МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Одржан округли сто Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ у оквиру унутрашњег дијалога
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Одржан округли сто Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ у оквиру унутрашњег дијалога

04. јун 2018. Извор: Танјуг

У наставку унутрашњег дијалога о КиМ данас је Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ затражило да се дијалог Београда и Приштине у Бриселу замрзне док, како је рекао председник удружења Симо Спасић, Албанце у том дијалогу представљају злочинци.

округли сто

Фото: Канцеларија за КиМ

На округом столу у Палати Србија, Спасић је рекао да Удружење тражи од Специјалног суда за злочине ОВК да похапси команданте некадашње ОВК, те да држава Србија распише референдум о КиМ.

“Питање мора бити да ли сте да Србија иде у Европу без КиМ. Да видимо шта ће грађани да кажу”, навео је Спасић на округлом столу који је почео минутом ћутања за све киднаповане и убијене на КиМ.

Нагласио је да Удружење није сагласно да Србија без КиМ буде примљена у ЕУ и додао да подржава председника Александра Вучића коме је, наводи, изузетно тешко због притисака око КиМ.

Снежана Марковић Здравковић из Удружења каже да је питање шта изабрати и чему се дати - прошлости или будућности.

“Измирити прошлост, и будућност неће имати проблема. Измиривање прошлости јесте процес али ако се не види крај тог процеса онда је замрзнути конфликт”, каже Марковић Здравковић на округлом столу коме је присуствовао и заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев.

Упитала је шта ако се замрзнути конфликт “отопи”, те изразила наду да ће се изнаћи решење које неће значити проливање крви.

Она је рекла да се над Србима “врше најмонструознији злочини од злочинаца који би да затру све српско, а злочинци су сигурни да их рука правде никада неће стићи”.

Прошле године у марту је, каже, у Приштини отворен центар за нестала лица чији су чланови породице и албаснких и српских жртава те упитала под чијим институцијама је регистрована та невладина организација, колико Срба са КиМ поседује документа тзв “државе Косова”.

Навела је и да је Србија једина земља у региону која нема закон о цивилним жртвама рата, те да треба тражити изградњу спомен обележја достојна српских жртава на КиМ.

Потпредседник Удружења Драган Пиљевић захвалио је председнику Вучићу и позиву за учешће у унутрашњем дијалогу.

Навео је да су отимице и убиства била средставо за застрашивање српског становништва и других неалбанаца.

“Злочинци никада нису били процесуирани, хапшени и није дошло до правде, штавише после свих ових година највише боли што су исти злочинци награђени од међународне заједнице са високим функцијама у териористичкој НАТО држави на којој сву власт држи и даље Кфор”, каже Пиљевић.

Казао је да се спроводе двоструки аршини кад је реч о отетим и убијеним Србима и додао да се највећи број отмица десио после доласка НАТО у виду Кфора и Унмика.

Навео је и податак Владе Србије за који је рекао да је из 2004. и који показује да се са КиМ протерано и интерено расељено 287.000 Срба и других неалбанаца.

Председник српске координације страдалих, убијених и киднапованих са простора бивше Југославије Душко Челић рекао је да је 28. маја делегацију српске кординације примио је председник Републике Српске Милорад Додик.

“Предочили смо му шта је мисија српке координације - да се супротставимо једној неправедној матрици да су Срби криви за све на простору бивше Југославије, да су они окупатори и да су њихове жртве жртве другог реда”, рекао је Челић.

Каже да се таква матрица да су Срби криви и поражена страна понавља и у дијалогу у Бриселу, те да удружања треба да “дигну глас” и интернационализују питање људских права Срба на КиМ.

Навео је да сензибилност према жртавама и породицама мора да буде много већа, те најавио да ће званично тражити пријем код Вучића.

Он је, као и други учесници, негодовао што данашњем округлом столу не присуствују највиши представници државе Србије.

Поред Козарева, скупу су присуствовали и директор Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са Приштином Драган Владисављевић и директор Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Жарко Степановић.

Данашњи округли сто организовали су Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ и радна група Владе Србије.

Владисављевић: Још заинтересованих за унутрашњи дијалог

Интересовање одређених структура у друштву за учешће у унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији, који је покренуо председник Србије Александар Вучић, и даље постоји и оне ће добити прилику да дају свој допринос, изјавио је директор Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са Приштином Драган Владисављевић.

До сада је, наводи, организовано укупно 33 догађаја у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ, уз учешће више десетина хиљада људи, од чега је радна група организовала или суорганизовала 21 догађај, укључујући и данашњи округли сто на коме су учествовали представници Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ.

"Поред овога, ту су изузетно активне друштвене мреже, фејсбук и твитер, неко је пребројао да је само преко тих мрежа своје мишљење дало више од 10.000 људи", каже Владисављевић за Танјуг.

Додао је да ће свакако и та мишљења бити узета у обзир јер је управо и почетна идеја председника Србије била да кроз један систем концентричних кругова по свим ниовоима обезбеди што већи обухват нашег друштва како би сви могли да кажу шта мисле о питању КиМ.

"На крају помиње се и питање најширег изјашњавања по питању рефередума. Да ли ће тога бити, видећемо", каже Владисављевић.

Време за састављање коначног извештаја који ће бити достављен председнику Вучићу, као мере за решење, није орочено, рекао је Владисављевић и додао да ће извештај бити завршен када државно руковдство буде проценило да је све оно што је до сада урађено довољно да може да се коначно донесе неки закључак о томе.

Наговештавано је, додаје, да ће унутрашњи дијалог трајати до краја марта, па онда до краја априла, али и даље траје јер постоје заинтересовани, као што су технички факултети и поједини институти.

Председник Србије је, каже, и покренуо унутрашњи дијалог о КиМ да би чуо шта народ има да каже о питању КиМ и то ће узети у обзир када буде доносио коначну одлуку о томе како решавати питање КиМ и који су све елементи тог решења.

Питање КиМ је каже, за целу државу значајно и свакако да један човек који о томе на крају треба да каже коначно мишљење мора и вероватно жели да узме у обзир шта цело друштво о томе мисли.

Поводом негодовања представника Удружања породица киднапованих и убијених на КиМ који су очекивали да данашњем округлом столу присуствују председник Вучић или директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да ће и мишљења која су се данас чула на округлом столу бити укључена у коначан извештај јер је то и сврха унутрашњег дијалога.

"Све што је данас речено по пракси која иначе постоји у оквиру унутрашњег дијалога све ће то до детаља бити забележено и претворено у одређене предлоге решења и мере које треба да допринесу решењима", рекао је Владисављевић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике