MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Priština pravi "odbor za tutorstvo" nad Srbima
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Priština pravi "odbor za tutorstvo" nad Srbima

07. april 2018. Izvor: Tanjug

Dokument Prištine o formiranju ZSO, do kojeg je došla Kancelarija za KiM, nije ništa do obesmišlјavanje prethodne tvrdnje privremenih institucija u Prištini da će formirati ZSO, rekao je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Marko Đurić

Foto: Tanjug

"Priština nema nameru da formira ZSO", poručio je Đurić i dodao da će Srbi raditi na ZSO "onako kako je to predviđeno briselskim sporazumom".

Đurić je na konferenciji za novinare rekao da Priština, umesto da radi na formiranju ZSO, formira neka "upravlјačka tela", koja ne predstavlјaju ništa drugo do "odbor za tutorstvo" nad predstvnicima srpske zajednice.

On je rekao da je u Prištini juče stranim diplomatama predstavlјen dokument koji je nazvan mehanizam za asocijaciju srpskih opština, a da taj dokument predviđa i stvaranje nekavog Izvršnog odbora, koji treba da daje projektne zadatke Srbima.

"Tako nešto nigde nije predviđeno Briselskim sporazumom", ukazao je direktor Kancelarije za KiM.

Kako je rekao, ne dolazi u obzir da se tako nešto ostvari, jer postoji Briselski sporazum:

"I nikoga od nas, niti građane Srbije više neće moći da slažu", zaklјučio je Đurić.

On je objasnio da je Srbija došla do, kako kaže, autentičnog dokumenta koji je Priština predstavila, a pod nazivom "Radni mehanizam za asocijaciju srpskih opština" .

Taj dokument, kaže Đurić, govori o tome da premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj treba da bude nadležan za sprovođenje i formiranje Zajednice srpskih opština.

"Tim dokumentom predvideli su, ni manje ni više, nego da u timu za sprovođenje, upravlјačkom timu, budu četiri predstavnika Srba. Da upravlјački tim ima 12 članova, znači da ima albansku većinu. Ovaj plan takođe predviđa osnivanje nekakvog izvršnog odbora koji treba da daje projektne zadatke srpskim predstavnicima u vezi sa formiranjem ZSO, a članovi su Meliza Haradinaj, Selim Selimi, predstavnici Tačija, Veselјija, predstavnici Samoopredelјenja, Demokratskog saveza Kosova i drugih političkih stranaka nacionalnih manjina...", rekao je Đurić na konferenciji za novinare. Dokument SAD i EU delili su juče, kaže Đurić, kao svoj zvanični akt, te Beograd očekuje adekvatnu reakciju.

"Ja hoću da im poručim - takav film nećete gledati. Srbi će raditi na ZSO onako kako je to predviđeno sporazumom", rekao je on.

Na pitanje kako je Srbija došla do takvog dokumenta iz Prištine, Đurić navodi da "imamo svoje kanale".

"Ne zaboravite da smo mi od 1912. do 1999. bili tamo država u punom kapacitetu. Ovo je autentičan dokument koji su juče ujutru uručili predstavnicima SAD i u Briselu", rekao je Đurić.

Priština, istakao je, nema nameru da formira ZSO i poručio je a treba da razmisle kako da menjaju svoj ustavni okvir da bi mogli da uspostave pravu, a ne lažnu ZSO, "onako kako je oni zamišlјaju".

Đurić je rekao da je 1.813 dan kako ZSO nije formirana, i dodao da je bilo planirano da do kraja maja 2013. godine dve strane formiraju upravlјački tim za formiranje asocijacije sa opštinama sa srpskom većinom, sa opisom poslova i zadataka koje je definisao odbor za implementaciju.

Taj odbor za implementaciju je definisao nešto potpuno drugo u odnosi na ono što piše u planu Prištine, a to da Zajednica upravlјa ekonomijom, zdravstvom, školama, urbanim i ruralnim planiranjem, bezbednošću, izborom komandanata policije.

"A, oni sad planiraju tela samo sa albanskom većinom, koja bi služila samo njihovoj svrsi", podvukao je Đurić.

Kako je rekao, da je međunarodna zajednica želela da nešto ozbilјno uradi za 1.813 dana, to bi i uradila, i da uslov Kosovu za viznu libaralizaciju "ne bi bila demarkacija tzv. granice tzv. Kosova sa Crnom Gorom, već bi bila ZSO".

Zato, kaže, više ne veruje ni da je međunarodna zajednica iskrena i govore o tome kako su "tobože podjednako posvećeni ispunjavanju obaveza i kada pozivaju podjednako Beograd i Prištinu da sprovedu obaveze, što je licemerno".

Koje to obaveze Beograd nije sproveo, upitao je Đruić i dodao da se Albanci rugaju u lice međunarodnoj zajednici dajući im ovaj plan, iako njima treba da daju objašnjenje zašto nisu sproveli ono što je predviđeno Briselskim sporazumom.

On je ponovio da "Priština ne da ne radi ništa nego pokazuje da neće dijalog".

Prema njegovim rečima farbrikovanjem lažnih dokumenata privremene institucije u Prištini pokušavaju da se prikažu kao neko ko sporazume sprovodi i time zamajava međunarodnu javnost, a u praksi ugnjetava Srbe.

"To je ono što je istina" rekao je Đurić ali i ocenio da je odnos međunarodne zajednice prema tom pitanju "topao vazduh za luft balone" i nije ozbilјan.

"Srbi su rešeni da sprovedu sporazum o ZSO onako kako je dogovoreno i samo takvu ćemo zajednicu formirati" zaklјučio je Đurić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike