МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Приштина прави "одбор за туторство" над Србима
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Приштина прави "одбор за туторство" над Србима

07. април 2018. Извор: Танјуг

Документ Приштине о формирању ЗСО, до којег је дошла Канцеларија за КиМ, није ништа до обесмишљавање претходне тврдње привремених институција у Приштини да ће формирати ЗСО, рекао је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

"Приштина нема намеру да формира ЗСО", поручио је Ђурић и додао да ће Срби радити на ЗСО "онако како је то предвиђено бриселским споразумом".

Ђурић је на конференцији за новинаре рекао да Приштина, уместо да ради на формирању ЗСО, формира нека "управљачка тела", која не представљају ништа друго до "одбор за туторство" над предствницима српске заједнице.

Он је рекао да је у Приштини јуче страним дипломатама представљен документ који је назван механизам за асоцијацију српских општина, а да тај документ предвиђа и стварање некавог Извршног одбора, који треба да даје пројектне задатке Србима.

"Тако нешто нигде није предвиђено Бриселским споразумом", указао је директор Канцеларије за КиМ.

Како је рекао, не долази у обзир да се тако нешто оствари, јер постоји Бриселски споразум:

"И никога од нас, нити грађане Србије више неће моћи да слажу", закључио је Ђурић.

Он је објаснио да је Србија дошла до, како каже, аутентичног документа који је Приштина представила, а под називом "Радни механизам за асоцијацију српских општина" .

Тај документ, каже Ђурић, говори о томе да премијер привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај треба да буде надлежан за спровођење и формирање Заједнице српских општина.

"Тим документом предвидели су, ни мање ни више, него да у тиму за спровођење, управљачком тиму, буду четири представника Срба. Да управљачки тим има 12 чланова, значи да има албанску већину. Овај план такође предвиђа оснивање некаквог извршног одбора који треба да даје пројектне задатке српским представницима у вези са формирањем ЗСО, а чланови су Мелиза Харадинај, Селим Селими, представници Тачија, Весељија, представници Самоопредељења, Демократског савеза Косова и других политичких странака националних мањина...", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре. Документ САД и ЕУ делили су јуче, каже Ђурић, као свој званични акт, те Београд очекује адекватну реакцију.

"Ја хоћу да им поручим - такав филм нећете гледати. Срби ће радити на ЗСО онако како је то предвиђено споразумом", рекао је он.

На питање како је Србија дошла до таквог документа из Приштине, Ђурић наводи да "имамо своје канале".

"Не заборавите да смо ми од 1912. до 1999. били тамо држава у пуном капацитету. Ово је аутентичан документ који су јуче ујутру уручили представницима САД и у Бриселу", рекао је Ђурић.

Приштина, истакао је, нема намеру да формира ЗСО и поручио је а треба да размисле како да мењају свој уставни оквир да би могли да успоставе праву, а не лажну ЗСО, "онако како је они замишљају".

Ђурић је рекао да је 1.813 дан како ЗСО није формирана, и додао да је било планирано да до краја маја 2013. године две стране формирају управљачки тим за формирање асоцијације са општинама са српском већином, са описом послова и задатака које је дефинисао одбор за имплементацију.

Тај одбор за имплементацију је дефинисао нешто потпуно друго у односи на оно што пише у плану Приштине, а то да Заједница управља економијом, здравством, школама, урбаним и руралним планирањем, безбедношћу, избором команданата полиције.

"А, они сад планирају тела само са албанском већином, која би служила само њиховој сврси", подвукао је Ђурић.

Како је рекао, да је међународна заједница желела да нешто озбиљно уради за 1.813 дана, то би и урадила, и да услов Косову за визну либарализацију "не би била демаркација тзв. границе тзв. Косова са Црном Гором, већ би била ЗСО".

Зато, каже, више не верује ни да је међународна заједница искрена и говоре о томе како су "тобоже подједнако посвећени испуњавању обавеза и када позивају подједнако Београд и Приштину да спроведу обавезе, што је лицемерно".

Које то обавезе Београд није спровео, упитао је Ђруић и додао да се Албанци ругају у лице међународној заједници дајући им овај план, иако њима треба да дају објашњење зашто нису спровели оно што је предвиђено Бриселским споразумом.

Он је поновио да "Приштина не да не ради ништа него показује да неће дијалог".

Према његовим речима фарбриковањем лажних докумената привремене институције у Приштини покушавају да се прикажу као неко ко споразуме спроводи и тиме замајава међународну јавност, а у пракси угњетава Србе.

"То је оно што је истина" рекао је Ђурић али и оценио да је однос међународне заједнице према том питању "топао ваздух за луфт балоне" и није озбиљан.

"Срби су решени да спроведу споразум о ЗСО онако како је договорено и само такву ћемо заједницу формирати" закључио је Ђурић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике