovu "Naša Radost" i Osnovnu školu "Svetozar Marković".

Ministar prosvete je posetu KiM završio u Velikoj Hoči.

Prethodno su u Orahovcu razgovarali sa direktorima i nastavnicima škola te optštine.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike