МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић: Косово не може да заокружи независност без Србије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дачић: Косово не може да заокружи независност без Србије

18. фебруар 2018. Извор: РТС

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС да лажна држава Косово није успела да заокружи процес независности јер није постала ни чланица УН, ни неких других важних међународних организација, а нити ће то постати без договора са Србијом. Процес повлачења признања ће се наставити, тврди шеф српске дипломатије и истиче да се сваки глас рачуна.

Ивица Дачић

Фото:Танјуг

Бурунди је повукао признање, док су бројне мале земље под притиском неких западних земаља пре 10 година признале независност Косова. Гостујући у Дневнику РТС-а, министар Ивица Дачић је рекао да је највећи део тих земаља одлуке о признању једнострано проглашене независности Косова донео већ у првим годинама, у једном таласу који је био погуран неким западним силама и исламским земљама.

"Прошло је десет година од свега тога и људи виде да је реч о лажној држави, која није успела да заокружи свој процес независности јер није постала ни чланица УН, ни неких других важних међународних организација, нити ће то постати без договора са Србијом", каже Дачић.

Рекао је да не зна чиме Приштина теши своју јавност зато што је видео списак од наводно 116 земаља које су признале Косово. То је, каже Дачић, лажни списак јер се на њему налазе неке земље које то никада нису урадиле и неке државе које нису чланице УН, а и земље које су повукле признање о независности Косова.

Дачић је показао оригиналну ноту коју је јуче представио новинарима, а добио је од министра спољних послова на састанку са председником Бурундија. Он је лично изјавио да је Бурунди донео одлуку да повуче признање.

"Образложење које су они дали је једно од најтемељнијих образложења које смо добили, ушли су у суштину проблема - да је једнострано проглашена независноти у супротности са финалним актом из Хелсинкија, да је супротно резолуцији Савета безбедности, да сматрају да је то маневар којим се жели успоствљање институција предвиђених Резолуцијом 1244 ван било каквног политчког решења са Србијом и због тога повлаче признање", објаснио је Дачић.

Када је Барбадос признао Косово пре неколико дана, Дачић је истакао да је била општа еуфорија у Приштини.

"Јуче када сам изјавио око Бурундија, била је прва вест али некако су реакције - ма дајте, какав Бурунди", каже Дачић.

Сваки глас се у УН рачуна

Дачић каже да се сваки глас се у Уједињеним нацијама рачуна. Могу на њиховој страни да буду велике западне силе али не могу да заокруже процес независности без Србије, рекао је је Дачић.

"Србија то не може да одбрани без Русије и Кине. У том смислу ми настављамо нашу борбу и показујемо да овај процес није завршен, да за десет година то нису успели да остваре, то значи да неће успети да остваре и у наредним деценијама уколико не седну за преговарачки сто са Србијом", каже министар.

"Ниједна власт се до сада овим питањем није бавила и ја их због тога оптужујем. Мислим да је највећи део тих признања уследио због наше неактивности. Нисмо радили са тим земљама које на неки начин и не знају суштину проблема. За неколико месеци имали смо три земље које су повукле признање", каже Дачић.

Тај процес ће се наставити и са другим земљама, тиме показујемо да овај процес може да иде и у супротном смеру.

Подсетио је да је Македонија признала Тајланд па је повукла признање, бивша Југославија је признала Западну Сахару па је повукла признање.

Како каже, многе ситуације говоре о томе да је такве одлуке могуће преоспитивати.

Неке земље имају своје билатералне одлуке, они не поштују заједничке ставове ЕУ, сматра Дачић.

Ми се не боримо само против Приштине него против њихових непринципијелних одлука, каже Дачић.

"Имамо нашу стратегију, не признајемо независност Косова, а подржавају нас две велике силе које имају право вета", подсећа Дачић.

Пет земаља ЕУ нису признале Косово. Шпанија је, како каже, већи бранитељ Србије него неки српски политичари.

Ситуација је да нема заједничке позиције ЕУ. Зигмар Габријел је могао да говори само у име Немачке, наводећи да је у питању ароганција према Србији која не функционише. Сви морају да поштују ставове ЕУ.

"Они нису утвтдили позицију да је Косоово држава. Они не могу да нас услове да признамо Косовда бисмо ушли у ЕУ. Боримо се за своју земљу", закључио је Дачић.

О унутрашњем дијалогу о КиМ

Говорећи о унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији, Дачић је казао да свако треба да изнесе своју идеју и навео да, када је реч о ставовима Српске православне цркве, он поштује њихово мишљење.

"Али, постоји велика дискрепанца и разлика између онога што постоји на терену и онога што неко може да сматра као неко идеално решење. Уосталом, Пећка патријаршија је одавно премештена из Пећи, односно патријаршија је премештена у Београд", казао је Дачић.

Он је навео да се са новом америчком администрацијом може разговарати, док је то било тешко чинити са Клинтоном, за чије владавине је НАТО бомбардовао Србију.

Говорећи о односима са Русијом, Дачић је казао да су политички односи две земље изванредни, али да је потребно радити даље на реализацији економских циљева.

"Робна размена, која је прошле године била 2,5 милијарде долара може да буде много већа. Циљ нам је да у наредним годинама робна размена достигне 4 милијарде долара", казао је Дачић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике