MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Najvažniji nam je mir i sigurnost ,više nema "obe strane"
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Najvažniji nam je mir i sigurnost, više nema "obe strane"

28. mart 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini imao otvoren razgovor, da je izneo naše viđenje čitave situacije i da se više ne pominju "obe strane" nakon sastanka.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Ukazao sam na činjenice i pokazao dokumenta koja svedoče da Marko Đurić nije kršio proceduru i to je najvažnije, rekao je predsednik juče za RTS, i dodao da je naš interes da očuvamo mir i stabilnost, a to možemo samo tako da ne ugrožavamo sigurnost i bezbednost Srba na KiM.

Kako je rekao, saglasili su se da je najvažnije sačuvati mir i stabilnost, i da je uveren da se lјudi na KiM danas sigurnije osećaju.

Dodao je i da je imao razgovor i sa američkim diplomatom Vesom Mičelom i da im je zajedničko da je očuvanje mira od suštinskog značaja.

"Izašli smo iz ovoga tako da je šteta po naš narod na KiM minimalna", rekao je Vučić.

"U moje vreme neće biti srpskih poraza", podvukao je Vučić.

Vučić je u intervjuu RTS posle razgovora sa Mogerini, koja je došla u Beograd dan posle nemilih scena i hapšenja Marka Đurića na KiM.

"Izneo sam naše viđenje svega i pokazao dokumenta koja su pokazala da Marko Đurić nije kršio proceduru. Marko Đurić je postupao u skladu sa ustavom Republike Srbije. Ne obazirem se na ono što se piše u domaćim, zapravo stranim medijima, da je neko hteo nešto da uradi ili je žrtvovao Đurića, to su gluposti. Ja sam poređao činjenice i pokazao im ih", rekao je Vučić.

"Videćemo kako ćemo u budućnosti da rešavamo stvari. Kad imate sukobe, morate da težite da ih rešavate razgovorom. Kako će to da izgleda, to ćemo da vidimo", rekao je srpski predsednik.

"Što se tiče razgovora sa Mogerinijevom, pominjale su se obe strane u prvoj reakciji. Sada ih u saopštenju nema, jer je najgore licemerje govoriti o nesrazmernoj upotrebi sile. To je bilo protivpravna upotreba sile... ", istakao je.

On je naveo da sluša od političkih protivnika i čita u medijima razne gluposti...

"Mi smo govorili samo o činjenicama i za mene je bila potpuno jasna namera. Mogu da govorim o tome kako je ceo sever srpske pokrajine bio okružen kosovskim snagama, napravili su kompletan prsten sa cilјem da pokažu kako žele da to izgleda. Čudom nije bilo poginulih i teško stradalih. Nismo im dali da zauzmu sever Kosova, to smo uradili vodeći oštru, pametnu i mudru politiku i jasno smo stavili do znanja da ni sa Srbima, ni sa Srbijom ne mogu da se igraju. Nisam fasciniran njihovom snagom, niti njihovom moći, a ni pameti, tako da mi je olakšana situacija...", rekao je Vučić.

Nisam naročito fasciniran njihovom snagom i moći, rekao je i dodao da ako su mislili da neka kvazi država pokazuje koliko je snažna tako što će Marka Đurića da tuku i vuku po podu, ja nisam zadovolјan njihovom pameću.

"Nekoliko puta sam rekao, moje reči nisu šala, nikada više neću dozvoliti da se Srbima ponovi "Oluja" i "Blјesak". Nisam šarmantan kao Tadić i Koštunica, ali u moje vreme neće biti srpskih poraza. Daću sve od sebe, gotovo sam apsolutno siguran da ćemo uspeti da sačuvamo mir".

Srbija nije onoliko slaba koliko bi oni želeli da jeste, konstatovao je predsednik.

Neki su dobro razumeli da sa Srbijom nije vreme da se igraju

Neću da govorim o špekulacijama medija, ali ja sam po Ustavu nadležan za komandovanje Vojskom Srbije i moj posao je da štitim naš narod i građane naše zemlјe, rekao je predsednik Alelksaandar Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje RTS o špekulacijama medija da je nameravao da "pošalјe vojsku na Kosovo", i istakao da takvu odluku nije doneo, ali da su, posle svega, "neki dobro razumeli da sa Srbijom nije vreme da se igraju".

"Kosmet je deo teritorije Srbije po Ustavu, imamo posebna pravila, ali i drugi moraju da ih poštuju, a to je da nema dugih cevi i da nema oružane sile na severu Kosova bez dozvole lokalne zajednice u skladu sa Briselskim sporazumom i aktima koje smo potpisali i dogovorili sa NATO. Ako se to desi, onda mi moramo da vidimo šta radimo kako bismo zaštitili naš narod. Ja nisam takvu odluku doneo. Da jesam, bili biste upoznati, iako imam ustavno ovlašćenje da takvu odluku donesem, a nadam se da neću nikada i sve ću da dam od sebe da je nikad ne donesem. A da li je to jedna od mogućnosti koju uvek razmatran kada je srpski narod ugrožen? Podrazumeva se, to je moja ustavna mogućnost, ustavno pravo i ustavna obaveza kad su zemlјa i srpski narod ugroženi", rekao je srpski predsednik.

Ne zaboravite, istakao je, ponovio sam to više puta, ponovio sam to svim međunarodnim predstavnicima.

"Nekoliko puta sam rekao - moje reči nisu šala, da svoje reči držim posebno kada su ozbilјne i odgovorne. Rekao sam, nikada više neću dozvoliti da se Srbima dogode Oluja i Blјesak, jer, imaćemo traume i ožilјke narednih stotinu godina posle teških poraza koje smo doživeli i ćutanja i činjenice da smo se pravili gluvi i slepi kada su nam se najteže tragedije našeg naroda dešavale. Neće biti više Oluje, neće više biti Blјeska", naglasio je predsednik Vučić.

Primetio je da nije veliki, harizmatičan lider kao Slobodan Milošević, da nije mnogo pametan, dobar, fin i šarmantan i uspešan kao Tadić i Koštunica, ali da u njegovo vreme neće biti ni Oluje, ni Blјeska, niti će biti srpskih poraza.

Vučić je rekao da je gotovo apsolutan siguran da ćemo umeti da sačuvamo mir i bezbednost za naše lјude.

„Šta ja razmatram to je pitanje mog tima, moje odluke. Kao što vidite takvu odluku nisam doneo, ali čini mi se da su neki dobro razumeli da sa Srbijom nije vreme da se igraju i da Srbija nije onoliko slaba koliko bi želeli da jeste", zaklјučio je on.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike