МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Најважнији нам је мир и сигурност ,више нема "обе стране"
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Најважнији нам је мир и сигурност, више нема "обе стране"

28. март 2018.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини имао отворен разговор, да је изнео наше виђење читаве ситуације и да се више не помињу "обе стране" након састанка.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Указао сам на чињенице и показао документа која сведоче да Марко Ђурић није кршио процедуру и то је најважније, рекао је председник јуче за РТС, и додао да је наш интерес да очувамо мир и стабилност, а то можемо само тако да не угрожавамо сигурност и безбедност Срба на КиМ.

Како је рекао, сагласили су се да је најважније сачувати мир и стабилност, и да је уверен да се људи на КиМ данас сигурније осећају.

Додао је и да је имао разговор и са америчким дипломатом Весом Мичелом и да им је заједничко да је очување мира од суштинског значаја.

"Изашли смо из овога тако да је штета по наш народ на КиМ минимална", рекао је Вучић.

"У моје време неће бити српских пораза", подвукао је Вучић.

Вучић је у интервјуу РТС после разговора са Могерини, која је дошла у Београд дан после немилих сцена и хапшења Марка Ђурића на КиМ.

"Изнео сам наше виђење свега и показао документа која су показала да Марко Ђурић није кршио процедуру. Марко Ђурић је поступао у складу са уставом Републике Србије. Не обазирем се на оно што се пише у домаћим, заправо страним медијима, да је неко хтео нешто да уради или је жртвовао Ђурића, то су глупости. Ја сам поређао чињенице и показао им их", рекао је Вучић.

"Видећемо како ћемо у будућности да решавамо ствари. Кад имате сукобе, морате да тежите да их решавате разговором. Како ће то да изгледа, то ћемо да видимо", рекао је српски председник.

"Што се тиче разговора са Могеринијевом, помињале су се обе стране у првој реакцији. Сада их у саопштењу нема, јер је најгоре лицемерје говорити о несразмерној употреби силе. То је било противправна употреба силе... ", истакао је.

Он је навео да слуша од политичких противника и чита у медијима разне глупости...

"Ми смо говорили само о чињеницама и за мене је била потпуно јасна намера. Могу да говорим о томе како је цео север српске покрајине био окружен косовским снагама, направили су комплетан прстен са циљем да покажу како желе да то изгледа. Чудом није било погинулих и тешко страдалих. Нисмо им дали да заузму север Косова, то смо урадили водећи оштру, паметну и мудру политику и јасно смо ставили до знања да ни са Србима, ни са Србијом не могу да се играју. Нисам фасциниран њиховом снагом, нити њиховом моћи, а ни памети, тако да ми је олакшана ситуација...", рекао је Вучић.

Нисам нарочито фасциниран њиховом снагом и моћи, рекао је и додао да ако су мислили да нека квази држава показује колико је снажна тако што ће Марка Ђурића да туку и вуку по поду, ја нисам задовољан њиховом памећу.

"Неколико пута сам рекао, моје речи нису шала, никада више нећу дозволити да се Србима понови "Олуја" и "Бљесак". Нисам шармантан као Тадић и Коштуница, али у моје време неће бити српских пораза. Даћу све од себе, готово сам апсолутно сигуран да ћемо успети да сачувамо мир".

Србија није онолико слаба колико би они желели да јесте, констатовао је председник.

Неки су добро разумели да са Србијом није време да се играју

Нећу да говорим о шпекулацијама медија, али ја сам по Уставу надлежан за командовање Војском Србије и мој посао је да штитим наш народ и грађане наше земље, рекао је председник Алелксаандар Вучић.

Он је тако одговорио на питање РТС о шпекулацијама медија да је намеравао да "пошаље војску на Косово", и истакао да такву одлуку није донео, али да су, после свега, "неки добро разумели да са Србијом није време да се играју".

"Космет је део територије Србије по Уставу, имамо посебна правила, али и други морају да их поштују, а то је да нема дугих цеви и да нема оружане силе на северу Косова без дозволе локалне заједнице у складу са Бриселским споразумом и актима које смо потписали и договорили са НАТО. Ако се то деси, онда ми морамо да видимо шта радимо како бисмо заштитили наш народ. Ја нисам такву одлуку донео. Да јесам, били бисте упознати, иако имам уставно овлашћење да такву одлуку донесем, а надам се да нећу никада и све ћу да дам од себе да је никад не донесем. А да ли је то једна од могућности коју увек разматран када је српски народ угрожен? Подразумева се, то је моја уставна могућност, уставно право и уставна обавеза кад су земља и српски народ угрожени", рекао је српски председник.

Не заборавите, истакао је, поновио сам то више пута, поновио сам то свим међународним представницима.

"Неколико пута сам рекао - моје речи нису шала, да своје речи држим посебно када су озбиљне и одговорне. Рекао сам, никада више нећу дозволити да се Србима догоде Олуја и Бљесак, јер, имаћемо трауме и ожиљке наредних стотину година после тешких пораза које смо доживели и ћутања и чињенице да смо се правили глуви и слепи када су нам се најтеже трагедије нашег народа дешавале. Неће бити више Олује, неће више бити Бљеска", нагласио је председник Вучић.

Приметио је да није велики, харизматичан лидер као Слободан Милошевић, да није много паметан, добар, фин и шармантан и успешан као Тадић и Коштуница, али да у његово време неће бити ни Олује, ни Бљеска, нити ће бити српских пораза.

Вучић је рекао да је готово апсолутан сигуран да ћемо умети да сачувамо мир и безбедност за наше људе.

„Шта ја разматрам то је питање мог тима, моје одлуке. Као што видите такву одлуку нисам донео, али чини ми се да су неки добро разумели да са Србијом није време да се играју и да Србија није онолико слаба колико би желели да јесте", закључио је он.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике