MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Održan okrugli sto Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM u okviru unutrašnjeg dijaloga
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Održan okrugli sto Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM u okviru unutrašnjeg dijaloga

04. jun 2018. Izvor: Tanjug

U nastavku unutrašnjeg dijaloga o KiM danas je Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM zatražilo da se dijalog Beograda i Prištine u Briselu zamrzne dok, kako je rekao predsednik udruženja Simo Spasić, Albance u tom dijalogu predstavljaju zločinci.

okrugli sto

Foto: Kancelarija za KiM

Na okrugom stolu u Palati Srbija, Spasić je rekao da Udruženje traži od Specijalnog suda za zločine OVK da pohapsi komandante nekadašnje OVK, te da država Srbija raspiše referendum o KiM.

“Pitanje mora biti da li ste da Srbija ide u Evropu bez KiM. Da vidimo šta će građani da kažu”, naveo je Spasić na okruglom stolu koji je počeo minutom ćutanja za sve kidnapovane i ubijene na KiM.

Naglasio je da Udruženje nije saglasno da Srbija bez KiM bude primljena u EU i dodao da podržava predsednika Aleksandra Vučića kome je, navodi, izuzetno teško zbog pritisaka oko KiM.

Snežana Marković Zdravković iz Udruženja kaže da je pitanje šta izabrati i čemu se dati - prošlosti ili budućnosti.

“Izmiriti prošlost, i budućnost neće imati problema. Izmirivanje prošlosti jeste proces ali ako se ne vidi kraj tog procesa onda je zamrznuti konflikt”, kaže Marković Zdravković na okruglom stolu kome je prisustvovao i zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.

Upitala je šta ako se zamrznuti konflikt “otopi”, te izrazila nadu da će se iznaći rešenje koje neće značiti prolivanje krvi.

Ona je rekla da se nad Srbima “vrše najmonstruozniji zločini od zločinaca koji bi da zatru sve srpsko, a zločinci su sigurni da ih ruka pravde nikada neće stići”.

Prošle godine u martu je, kaže, u Prištini otvoren centar za nestala lica čiji su članovi porodice i albasnkih i srpskih žrtava te upitala pod čijim institucijama je registrovana ta nevladina organizacija, koliko Srba sa KiM poseduje dokumenta tzv “države Kosova”.

Navela je i da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nema zakon o civilnim žrtvama rata, te da treba tražiti izgradnju spomen obeležja dostojna srpskih žrtava na KiM.

Potpredsednik Udruženja Dragan Piljević zahvalio je predsedniku Vučiću i pozivu za učešće u unutrašnjem dijalogu.

Naveo je da su otimice i ubistva bila sredstavo za zastrašivanje srpskog stanovništva i drugih nealbanaca.

“Zločinci nikada nisu bili procesuirani, hapšeni i nije došlo do pravde, štaviše posle svih ovih godina najviše boli što su isti zločinci nagrađeni od međunarodne zajednice sa visokim funkcijama u teriorističkoj NATO državi na kojoj svu vlast drži i dalje Kfor”, kaže Piljević.

Kazao je da se sprovode dvostruki aršini kad je reč o otetim i ubijenim Srbima i dodao da se najveći broj otmica desio posle dolaska NATO u vidu Kfora i Unmika.

Naveo je i podatak Vlade Srbije za koji je rekao da je iz 2004. i koji pokazuje da se sa KiM proterano i intereno raseljeno 287.000 Srba i drugih nealbanaca.

Predsednik srpske koordinacije stradalih, ubijenih i kidnapovanih sa prostora bivše Jugoslavije Duško Čelić rekao je da je 28. maja delegaciju srpske kordinacije primio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Predočili smo mu šta je misija srpke koordinacije - da se suprotstavimo jednoj nepravednoj matrici da su Srbi krivi za sve na prostoru bivše Jugoslavije, da su oni okupatori i da su njihove žrtve žrtve drugog reda”, rekao je Čelić.

Kaže da se takva matrica da su Srbi krivi i poražena strana ponavlja i u dijalogu u Briselu, te da udružanja treba da “dignu glas” i internacionalizuju pitanje ljudskih prava Srba na KiM.

Naveo je da senzibilnost prema žrtavama i porodicama mora da bude mnogo veća, te najavio da će zvanično tražiti prijem kod Vučića.

On je, kao i drugi učesnici, negodovao što današnjem okruglom stolu ne prisustvuju najviši predstavnici države Srbije.

Pored Kozareva, skupu su prisustvovali i direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom Dragan Vladisavljević i direktor Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović.

Današnji okrugli sto organizovali su Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM i radna grupa Vlade Srbije.

Vladisavljević: Još zainteresovanih za unutrašnji dijalog

Interesovanje određenih struktura u društvu za učešće u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji, koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i dalje postoji i one će dobiti priliku da daju svoj doprinos, izjavio je direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom Dragan Vladisavljević.

Do sada je, navodi, organizovano ukupno 33 događaja u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM, uz učešće više desetina hiljada ljudi, od čega je radna grupa organizovala ili suorganizovala 21 događaj, uključujući i današnji okrugli sto na kome su učestvovali predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM.

"Pored ovoga, tu su izuzetno aktivne društvene mreže, fejsbuk i tviter, neko je prebrojao da je samo preko tih mreža svoje mišljenje dalo više od 10.000 ljudi", kaže Vladisavljević za Tanjug.

Dodao je da će svakako i ta mišljenja biti uzeta u obzir jer je upravo i početna ideja predsednika Srbije bila da kroz jedan sistem koncentričnih krugova po svim niovoima obezbedi što veći obuhvat našeg društva kako bi svi mogli da kažu šta misle o pitanju KiM.

"Na kraju pominje se i pitanje najšireg izjašnjavanja po pitanju refereduma. Da li će toga biti, videćemo", kaže Vladisavljević.

Vreme za sastavljanje konačnog izveštaja koji će biti dostavljen predsedniku Vučiću, kao mere za rešenje, nije oročeno, rekao je Vladisavljević i dodao da će izveštaj biti završen kada državno rukovdstvo bude procenilo da je sve ono što je do sada urađeno dovoljno da može da se konačno donese neki zaključak o tome.

Nagoveštavano je, dodaje, da će unutrašnji dijalog trajati do kraja marta, pa onda do kraja aprila, ali i dalje traje jer postoje zainteresovani, kao što su tehnički fakulteti i pojedini instituti.

Predsednik Srbije je, kaže, i pokrenuo unutrašnji dijalog o KiM da bi čuo šta narod ima da kaže o pitanju KiM i to će uzeti u obzir kada bude donosio konačnu odluku o tome kako rešavati pitanje KiM i koji su sve elementi tog rešenja.

Pitanje KiM je kaže, za celu državu značajno i svakako da jedan čovek koji o tome na kraju treba da kaže konačno mišljenje mora i verovatno želi da uzme u obzir šta celo društvo o tome misli.

Povodom negodovanja predstavnika Udružanja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM koji su očekivali da današnjem okruglom stolu prisustvuju predsednik Vučić ili direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da će i mišljenja koja su se danas čula na okruglom stolu biti uključena u konačan izveštaj jer je to i svrha unutrašnjeg dijaloga.

"Sve što je danas rečeno po praksi koja inače postoji u okviru unutrašnjeg dijaloga sve će to do detalja biti zabeleženo i pretvoreno u određene predloge rešenja i mere koje treba da doprinesu rešenjima", rekao je Vladisavljević.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike