MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić:Dijalog se nastavlјa, u nedelјu s Tačijem
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić:Dijalog se nastavlјa, u nedelјu s Tačijem

19. jun 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je dobio poziv za nastavak dijaloga sa Prištinom i da će u nedelјu doći do njegovog susreta sa Hašimom Tačijem.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

„Dobio sam zvaničan poziv i Delegacija Srbije će svakako ići. Od petka će biti prisutna u Briselu na, za medije manje atraktivnom, sastanku, a u nedelјu će doći do mog susreta sa Hašimom Tačijem“, rekao je on novinarima.

Vučić je naglasio da nije važno koliko će sastanci da traju, to je, kaže, tehničko pitanje.

Precizirao je da Srbija nema nikakve preduslove:

„Srbija nikada nije postavlјala uslove za dijalog. Uvek smo bili spremni za dijalog, koji će početi u petak. Videćemo da li će se on produžiti i na ponedelјak, pošto je postojala takva ideja, jer se u ponedelјak održava međuvladina konferencija“, rekao je on odgovarajući na pitanja novinara posle susreta sa srpskom decom iz Hrvatske.

Kazao je da nije optimista, niti pesimista, i da je posao državne delegacije da štiti interese našeg naroda.

Onima koji govore da treba da se poštuju neki drugi sporazumi, Vučić je poručio da moraju da pročitaju opšti sporazum o energetici iz 2013.koji ne govori o onome što bi oni želeli.

„To je generalni sporazum. Čak i za njega je potrebna implementacija Zajednice srpskih opština. Molim ih da pročitaju što su sami potpisivali i parafirali, da ne govore gluposti“, poručio je albanskim političarima sa Kosova.

Vučić je rekao da je to, što oni govore, međutim sitnica na koju se čovek navikne, i da se on trudi da ih prećuti, da ne raguje na svaku glupost.

Vučić: Da neće Hoti da mu i Orban da Kečkemet...?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da nema govora o razmeni teritorija kako predlaže Tačijev savetnik Redžep Hoti, koji bi Sandžak i jug Srbije u "zamenu" za sever Kosova, a na apsurdnost takvih ideja Prištine reaguje ironičnim pitanjem - da li žele da im i Orban da Kečkemet.

Zamenik predsednika vladajuće Demokratske partije Kosova, Redžep Hoti izjavio je da bi eventualna podela Kosova podrazumevala da Priština "uzme" Sandžak i deo juga Srbije

"Jesu li razmišlјali malo o Vojvodini, Beogradu, Šumadija se podrazumeva.. Da pitamo Orbana da li će im dati Kečkemet... Šta da vam kažem na to, naravno da se šalim", rekao je Vučić novinarima.

On je upozorio da kod dela Albanaca postoji potreba za formiranjem tzv. "zelene transferzale", a na njenom putu je sever Kosova - između južne Mitrovice, Vučitrna, Srbice, i s druge strane Ribarića, Novog Pazara i centralnog dela Srbije, Raške.

"Zato im toliko smeta teritorija severnog Kosova", rekao je Vučić.

Kaže da ne može uvek to da komenatriše, jer bi neko mogao pogrešno da razume.

"I kada govorim o njihovoj ''gladi'' za zauzimanjem severa Kosova uvek sam imao sve te argumente, i Gazivode i Valač, i za tu njihovu potrebu da održe tu liniju na kojoj su uvek insisitrali i koju sada više nijedan političar ne može da sakrije, pa čak iako se više ne radi o albanskom pitanju", rekao je Vučić.

"To je ono što smo mi videli, što znamo i što osećamo. I to je nešto što se neće dogoditi", zaklјučio je Vučić.

A na pitanje - šta ako Albanci "upadnu" na sever KiM - podseća da je on to pitanje javno postavio, ali da nije dobio odgovor.

Svejedno, ističe predsednik, njegov posao je da uradi sve da sačuvamo mir, da obezbedimo stabilnost i garantujemo sigurnost našem narodu na KiM.

Kako je rekao, najvećim delom smo to dosta uspevali, uprkos brojnim organizovanim incidentima, "jer, kod njih nema slučajnih incidenata".

"To su priče za malu decu, oni to rade po komandi i uvek su radili po komandi, ali to i dalјe nije dramatičnih razmera, nije ni malih i beznačajnih, ali nije ni dramatičnih", rekao je Vučić.

Dodao je da je to stoga što smo uspevali da vodimo odgovornu i pametnu politiku.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike