МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић:Кад су се "сјатили" у Либерију...
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дачић:Кад су се "сјатили" у Либерију...

06. јул 2018. Извор: Танјуг

Земље које су повукле признање Косова и Метохије изложене су великим притисцима, али ће се тренд повлачења признања наставити, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић

Фото: Танјуг

Дачић је гостујући на ТВ Пинк рекао да од када је Либерија повукла признање КиМ у ту земљу су се "сви сјатили" како би вршили притисак на либеријске власти.

"Хајде што долазе из Приштине...долазе и Американци, Енглези, Французи", каже Дачић.

Земљама које су повукле признање се, каже Дачић, прети да неће бити економске помоћи за њих и да ће неке западне земље прекинути везе са тим државама.

Дачић каже да је разочаран односом српске јавности када је реч о повлачењу признања неколико земаља, односно оног дела јавности, а не грађана, који се оглашавају на друштвеним мрежама, најчешће политичарима.

"То је једно велико ниподаштавање тих земаља које повлаче признање, јер када такве земље признају Косово онда је то нешто битно", каже Дачић и оцењује да када је шест земаља повукло признање говори се да су то "неке безвезне земље".

Подсећа да је у односу на пре годину дана шест држава више повукло признање КиМ.

Казао је да ће министри из Владе Србије покушати у наредном периоду да успоставе боље односе са земљама које су повукле признања, јер су оне изложене притисцима и наводи да већ следеће недеље министар пољопривреде иде у посету Либерији.

Многе од тих земаља су, каже Дачић, школовале своје грађане у некадашњој Југославији, а Србија ће "наставити са политиком да тражимо, да контактирамо наше пријатеље из некадашњег времена и да пробамо да што више земаља повуче признање".

Говорећи о повлачењу признања од стране Папуа Нове Гвинеје, рекао је да је та земља такође суочена са сепаратизмом у својој земљи и да зато они сада размишљају зашто су уопште и признали Косово.

"Они сами себи постављају питање што су признали Косово, јер ти што су то урадили, више нису на власти ", објашњава Дачић.

Министар је објаснио да Приштина интензивно лобира у многим земљама да им се омогући да постану чланице у различитим организацијама, као што је Унеско, али и да шире дезинформације о чланству у Интерполу, у којем су присутни само кроз УНМИК, а не као држава.

Истиче да на следећој конференцији Интерпола у Дубаију Србији предстоји "тешка борба", јер каже Приштина чак нуди да плати неким земљама дугове за чланство у међународним организацијама како би их подржали.

Каже и да Пришптина, како сада ствари стоје, нема шансе да постане члан УНЕСК-а

Коментаришући изјаве косовских званичника о заузимању Санџака и ширења до Ниша, каже да је то један од притисака на ЕУ.

"Све то је показатељ њихове нервозе, јер им не иде онако како су они очекивали и не иде то више тако глатко као што је накада било", каже Дачић.

"Мислим да ће се овај тренд повлачења признања наставити зато што велики број земаља има свој интерес, а тај интерес је да заштите свој територијални интегритет", оцењује Дачић.

То је и основни разлог зашто многе земље преиспитују повлачење признања а многе земље и не знају да су признале КиМ, додаје министар.

"У највећем броју тих земаља нико не зна како је то урађено, многе од њих сматрају да то није урађено на легалан начин".

Као пример наводи Египат, чији је председник, каже, у задњим данима Муслиманске браће, признао независност, али то што је он као председник то учинио, каже Дачић, то не значи да је задовољена форма.

"Не постоји писани документ о томе, а Египат нема дипломатске односе са КиМ", каже он и подсећа да је и Пољска признала КиМ али да нема успостављене дипломатске односе са Приштином.

Подсећа да је и на гласању у Светској царинској организацији Србија успела да изгласа да се замрзне статус Косова у тој организацији.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике