MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: U dijalogu važna suština, manje važan format
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: U dijalogu važna suština, manje važan format

11. jun 2018. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže, povodom moguće promene formata u dijalogu sa Prištinom, da su format, mesto i učesnici manje važni u odnosu na suštinu. Suština je, ističe, da uspeha u dijalogu može biti ukoliko postoji kompromis.

Marko Đurić

Foto: Tanjug

Marko Đurić je rekao da ponavljanje ratne retorike i mantri o tobože priznanju nezavisnosti Kosova kao jedinom rešenju neće doprineti dijalogu.

Dodao je da se do rešenja može doći jedino uz dogovor koji će zadovoljiti interese obe strane, a to gde će se razgovarati je, kako kaže, od sekundarnog značaja.

"Važan je princip, a u ovom trenutku ne vidim previše spremnosti sa albanske strane na KiM da na ozbiljan način pristupe svemu tome. Za razliku od njih, mi ne pretimo nikome, ne zveckamo oružjem, ne pribegavamo nasilju već hoćemo na ozbiljan način da razgovaramo", rekao je Đurić novinarima u SNS.

Dodao je da je Srbija spremna za razgovore i naveo da bi želeo da "tako bude i sa druge strane".

"Trenutno nemam utisak da je to slučaj", rekao je Đurić i zaključio da je format forma, a suština "ono što treba da dođe".

Odgovarajući na pitanje novinara o eventualnom formiranju kosovske vojske, Đurić je rekao da ponovno naoružavanje nekažnjenih pripadnika bivše OVK ne može da donese mir i stabilnost.

"Osim što je protivno domaćem i međunarodnom pravu, ne vodi ka rešenju. Zbog toga je Srbija snažno protiv toga i sasvim je sigurno da do toga ne može da dođe na legalan i legitiman način", poručio je Đurić.

"Svi funkcioneri Srpske liste imaju moju podršku"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je i da ima puno poverenje u Srpsku listu i sve njene funkcionere.

Na pitanje novinara ko je Milan Radoičić koji je u petak izabran za potpredsednika Srpske liste za koga se govorilo da se "na KiM pita za sve", Đurić je kazao da je on potpredsednik Srpske liste i da nije njegov posao da odgovara na ostala pitanja u vezi sa karijerom bilo kog pojedinca.

Srpska lista je pre nekoliko dana u radnom delu sednice skupštine za potpredsednike jednoglasno izabrala Vinka Radosavljevića, Igora Simića, Milana Radoičića, Nenada Rikala i Dalibora Jevtića.

"On je izabran od Srpskih predstavnika na KiM. Srpska lista u celosti je snaga i stranka koja je osvojila preko 90 odsto glasova građana srpske nacionalnosti na KiM. Ja imam puno poverenje u Srpsku listu. Oni uživaju moju podršku kao građanina i kao direktora Kancelarije za KiM i to uključuje sve funkcionere i sve predstavnike Srpske liste", rekao je Đurić novinarima u sedištu SNS.

On je naveo da podržava sve one koje podržava i srpski narod na KiM jer je, kako kaže, neophodna sabornost i jedinstvo.

Odgovarajući na pitanje da li je Radoičić razgovarao sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem pre nego što je postao potpredsednik Srpske liste, Đurić je rekao da to treba pitati sve njih zajedno, te ponovio da on podržava Srpsku listu i ima puno poverenje u njih.

Đurić za RTS: KiM je deo naše teritorije

Povodom izjave pokrajinskog premijera Ramuša Haradinaja da će "rat sa Srbijom... zvanično biti prekinut kada dve strane priznaju jedna drugu", direktor Kancelarije za KiM kaže da bi međunarodna zajednica morala hitno da reaguje zbog ratne retorike i zveckanja oružjem.

Povodom Haradinajeve izjave da će kosovska vojska biti formirana ove godine i da za to, navodno, ima podršku Srba na KiM, Đurić za RTS kaže da Srbija ni pod kakvim okolnostima neće prihvatiti formiranje kosovske vojske, da to nije u igri zbog Rezolucije 1244 i međunarodnog prava i zato što je KiM deo naše teritorije.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike