MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Dačić: Kosovo ne može da zaokruži nezavisnost bez Srbije
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Dačić: Kosovo ne može da zaokruži nezavisnost bez Srbije

18. februar 2018. Izvor: RTS

Ministar spolјnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da lažna država Kosovo nije uspela da zaokruži proces nezavisnosti jer nije postala ni članica UN, ni nekih drugih važnih međunarodnih organizacija, a niti će to postati bez dogovora sa Srbijom. Proces povlačenja priznanja će se nastaviti, tvrdi šef srpske diplomatije i ističe da se svaki glas računa.

Ivica Dačić

Foto:Tanjug

Burundi je povukao priznanje, dok su brojne male zemlјe pod pritiskom nekih zapadnih zemalјa pre 10 godina priznale nezavisnost Kosova. Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar Ivica Dačić je rekao da je najveći deo tih zemalјa odluke o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova doneo već u prvim godinama, u jednom talasu koji je bio poguran nekim zapadnim silama i islamskim zemlјama.

"Prošlo je deset godina od svega toga i lјudi vide da je reč o lažnoj državi, koja nije uspela da zaokruži svoj proces nezavisnosti jer nije postala ni članica UN, ni nekih drugih važnih međunarodnih organizacija, niti će to postati bez dogovora sa Srbijom", kaže Dačić.

Rekao je da ne zna čime Priština teši svoju javnost zato što je video spisak od navodno 116 zemalјa koje su priznale Kosovo. To je, kaže Dačić, lažni spisak jer se na njemu nalaze neke zemlјe koje to nikada nisu uradile i neke države koje nisu članice UN, a i zemlјe koje su povukle priznanje o nezavisnosti Kosova.

Dačić je pokazao originalnu notu koju je juče predstavio novinarima, a dobio je od ministra spolјnih poslova na sastanku sa predsednikom Burundija. On je lično izjavio da je Burundi doneo odluku da povuče priznanje.

"Obrazloženje koje su oni dali je jedno od najtemelјnijih obrazloženja koje smo dobili, ušli su u suštinu problema - da je jednostrano proglašena nezavisnoti u suprotnosti sa finalnim aktom iz Helsinkija, da je suprotno rezoluciji Saveta bezbednosti, da smatraju da je to manevar kojim se želi uspostvlјanje institucija predviđenih Rezolucijom 1244 van bilo kakvnog politčkog rešenja sa Srbijom i zbog toga povlače priznanje", objasnio je Dačić.

Kada je Barbados priznao Kosovo pre nekoliko dana, Dačić je istakao da je bila opšta euforija u Prištini.

"Juče kada sam izjavio oko Burundija, bila je prva vest ali nekako su reakcije - ma dajte, kakav Burundi", kaže Dačić.

Svaki glas se u UN računa

Dačić kaže da se svaki glas se u Ujedinjenim nacijama računa. Mogu na njihovoj strani da budu velike zapadne sile ali ne mogu da zaokruže proces nezavisnosti bez Srbije, rekao je je Dačić.

"Srbija to ne može da odbrani bez Rusije i Kine. U tom smislu mi nastavlјamo našu borbu i pokazujemo da ovaj proces nije završen, da za deset godina to nisu uspeli da ostvare, to znači da neće uspeti da ostvare i u narednim decenijama ukoliko ne sednu za pregovarački sto sa Srbijom", kaže ministar.

"Nijedna vlast se do sada ovim pitanjem nije bavila i ja ih zbog toga optužujem. Mislim da je najveći deo tih priznanja usledio zbog naše neaktivnosti. Nismo radili sa tim zemlјama koje na neki način i ne znaju suštinu problema. Za nekoliko meseci imali smo tri zemlјe koje su povukle priznanje", kaže Dačić.

Taj proces će se nastaviti i sa drugim zemlјama, time pokazujemo da ovaj proces može da ide i u suprotnom smeru.

Podsetio je da je Makedonija priznala Tajland pa je povukla priznanje, bivša Jugoslavija je priznala Zapadnu Saharu pa je povukla priznanje.

Kako kaže, mnoge situacije govore o tome da je takve odluke moguće preospitivati.

Neke zemlјe imaju svoje bilateralne odluke, oni ne poštuju zajedničke stavove EU, smatra Dačić.

Mi se ne borimo samo protiv Prištine nego protiv njihovih neprincipijelnih odluka, kaže Dačić.

"Imamo našu strategiju, ne priznajemo nezavisnost Kosova, a podržavaju nas dve velike sile koje imaju pravo veta", podseća Dačić.

Pet zemalјa EU nisu priznale Kosovo. Španija je, kako kaže, veći branitelј Srbije nego neki srpski političari.

Situacija je da nema zajedničke pozicije EU. Zigmar Gabrijel je mogao da govori samo u ime Nemačke, navodeći da je u pitanju arogancija prema Srbiji koja ne funkcioniše. Svi moraju da poštuju stavove EU.

"Oni nisu utvtdili poziciju da je Kosoovo država. Oni ne mogu da nas uslove da priznamo Kosovda bismo ušli u EU. Borimo se za svoju zemlјu", zaklјučio je Dačić.

O unutrašnjem dijalogu o KiM

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji, Dačić je kazao da svako treba da iznese svoju ideju i naveo da, kada je reč o stavovima Srpske pravoslavne crkve, on poštuje njihovo mišlјenje.

"Ali, postoji velika diskrepanca i razlika između onoga što postoji na terenu i onoga što neko može da smatra kao neko idealno rešenje. Uostalom, Pećka patrijaršija je odavno premeštena iz Peći, odnosno patrijaršija je premeštena u Beograd", kazao je Dačić.

On je naveo da se sa novom američkom administracijom može razgovarati, dok je to bilo teško činiti sa Klintonom, za čije vladavine je NATO bombardovao Srbiju.

Govoreći o odnosima sa Rusijom, Dačić je kazao da su politički odnosi dve zemlјe izvanredni, ali da je potrebno raditi dalјe na realizaciji ekonomskih cilјeva.

"Robna razmena, koja je prošle godine bila 2,5 milijarde dolara može da bude mnogo veća. Cilј nam je da u narednim godinama robna razmena dostigne 4 milijarde dolara", kazao je Dačić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike