МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић:Албанци не могу ништа без разговора са Србијом
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић:Албанци не могу ништа без разговора са Србијом

04. јул 2018. Изѕвор: Танјуг

Тежње Албанаца су нам прилично јасне, али исто тако и њима треба да буде јасно да без разговора са Србијом не могу ништа осим да свом народу "продају маглу", рекао је данас директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: TvPink Printscreen

За Србију, поручује, свакако није изненађење када се неко из Приштине не придржава споразума, али то показује да је део њих неспреман, а да део није испоштовао оно о чему се разговарало.

"Баш зато се и бране давањем скандалозних изјава", истакао је Ђурић за Тв Пинк.

Према његовим речима, за Србију је важно да се пронађе нека врста договора и споразума о будућности, миру и нормалним односима Београда и Приштине због будућности свих који живе на овим просторима.

Ипак, сматра да то неће бити лако, посебно имајући и у виду и њихове изјаве које су, каже, прилично нереалне.

"Наш интерес је да без обзира на запаљиву реторику идемо путем разговора и тражимо решење. Ту је и међународна заједница па да се боримо заједнички, али понављам то је јако тежак задатак", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Проблем, каже, није само у изјавама представника Приштине, већ и од људи изнутра "који су номинално са наше стране".

"Онда ти исти за Видовдан вређају спског председника и целу Србију. То је велика страмота не само Славише Ристића него свих људи који се тако понашају", поручио је Ђурић.

Он је прокоментарисао и изјаве појединих представника верских заједница за територије КиМ уз поруку да не воли да чује да у тренутку када се гради мир поједини представници не дају допринос очувању КиМ.

"Поједини митрополити који су ћутали у време када је Црна Гора проглашавала независност, који нису успели да дају свој допринос очувању српског бића у мери којој смо се надали, сада не критикују албанске него представнике српских институција. Сматрам да то није добро. Неће успети да поделе наш народ, али нам такве изјаве нису потребне", казао је Ђурић.

Поручио је и да нам је сада потребна саборност и јединство, као и да је уверен да ће српски председник, кога они између осталог критикукују, а који је, каже, највише урадио за српске светиње на КиМ, наставити то да чини.

Директор Канцеларије за КиМ рекао је и да ће се у наредном периоду настојати да се највише извуче из односа Београда и Приштине, а да уколико друга страна мисли да ће се правити уступак без покрића, то није реално.

"Боље је да се и они окрену компромису јер сам уверен да је и њима потребан. Далеко од тога да тамо цветају руже", поручио је Ђурић.

Он је додао и да сматра да би Приштини сада највише одговарало да има политичаре на власти као што је Саша Јанковић, који нуди две столице у УН.

"Њима би одговарали људи као Јанковић, Јеремић и Ђилас јер знају како су пролазили за време њихове владавине. То им је идеално а не да Србију воде и њом управљају одговорни људи који доприносе расту њене економије", рекао је он.

Ђурић је рекао и да је сигуран да део међународне заједнице ужасно нервира то што Србија ради на повлачењу признања Косова и Метохије од стране неких земаља, али и поручио да ће то наставити да ради, јер тиме показује да ништа није решено у вези са КиМ.

Упитан да ли се може очекивати да тема разговора предстојећег сусрета Путина и Трампа буде и питање Косова, Ђурић је рекао да је свакако важно привући пажњу великих играча, али да се највише узда у енергију, труд и рад наше стране, на челу са српским председником.

"Председник је показао да велики део свог времена посвећује борби са КиМ и то је охрабрујуће за све Србе на КиМ који подржавају његову политику, преко 90 одсто њих. Ако будемо упорни, истрајни и будемо остали заједно сигурно ће бити резултата", подвукао је Ђурић.

Он се јуче састао са министром спољних послова Израела, земље која није признала независност КиМ.

У том контексту, Ђурић је рекао да наша земља свакако може очекивати подршку те земље на свим пољима, те да је важно имати тако утицајне пријатеље.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике