МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић:Руше шансу да добијемо више него што имамо данас...
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић:Руше шансу да добијемо више него што имамо данас...

08. јул 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић упозорио је данас да његови политички противници оспоравањем референдума о Косову и Метохији "руше" шансу да добијемо више него што имамо данас.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је рекао новинарима да се Косовом бави на дневном нивоу, да дневно чита између 500 и 600 страна докумената, што тајних, што јавних, и да ће пред народ изаћи са предлогом кад буде знао шта је максимум који можемо да добијемо.

„Када прочитате тајног и јавног материјала од 500 страница дневно знате нешто више од других и морате да предузимате одговорне мере", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да шта год буде урађено око Косова и Метохије мора да иде на референдум и поручио да било каква одлука није могућа без уставних промена, а да они који „руше" референдум раде против будућности земље.

Референдуму се, каже, противе сви они који мисле да тиме руше њега:

"А руше, заправо, своју земљу, њену будућност и шансу да добијемо више него што сада имамо", приметио је Вучић.

Он је истакао да Срби треба да одлуче и кажу шта желе, а да је његова обавеза да буде озбиљан и гледа у будућност, да имамо више инвестиција.

У овом тренутку, указао, не зна шта би предложио народу, али ће, каже изаћи у јавност ако буде имао нешто да предложи.

„Хоће ли то да прихвати чак и моја странка? Тешко. Хоће ли то да прихвати јавност у Србији?", запитао је.

Мисли да одговорни људи - хоће, верује да одговорност и озбиљност побеђују, а он свакако нема страха да каже шта мисли:

"Ја радим оно што ми савест налаже. Радим поштено, одговорно и озбиљно, а да ли ће људи то да прихвате, могу и не морају, и већа је шанса да не прихвате", нагласио је Вучић.

Не разуме оне који лажу и себе и народ да Косово може бити аутономија у саставу Србије.

Ипак, „боримо се и добићемо боље и више него раније", каже и процењује да нико неће бити задовољан, да ником неће бити добро, јер се ствари у Србији не посматрају рационално, већ се све посматра из свог угла и интереса.

Истовремено је упозорио да ће се сви ти критичари ујединити и да ће се видети да нема никакве разлике између Ђиласа и Обрадовића, „сецикеса који би да дођу на власт користећи Косово".

„Њима је свеједно да ли је Косово независно или ће се припојити Албанији", нагласио је он.

Вучић је рекао да ће њихово образложење за „наивну српску јавност" бити да не може референдум да се одржи у условима диктатуре.

„Ако не добијемо 50 одсто плус, онда референдум неће успети. Они мисле да су мене срушили тиме. Није проблем, али срушили сте земљу, нашу будућност, шансу да добијемо више него што имамо данас", објаснио је он.

Неће ту бити велике среће, ни радости, каже Вучић прогнозирајући исход решавања питања Косова и Метохије, али је подсетио да су његови претходници већ "оверили" косовску независност пред Међународним судом правде, независност коју данас признаје око 100 земаља, те да данас немамо ништа.

Вучић је подсетио да смо 1999. учествовали у оружаном сукобу, били нападнути, нисмо успели да своје циљеве у том одбрамбеном рату заштитимо и сачувамо.

„Неких 19 земаља најмоћнијих или јачи и снажнији од нас. После смо имали причу „стандарди пре статуса" кренуо је у мартовски погром, па 2008.донета је одлука о независности. За 100 земаља већ 10 година имате независну државу, а 2010. И 2011.имали смо катастрофалну неодговорну политику Јеремића, Ðиласа, Јанковића, Тадића, ин осталих. Стални Међународни суд правде је донео пресуду по којој је Косово стекло независност на легалан начин, на наше питање, на наш захтев. Сада би неко да се то заборави, али неће друга страна и нико у свету неће. За своје грешке морамо да плаћамо цену", рекао је Вучић.

Рекао је да се на дневном нивоу боримо да нешто сачувамо, да нешто имамо на КиМ.

„Сви који нас свакодневно критикују знају да сам у праву. Ми Срби никада не волимо да посматрамо реалност, више волимо да живимо у сопственом свету и кажемо "ја ћу да посматрам како хоћу", као што нисмо били спремни да се боримо око КиМ, осим да се једном окупимо у центру града и ништа не урадимо више од саопштења. Неки су 2011, кретени, објашњавали да смо победили у нечему, а онда су рекли "нема везе, заборавите Косово"", казао је он и додао да су границу према српском народу поставили исти ти који га критикују данас и због чијих грешака сада имамо последице.

Његову оставку сад траже они који су уцествовали у косовској независности, а он ће је, каже, дати - ако они постигну више од њега.

Вучић је рекао да око Косова ништа неће бити лако, али да је боље да имамо споразум, него да га немамо.

"Сви који су против, као Јанковићев академик, који тражи да поднесем оставку зато што данас немамо ништа, поручујем да није проблем да поднесем оставку зато што су наш председник и влада ћутали када је проглашавана независност, што су се обратили Међународном суду правде, ако кажу да ће ишта више донети и на који начин", објаснио је он.

„Онима који кажу да сада није добро време, могу да кажем да никада неће бити боље за нас. Кад ће бити боље време? Кад САД пропадну? Да тада пошаљемо 20.000 Срба да ратују, против 100.000 оних којима је више стало. Где тих 20.000 који ће да погину да нађемо? Не питате колико се људи "скинуло" из војске у дану када је постојала могућност да иду на Косово", поручио је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике