MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Dačić:Kad su se "sjatili" u Liberiju...
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Dačić:Kad su se "sjatili" u Liberiju...

06. jul 2018. Izvor: Tanjug

Zemlјe koje su povukle priznanje Kosova i Metohije izložene su velikim pritiscima, ali će se trend povlačenja priznanja nastaviti, izjavio je danas ministar spolјnih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dačić

Foto: Tanjug

Dačić je gostujući na TV Pink rekao da od kada je Liberija povukla priznanje KiM u tu zemlјu su se "svi sjatili" kako bi vršili pritisak na liberijske vlasti.

"Hajde što dolaze iz Prištine...dolaze i Amerikanci, Englezi, Francuzi", kaže Dačić.

Zemlјama koje su povukle priznanje se, kaže Dačić, preti da neće biti ekonomske pomoći za njih i da će neke zapadne zemlјe prekinuti veze sa tim državama.

Dačić kaže da je razočaran odnosom srpske javnosti kada je reč o povlačenju priznanja nekoliko zemalјa, odnosno onog dela javnosti, a ne građana, koji se oglašavaju na društvenim mrežama, najčešće političarima.

"To je jedno veliko nipodaštavanje tih zemalјa koje povlače priznanje, jer kada takve zemlјe priznaju Kosovo onda je to nešto bitno", kaže Dačić i ocenjuje da kada je šest zemalјa povuklo priznanje govori se da su to "neke bezvezne zemlјe".

Podseća da je u odnosu na pre godinu dana šest država više povuklo priznanje KiM.

Kazao je da će ministri iz Vlade Srbije pokušati u narednom periodu da uspostave bolјe odnose sa zemlјama koje su povukle priznanja, jer su one izložene pritiscima i navodi da već sledeće nedelјe ministar polјoprivrede ide u posetu Liberiji.

Mnoge od tih zemalјa su, kaže Dačić, školovale svoje građane u nekadašnjoj Jugoslaviji, a Srbija će "nastaviti sa politikom da tražimo, da kontaktiramo naše prijatelјe iz nekadašnjeg vremena i da probamo da što više zemalјa povuče priznanje".

Govoreći o povlačenju priznanja od strane Papua Nove Gvineje, rekao je da je ta zemlјa takođe suočena sa separatizmom u svojoj zemlјi i da zato oni sada razmišlјaju zašto su uopšte i priznali Kosovo.

"Oni sami sebi postavlјaju pitanje što su priznali Kosovo, jer ti što su to uradili, više nisu na vlasti ", objašnjava Dačić.

Ministar je objasnio da Priština intenzivno lobira u mnogim zemlјama da im se omogući da postanu članice u različitim organizacijama, kao što je Unesko, ali i da šire dezinformacije o članstvu u Interpolu, u kojem su prisutni samo kroz UNMIK, a ne kao država.

Ističe da na sledećoj konferenciji Interpola u Dubaiju Srbiji predstoji "teška borba", jer kaže Priština čak nudi da plati nekim zemlјama dugove za članstvo u međunarodnim organizacijama kako bi ih podržali.

Kaže i da Prišptina, kako sada stvari stoje, nema šanse da postane član UNESK-a

Komentarišući izjave kosovskih zvaničnika o zauzimanju Sandžaka i širenja do Niša, kaže da je to jedan od pritisaka na EU.

"Sve to je pokazatelј njihove nervoze, jer im ne ide onako kako su oni očekivali i ne ide to više tako glatko kao što je nakada bilo", kaže Dačić.

"Mislim da će se ovaj trend povlačenja priznanja nastaviti zato što veliki broj zemalјa ima svoj interes, a taj interes je da zaštite svoj teritorijalni integritet", ocenjuje Dačić.

To je i osnovni razlog zašto mnoge zemlјe preispituju povlačenje priznanja a mnoge zemlјe i ne znaju da su priznale KiM, dodaje ministar.

"U najvećem broju tih zemalјa niko ne zna kako je to urađeno, mnoge od njih smatraju da to nije urađeno na legalan način".

Kao primer navodi Egipat, čiji je predsednik, kaže, u zadnjim danima Muslimanske braće, priznao nezavisnost, ali to što je on kao predsednik to učinio, kaže Dačić, to ne znači da je zadovolјena forma.

"Ne postoji pisani dokument o tome, a Egipat nema diplomatske odnose sa KiM", kaže on i podseća da je i Polјska priznala KiM ali da nema uspostavlјene diplomatske odnose sa Prištinom.

Podseća da je i na glasanju u Svetskoj carinskoj organizaciji Srbija uspela da izglasa da se zamrzne status Kosova u toj organizaciji.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike