МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Козарев:Србија неће одустати од борбе за истину о несталима
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Козарев:Србија неће одустати од борбе за истину о несталима

22. јун 2018. Извор: Танјуг

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев данас је у Косовској Митровици, на обележавању две деценије од отмице деветорице радника копа Белаћевац, поручио да Србија никада неће одустати од борбе за истину о несталим Србима на Косову и Метохији.

Душан Козарев

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Козарев је подсетио да је реч о првом масовном злочину над Србима у освит рата на Косову и Метохији, и да је њиме најављена голгота српског народа у покрајини.

"Данашњи дан нас још једном суочава и са правом природом борбе оних који су тврдили да се на оружје дижу против угњетавања. Никога наши рудари нису угњетавали! Напротив, они су мукотрпно зарађивали свој хлеб копајући угаљ за добробит свих на Косову и Метохији. Нема већег греха него учинити нешто нажао човеку који ради за добробит читаве заједнице, и управо отмицом рудара, злочинци су се легитимисали као терористи, и за нас ће то заувек остати", рекао је Козарев.

Белаћевац је, како је рекао, вечни сведок истине о томе од кога се српски народ на Косову и Метохији брани и против чега се бори.

"Ако и пожелимо да заборавимо, зло проналази начин да нас подсети на своје лице, и то лице смо видели у последњих месец и по дана у барем 15 напада на наше повратнике, ходочаснике, свештенике, жене и децу. Истина о невиним жртвама је нужна, и без ње ни истинске стабилности, ни помирења, ни поверења не може бити", поручио је Козарев.

Подсетивши да се још око 570 Срба на Косову и Метохији води као нестало, Козарев је истакао да ће Србија наставити да свакога дана инсистира на истини о њима, али и на истини о систематском прикривању и заташкавању злочина.

"Ти који тврде да је њихов највећи успех то што данас повлаче свој персонал са Косова и Метохије са собом одавде на савести односе и неутешну тугу породица несталих, јер криви су и они који заташкавају злочине, али они који су дозволили да пред њиховим очима злочини буду заташкани", рекао је Козарев.

Србија, према његовим речима, свакако неће одустати од сећања и инсистирања на томе да се, не само због нашег националног поноса, већ и у име човечности и правде, истина утврди.

Чланови породица отетих рудара, представници локалне власти и Канцеларије за Косово и Метохију су, уочи комеморативног скупа "20 година борбе и трагања за истином и правдом", положили венце на споменик "Истина" у Косовској Митровици.

Обележено 20 година од прве масовне отмице Срба на КиМ

Удружење киднапованих и убијених на Косову и Метохији обележило је данас 20 година од киднаповања девет рудара угљеног копа "Белаћевац" – прве масовне отимице Срба на КиМ, чија судбина до данас није расветљена.

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић је рекао да су на данашњи дан рудари угљеног копа "Белаћевац" киднаповани само зато што су Срби и истакао да ће та комисија наставити да тражи оне који су киднаповани, нестали и да породицама пружи оно што очекују – мир.

Председник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић је рекао да он од 1998. године води неправедну и тешку борбу за истину и правду.

Навео је да је Србија једина земља у региону која нема законом регулисана права породица цивилних жртава – предратних, ратних и послератних, и затражио да се то законом регулише.

"Такође, тражимо споменик за све жртве цивила, војника, полицајаца убијених од албанских терориста, злочинаца ОВК и жртве НАТО агресије, које су убијене на читавој територији Србије", истакао је Спасић и додао да је то најхуманије што би држава Србија требало да уради.

Затражио је и да се Владиној Комисији за нестала лица прошири мандат, да се она убудуће зове Комисија за киднапована, нестала и убијена лица, те да постоји једно Удружење киднапованих, несталих и убијених на КиМ.

Потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић је рекао да је киднповање девет рудара својеврсна порука међународној заједници и свима нама да се тај догађај десио 1998. године, за време док је наша полиција и војска била на територији КиМ.

"Они који претендују да одлучују о нашој судбини, о судбини нашег народа на КиМ могу само да замисле шта се догађа данас и са каквим се опасностима наши људи на КиМ суочавају свакодневно и каквим су претњама изложени", додао је Маринковић.

Истакао је да ће се и убудуће настојати да се обезбеди максимална сигурност наших грађана и да Србија никад неће одустати од КиМ.

"И то можете да видите. Резултат није велики, али је видан сваки дан и то је порука државе Србије и порука коју могу да упутим у име Народне скупштине, као највишег законодавног тела", рекао је Маринковић.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић је рекао да је данас претежак дан за породице, за српски народ, за Србију.

"Српски рудари који су пре 20 година киднаповани представљају симбол свих српских невиних жртава, али показују и сву трагедију која је задесила КиМ и одговорност међународне заједнице која за све ово време није расветлила ниједан од злочина над српским народом на КиМ. И дан данас убице српског народа се шетају по КиМ и ко зна где", рекао је Петковић.

Истакао је да ће држава Србија, Влада Србије и Канцеларија за КиМ учинити све да се утврди истина и да се одговорни казне.

"Док је света и века нећемо одустати док се не пронађу сви они који су побили наш народ на КиМ", подвукао је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике