MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Dogovoreno da se svi problemi rešavaju u miru
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Dogovoreno da se svi problemi rešavaju u miru

24. jun 2018. Izvor: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS da je sa pokrajinskim predsednikom Hašimom Tačijem u Briselu otvoreno razgovarao o mnogim pitanjima. Dogovoreno da svi problemi moraju da se reše u miru, poštujući jedni druge i garantujući bezbednosti i sigurnost građana, poručuje Vučić.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je na sastanku u Briselu sa Tačijem razgovarao tome da se usredsredimo na dijalog, da pokažemo da možemo da razgovaramo i da rešavamo otvorene probleme.

"Otvoreno smo razgovarali o mnogim pitanjima, nisam preterani optimista ali smo ta pitanja otvorili. Ne želim da ulazim u detalјe jer bi to možda moglo da pokvari poziciju Prištine, popravi našu i obrnuto", rekao je Vučić.

Dodao je da je dogovoreno ono što je vrlo važno za Srbe na KiM i to će, kaže, obe strane poštovati – da svi problemi moraju da se reše u miru, poštujući jedni druge i garantujući bezbednosti i sigurnost građana.

To je, kaže, vrlo važna poruka za sve građane Srbije jer, napominje, postoje pitanja na koja mi nemamo odgovore.

"Postavilo bi se pitanje šta ako neko u toku leta krene da zauzima sever Kosova. Šta bi tu bio naš odgovor? Da li bi naš odgovor bio vojni ili da imamo još jednu 'Oluju' ili 'Blјesak'?", naglasio je predsednik.

Vučić je istakao da je dogovoreno da će se dijalog intenzifikovati.

"Dolaziće predstavnici Evrope u Beograd, i kada ih vidite i kada ih ne vidite, dolazićemo i mi u Brisel češće", naveo je predsednik napominjući da su lјudi iz EU danas tokom razgovora bili "veoma korektni i potrudili se da na racionalan način usmere dijalog u budućnosti".

"Uskoro obraćanje naciji"

Istakao je da će se u narednom periodu obratiti naciji "bez pitanja i odgovora, već direktno u kameru na nacionalnoj televiziji" i to kada, dodaje, bude video da li imamo nekakvu šansu da napravimo neku vrstu kompromisnog rešenja, koje, ističe, neće da potpisuje.

"Sa tim ćemo ići pred narod pa će narod reći da li to želi ili ne želi. Niko ne treba da se plaši samovlašća, donošenja odluka bez podrške naroda ako to uopšte bude bilo moguće", istakao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje kada će se obratiti naciji, Vučić je rekao da to ne može sa sigurnošću da kaže i dodao da će se obratiti onda kada "u glavi bude imao sliku šta je to što je moguće ako je to uopšte moguće".

I ako ne bude moguće, obratiću se lјudima da pa ću reći lјudima zašto nismo mogli da doćemo do bilo kakvog kompromisnog rešenja, kaže Vučić.

Prema njegovim rečima, kompromisno rešenje će biti svakako značajno za nas pošto danas nemamo ništa.

"A to ništa smo dobili 1999, 2004, 2008, a onda smo to potvrdili 2010. i 2011. Borimo se da imamo nešto a ne ništa. Ako neko kaže da može bolјe i da može više, onda, ko boga vas molim, uzmite to odmah, samo nemojte da držite pridike onima koji nešto rade zato što se vama ne radi ništa", napomenuo je Vučić.

Moramo, kako kaže, da pronađemo rešenje koje je racionalno i koje odgovara građanima Srbije ali koje će ukazivati respekt i prema drugoj strani.

"Tako ću nastaviti da radim bez obzira na sve te kibicere i folirante koji nikada ništa nisu radili i koji su gledali šta će kome da zamere i baš ih briga da li se neko bori i muči. Naše je da sačuvamo mir i da pronaćemo najbolјe moguće rešenje i da izvučemo nešto ni iz čega što nam je ostavlјeno. To smo radili danas i ubuduće", istakao je predsednik.

"Treba nam politika odgovornija od one devedesetih"

Politika Srbije, ističe Vučić, mora da bude mnogo odgovornija od politike koja je bila i devedesetih i dvehilјaditih godina.

"Mi moramo da sačuvamo narod na njegovim ognjištima, ali istovremeno ne smemo da dopustimo da mu se dogodi tragedija koja mu se u to vreme dešavala", istakao je predsednik.

Napomenuo je da uvek postoje lјudi koji nikad nisu zadovolјni, te da vam se, kaže, ponekad čini da radite najteži Sizifov posao dok svi normalni lјudi odmaraju.

"Vi morate da imate teške razgovore, za to ste izabrani, ali će zato oni koji su šovinisti imati primedbu i reći da ste izdali načije interese, a pritom ne znate šta ste to izdali jer smo sve to već odavno izgubili, a trudite se da nešto vratite u igru. Tu su i oni drugi iz tzv. građanskog dela koji kažu da je sve to foliranje, da je to sve bedno i jadno i da se nigde ne stiže. Stiže se. Bar smo obezbedili mir za naš narod i da niko ne gine i to je velika i važna tekovina", naglasio je predsednik.

Odgovarajući na pitanje o eventualnim rokovima za postizanje sporazuma, Vučić kaže da nije pitanje rokova već pitanje interesa sveta.

Za bilo kakav kompromis, ukazuje, morate da imate uklјučene sve velike sile i to "ako budemo mogli da dođemo do kompromisa i ako se srpski i albanski narod saglase sa kompromisom".

"To niko ne može da izvede bez bolnih stvari i za jedan i za drugi narod, ali i bez dobrih stvari. Ako to budemo u stanju da uradimo, to će biti dobar rezultat", kaže Vučić.

Predsednik je zahvalio lјudima u Srbiji koji pružaju podršku svim lјudima koji naporno rade da sačuvaju naš živalј na KiM, Srbiju i naše nacionalne i državne interese.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike