MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Kozarev: Srbija neće odustati od borbe za istinu o nestalima
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Kozarev:Srbija neće odustati od borbe za istinu o nestalima

22. jun 2018. Izvor: Tanjug

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev danas je u Kosovskoj Mitrovici, na obeležavanju dve decenije od otmice devetorice radnika kopa Belaćevac, poručio da Srbija nikada neće odustati od borbe za istinu o nestalim Srbima na Kosovu i Metohiji.

Dušan Kozarev

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kozarev je podsetio da je reč o prvom masovnom zločinu nad Srbima u osvit rata na Kosovu i Metohiji, i da je njime najavlјena golgota srpskog naroda u pokrajini.

"Današnji dan nas još jednom suočava i sa pravom prirodom borbe onih koji su tvrdili da se na oružje dižu protiv ugnjetavanja. Nikoga naši rudari nisu ugnjetavali! Naprotiv, oni su mukotrpno zarađivali svoj hleb kopajući ugalј za dobrobit svih na Kosovu i Metohiji. Nema većeg greha nego učiniti nešto nažao čoveku koji radi za dobrobit čitave zajednice, i upravo otmicom rudara, zločinci su se legitimisali kao teroristi, i za nas će to zauvek ostati", rekao je Kozarev.

Belaćevac je, kako je rekao, večni svedok istine o tome od koga se srpski narod na Kosovu i Metohiji brani i protiv čega se bori.

"Ako i poželimo da zaboravimo, zlo pronalazi način da nas podseti na svoje lice, i to lice smo videli u poslednjih mesec i po dana u barem 15 napada na naše povratnike, hodočasnike, sveštenike, žene i decu. Istina o nevinim žrtvama je nužna, i bez nje ni istinske stabilnosti, ni pomirenja, ni poverenja ne može biti", poručio je Kozarev.

Podsetivši da se još oko 570 Srba na Kosovu i Metohiji vodi kao nestalo, Kozarev je istakao da će Srbija nastaviti da svakoga dana insistira na istini o njima, ali i na istini o sistematskom prikrivanju i zataškavanju zločina.

"Ti koji tvrde da je njihov najveći uspeh to što danas povlače svoj personal sa Kosova i Metohije sa sobom odavde na savesti odnose i neutešnu tugu porodica nestalih, jer krivi su i oni koji zataškavaju zločine, ali oni koji su dozvolili da pred njihovim očima zločini budu zataškani", rekao je Kozarev.

Srbija, prema njegovim rečima, svakako neće odustati od sećanja i insistiranja na tome da se, ne samo zbog našeg nacionalnog ponosa, već i u ime čovečnosti i pravde, istina utvrdi.

Članovi porodica otetih rudara, predstavnici lokalne vlasti i Kancelarije za Kosovo i Metohiju su, uoči komemorativnog skupa "20 godina borbe i traganja za istinom i pravdom", položili vence na spomenik "Istina" u Kosovskoj Mitrovici.

Obeleženo 20 godina od prve masovne otmice Srba na KiM

Udruženje kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji obeležilo je danas 20 godina od kidnapovanja devet rudara uglјenog kopa "Belaćevac" – prve masovne otimice Srba na KiM, čija sudbina do danas nije rasvetlјena.

Predsednik Komisije za nestala lica Velјko Odalović je rekao da su na današnji dan rudari uglјenog kopa "Belaćevac" kidnapovani samo zato što su Srbi i istakao da će ta komisija nastaviti da traži one koji su kidnapovani, nestali i da porodicama pruži ono što očekuju – mir.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić je rekao da on od 1998. godine vodi nepravednu i tešku borbu za istinu i pravdu.

Naveo je da je Srbija jedina zemlјa u regionu koja nema zakonom regulisana prava porodica civilnih žrtava – predratnih, ratnih i posleratnih, i zatražio da se to zakonom reguliše.

"Takođe, tražimo spomenik za sve žrtve civila, vojnika, policajaca ubijenih od albanskih terorista, zločinaca OVK i žrtve NATO agresije, koje su ubijene na čitavoj teritoriji Srbije", istakao je Spasić i dodao da je to najhumanije što bi država Srbija trebalo da uradi.

Zatražio je i da se Vladinoj Komisiji za nestala lica proširi mandat, da se ona ubuduće zove Komisija za kidnapovana, nestala i ubijena lica, te da postoji jedno Udruženje kidnapovanih, nestalih i ubijenih na KiM.

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković je rekao da je kidnpovanje devet rudara svojevrsna poruka međunarodnoj zajednici i svima nama da se taj događaj desio 1998. godine, za vreme dok je naša policija i vojska bila na teritoriji KiM.

"Oni koji pretenduju da odlučuju o našoj sudbini, o sudbini našeg naroda na KiM mogu samo da zamisle šta se događa danas i sa kakvim se opasnostima naši lјudi na KiM suočavaju svakodnevno i kakvim su pretnjama izloženi", dodao je Marinković.

Istakao je da će se i ubuduće nastojati da se obezbedi maksimalna sigurnost naših građana i da Srbija nikad neće odustati od KiM.

"I to možete da vidite. Rezultat nije veliki, ali je vidan svaki dan i to je poruka države Srbije i poruka koju mogu da uputim u ime Narodne skupštine, kao najvišeg zakonodavnog tela", rekao je Marinković.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković je rekao da je danas pretežak dan za porodice, za srpski narod, za Srbiju.

"Srpski rudari koji su pre 20 godina kidnapovani predstavlјaju simbol svih srpskih nevinih žrtava, ali pokazuju i svu tragediju koja je zadesila KiM i odgovornost međunarodne zajednice koja za sve ovo vreme nije rasvetlila nijedan od zločina nad srpskim narodom na KiM. I dan danas ubice srpskog naroda se šetaju po KiM i ko zna gde", rekao je Petković.

Istakao je da će država Srbija, Vlada Srbije i Kancelarija za KiM učiniti sve da se utvrdi istina i da se odgovorni kazne.

"Dok je sveta i veka nećemo odustati dok se ne pronađu svi oni koji su pobili naš narod na KiM", podvukao je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike