МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: У дијалогу важна суштина, мање важан формат
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: У дијалогу важна суштина, мање важан формат

11. јун 2018. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже, поводом могуће промене формата у дијалогу са Приштином, да су формат, место и учесници мање важни у односу на суштину. Суштина је, истиче, да успеха у дијалогу може бити уколико постоји компромис.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

Марко Ђурић је рекао да понављање ратне реторике и мантри о тобоже признању независности Косова као једином решењу неће допринети дијалогу.

Додао је да се до решења може доћи једино уз договор који ће задовољити интересе обе стране, а то где ће се разговарати је, како каже, од секундарног значаја.

"Важан је принцип, а у овом тренутку не видим превише спремности са албанске стране на КиМ да на озбиљан начин приступе свему томе. За разлику од њих, ми не претимо никоме, не звецкамо оружјем, не прибегавамо насиљу већ хоћемо на озбиљан начин да разговарамо", рекао је Ђурић новинарима у СНС.

Додао је да је Србија спремна за разговоре и навео да би желео да "тако буде и са друге стране".

"Тренутно немам утисак да је то случај", рекао је Ђурић и закључио да је формат форма, а суштина "оно што треба да дође".

Одговарајући на питање новинара о евентуалном формирању косовске војске, Ђурић је рекао да поновно наоружавање некажњених припадника бивше ОВК не може да донесе мир и стабилност.

"Осим што је противно домаћем и међународном праву, не води ка решењу. Због тога је Србија снажно против тога и сасвим је сигурно да до тога не може да дође на легалан и легитиман начин", поручио је Ђурић.

"Сви функционери Српске листе имају моју подршку"

Директор Канцеларије за Косово и Метохију рекао је и да има пуно поверење у Српску листу и све њене функционере.

На питање новинара ко је Милан Радоичић који је у петак изабран за потпредседника Српске листе за кога се говорило да се "на КиМ пита за све", Ђурић је казао да је он потпредседник Српске листе и да није његов посао да одговара на остала питања у вези са каријером било ког појединца.

Српска листа је пре неколико дана у радном делу седнице скупштине за потпредседнике једногласно изабрала Винка Радосављевића, Игора Симића, Милана Радоичића, Ненада Рикала и Далибора Јевтића.

"Он је изабран од Српских представника на КиМ. Српска листа у целости је снага и странка која је освојила преко 90 одсто гласова грађана српске националности на КиМ. Ја имам пуно поверење у Српску листу. Они уживају моју подршку као грађанина и као директора Канцеларије за КиМ и то укључује све функционере и све представнике Српске листе", рекао је Ђурић новинарима у седишту СНС.

Он је навео да подржава све оне које подржава и српски народ на КиМ јер је, како каже, неопходна саборност и јединство.

Одговарајући на питање да ли је Радоичић разговарао са косовским премијером Рамушем Харадинајем пре него што је постао потпредседник Српске листе, Ђурић је рекао да то треба питати све њих заједно, те поновио да он подржава Српску листу и има пуно поверење у њих.

Ђурић за РТС: КиМ је део наше територије

Поводом изјаве покрајинског премијера Рамуша Харадинаја да ће "рат са Србијом... званично бити прекинут када две стране признају једна другу", директор Канцеларије за КиМ каже да би међународна заједница морала хитно да реагује због ратне реторике и звецкања оружјем.

Поводом Харадинајеве изјаве да ће косовска војска бити формирана ове године и да за то, наводно, има подршку Срба на КиМ, Ђурић за РТС каже да Србија ни под каквим околностима неће прихватити формирање косовске војске, да то није у игри због Резолуције 1244 и међународног права и зато што је КиМ део наше територије.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике