МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић:Дијалог се наставља, у недељу с Тачијем
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић:Дијалог се наставља, у недељу с Тачијем

19. јун 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић потврдио је данас да је добио позив за наставак дијалога са Приштином и да ће у недељу доћи до његовог сусрета са Хашимом Тачијем.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

„Добио сам званичан позив и Делегација Србије ће свакако ићи. Од петка ће бити присутна у Бриселу на, за медије мање атрактивном, састанку, а у недељу ће доћи до мог сусрета са Хашимом Тачијем“, рекао је он новинарима.

Вучић је нагласио да није важно колико ће састанци да трају, то је, каже, техничко питање.

Прецизирао је да Србија нема никакве предуслове:

„Србија никада није постављала услове за дијалог. Увек смо били спремни за дијалог, који ће почети у петак. Видећемо да ли ће се он продужити и на понедељак, пошто је постојала таква идеја, јер се у понедељак одржава међувладина конференција“, рекао је он одговарајући на питања новинара после сусрета са српском децом из Хрватске.

Казао је да није оптимиста, нити песимиста, и да је посао државне делегације да штити интересе нашег народа.

Онима који говоре да треба да се поштују неки други споразуми, Вучић је поручио да морају да прочитају општи споразум о енергетици из 2013.који не говори о ономе што би они желели.

„То је генерални споразум. Чак и за њега је потребна имплементација Заједнице српских општина. Молим их да прочитају што су сами потписивали и парафирали, да не говоре глупости“, поручио је албанским политичарима са Косова.

Вучић је рекао да је то, што они говоре, међутим ситница на коју се човек навикне, и да се он труди да их прећути, да не рагује на сваку глупост.

Вучић: Да неће Хоти да му и Орбан да Кечкемет...?

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да нема говора о размени територија како предлаже Тачијев саветник Реџеп Хоти, који би Санџак и југ Србије у "замену" за север Косова, а на апсурдност таквих идеја Приштине реагује ироничним питањем - да ли желе да им и Орбан да Кечкемет.

Заменик председника владајуће Демократске партије Косова, Реџеп Хоти изјавио је да би евентуална подела Косова подразумевала да Приштина "узме" Санџак и део југа Србије

"Јесу ли размишљали мало о Војводини, Београду, Шумадија се подразумева.. Да питамо Орбана да ли ће им дати Кечкемет... Шта да вам кажем на то, наравно да се шалим", рекао је Вучић новинарима.

Он је упозорио да код дела Албанаца постоји потреба за формирањем тзв. "зелене трансферзале", а на њеном путу је север Косова - између јужне Митровице, Вучитрна, Србице, и с друге стране Рибарића, Новог Пазара и централног дела Србије, Рашке.

"Зато им толико смета територија северног Косова", рекао је Вучић.

Каже да не може увек то да коменатрише, јер би неко могао погрешно да разуме.

"И када говорим о њиховој ''глади'' за заузимањем севера Косова увек сам имао све те аргументе, и Газиводе и Валач, и за ту њихову потребу да одрже ту линију на којој су увек инсиситрали и коју сада више ниједан политичар не може да сакрије, па чак иако се више не ради о албанском питању", рекао је Вучић.

"То је оно што смо ми видели, што знамо и што осећамо. И то је нешто што се неће догодити", закључио је Вучић.

А на питање - шта ако Албанци "упадну" на север КиМ - подсећа да је он то питање јавно поставио, али да није добио одговор.

Свеједно, истиче председник, његов посао је да уради све да сачувамо мир, да обезбедимо стабилност и гарантујемо сигурност нашем народу на КиМ.

Како је рекао, највећим делом смо то доста успевали, упркос бројним организованим инцидентима, "јер, код њих нема случајних инцидената".

"То су приче за малу децу, они то раде по команди и увек су радили по команди, али то и даље није драматичних размера, није ни малих и безначајних, али није ни драматичних", рекао је Вучић.

Додао је да је то стога што смо успевали да водимо одговорну и паметну политику.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике