MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić:Albanci ne mogu ništa bez razgovora sa Srbijom
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić:Albanci ne mogu ništa bez razgovora sa Srbijom

04. jul 2018. Izѕvor: Tanjug

Težnje Albanaca su nam prilično jasne, ali isto tako i njima treba da bude jasno da bez razgovora sa Srbijom ne mogu ništa osim da svom narodu "prodaju maglu", rekao je danas direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Marko Đurić

Foto: TvPink Printscreen

Za Srbiju, poručuje, svakako nije iznenađenje kada se neko iz Prištine ne pridržava sporazuma, ali to pokazuje da je deo njih nespreman, a da deo nije ispoštovao ono o čemu se razgovaralo.

"Baš zato se i brane davanjem skandaloznih izjava", istakao je Đurić za Tv Pink.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je važno da se pronađe neka vrsta dogovora i sporazuma o budućnosti, miru i normalnim odnosima Beograda i Prištine zbog budućnosti svih koji žive na ovim prostorima.

Ipak, smatra da to neće biti lako, posebno imajući i u vidu i njihove izjave koje su, kaže, prilično nerealne.

"Naš interes je da bez obzira na zapalјivu retoriku idemo putem razgovora i tražimo rešenje. Tu je i međunarodna zajednica pa da se borimo zajednički, ali ponavlјam to je jako težak zadatak", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Problem, kaže, nije samo u izjavama predstavnika Prištine, već i od lјudi iznutra "koji su nominalno sa naše strane".

"Onda ti isti za Vidovdan vređaju spskog predsednika i celu Srbiju. To je velika stramota ne samo Slaviše Ristića nego svih lјudi koji se tako ponašaju", poručio je Đurić.

On je prokomentarisao i izjave pojedinih predstavnika verskih zajednica za teritorije KiM uz poruku da ne voli da čuje da u trenutku kada se gradi mir pojedini predstavnici ne daju doprinos očuvanju KiM.

"Pojedini mitropoliti koji su ćutali u vreme kada je Crna Gora proglašavala nezavisnost, koji nisu uspeli da daju svoj doprinos očuvanju srpskog bića u meri kojoj smo se nadali, sada ne kritikuju albanske nego predstavnike srpskih institucija. Smatram da to nije dobro. Neće uspeti da podele naš narod, ali nam takve izjave nisu potrebne", kazao je Đurić.

Poručio je i da nam je sada potrebna sabornost i jedinstvo, kao i da je uveren da će srpski predsednik, koga oni između ostalog kritikukuju, a koji je, kaže, najviše uradio za srpske svetinje na KiM, nastaviti to da čini.

Direktor Kancelarije za KiM rekao je i da će se u narednom periodu nastojati da se najviše izvuče iz odnosa Beograda i Prištine, a da ukoliko druga strana misli da će se praviti ustupak bez pokrića, to nije realno.

"Bolјe je da se i oni okrenu kompromisu jer sam uveren da je i njima potreban. Daleko od toga da tamo cvetaju ruže", poručio je Đurić.

On je dodao i da smatra da bi Prištini sada najviše odgovaralo da ima političare na vlasti kao što je Saša Janković, koji nudi dve stolice u UN.

"Nјima bi odgovarali lјudi kao Janković, Jeremić i Đilas jer znaju kako su prolazili za vreme njihove vladavine. To im je idealno a ne da Srbiju vode i njom upravlјaju odgovorni lјudi koji doprinose rastu njene ekonomije", rekao je on.

Đurić je rekao i da je siguran da deo međunarodne zajednice užasno nervira to što Srbija radi na povlačenju priznanja Kosova i Metohije od strane nekih zemalјa, ali i poručio da će to nastaviti da radi, jer time pokazuje da ništa nije rešeno u vezi sa KiM.

Upitan da li se može očekivati da tema razgovora predstojećeg susreta Putina i Trampa bude i pitanje Kosova, Đurić je rekao da je svakako važno privući pažnju velikih igrača, ali da se najviše uzda u energiju, trud i rad naše strane, na čelu sa srpskim predsednikom.

"Predsednik je pokazao da veliki deo svog vremena posvećuje borbi sa KiM i to je ohrabrujuće za sve Srbe na KiM koji podržavaju njegovu politiku, preko 90 odsto njih. Ako budemo uporni, istrajni i budemo ostali zajedno sigurno će biti rezultata", podvukao je Đurić.

On se juče sastao sa ministrom spolјnih poslova Izraela, zemlјe koja nije priznala nezavisnost KiM.

U tom kontekstu, Đurić je rekao da naša zemlјa svakako može očekivati podršku te zemlјe na svim polјima, te da je važno imati tako uticajne prijatelјe.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike