МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Договорено да се сви проблеми решавају у миру
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Договорено да се сви проблеми решавају у миру

24. јун 2018. Извор: РТС

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да је са покрајинским председником Хашимом Тачијем у Бриселу отворено разговарао о многим питањима. Договорено да сви проблеми морају да се реше у миру, поштујући једни друге и гарантујући безбедности и сигурност грађана, поручује Вучић.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је на састанку у Бриселу са Тачијем разговарао томе да се усредсредимо на дијалог, да покажемо да можемо да разговарамо и да решавамо отворене проблеме.

"Отворено смо разговарали о многим питањима, нисам претерани оптимиста али смо та питања отворили. Не желим да улазим у детаље јер би то можда могло да поквари позицију Приштине, поправи нашу и обрнуто", рекао је Вучић.

Додао је да је договорено оно што је врло важно за Србе на КиМ и то ће, каже, обе стране поштовати – да сви проблеми морају да се реше у миру, поштујући једни друге и гарантујући безбедности и сигурност грађана.

То је, каже, врло важна порука за све грађане Србије јер, напомиње, постоје питања на која ми немамо одговоре.

"Поставило би се питање шта ако неко у току лета крене да заузима север Косова. Шта би ту био наш одговор? Да ли би наш одговор био војни или да имамо још једну 'Олују' или 'Бљесак'?", нагласио је председник.

Вучић је истакао да је договорено да ће се дијалог интензификовати.

"Долазиће представници Европе у Београд, и када их видите и када их не видите, долазићемо и ми у Брисел чешће", навео је председник напомињући да су људи из ЕУ данас током разговора били "веома коректни и потрудили се да на рационалан начин усмере дијалог у будућности".

"Ускоро обраћање нацији"

Истакао је да ће се у наредном периоду обратити нацији "без питања и одговора, већ директно у камеру на националној телевизији" и то када, додаје, буде видео да ли имамо некакву шансу да направимо неку врсту компромисног решења, које, истиче, неће да потписује.

"Са тим ћемо ићи пред народ па ће народ рећи да ли то жели или не жели. Нико не треба да се плаши самовлашћа, доношења одлука без подршке народа ако то уопште буде било могуће", истакао је Вучић.

Одговарајући на питање када ће се обратити нацији, Вучић је рекао да то не може са сигурношћу да каже и додао да ће се обратити онда када "у глави буде имао слику шта је то што је могуће ако је то уопште могуће".

И ако не буде могуће, обратићу се људима да па ћу рећи људима зашто нисмо могли да доћемо до било каквог компромисног решења, каже Вучић.

Према његовим речима, компромисно решење ће бити свакако значајно за нас пошто данас немамо ништа.

"А то ништа смо добили 1999, 2004, 2008, а онда смо то потврдили 2010. и 2011. Боримо се да имамо нешто а не ништа. Ако неко каже да може боље и да може више, онда, ко бога вас молим, узмите то одмах, само немојте да држите придике онима који нешто раде зато што се вама не ради ништа", напоменуо је Вучић.

Морамо, како каже, да пронађемо решење које је рационално и које одговара грађанима Србије али које ће указивати респект и према другој страни.

"Тако ћу наставити да радим без обзира на све те кибицере и фолиранте који никада ништа нису радили и који су гледали шта ће коме да замере и баш их брига да ли се неко бори и мучи. Наше је да сачувамо мир и да пронаћемо најбоље могуће решење и да извучемо нешто ни из чега што нам је остављено. То смо радили данас и убудуће", истакао је председник.

"Треба нам политика одговорнија од оне деведесетих"

Политика Србије, истиче Вучић, мора да буде много одговорнија од политике која је била и деведесетих и двехиљадитих година.

"Ми морамо да сачувамо народ на његовим огњиштима, али истовремено не смемо да допустимо да му се догоди трагедија која му се у то време дешавала", истакао је председник.

Напоменуо је да увек постоје људи који никад нису задовољни, те да вам се, каже, понекад чини да радите најтежи Сизифов посао док сви нормални људи одмарају.

"Ви морате да имате тешке разговоре, за то сте изабрани, али ће зато они који су шовинисти имати примедбу и рећи да сте издали начије интересе, а притом не знате шта сте то издали јер смо све то већ одавно изгубили, а трудите се да нешто вратите у игру. Ту су и они други из тзв. грађанског дела који кажу да је све то фолирање, да је то све бедно и јадно и да се нигде не стиже. Стиже се. Бар смо обезбедили мир за наш народ и да нико не гине и то је велика и важна тековина", нагласио је председник.

Одговарајући на питање о евентуалним роковима за постизање споразума, Вучић каже да није питање рокова већ питање интереса света.

За било какав компромис, указује, морате да имате укључене све велике силе и то "ако будемо могли да дођемо до компромиса и ако се српски и албански народ сагласе са компромисом".

"То нико не може да изведе без болних ствари и за један и за други народ, али и без добрих ствари. Ако то будемо у стању да урадимо, то ће бити добар резултат", каже Вучић.

Председник је захвалио људима у Србији који пружају подршку свим људима који напорно раде да сачувају наш живаљ на КиМ, Србију и наше националне и државне интересе.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике