MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić:Ruše šansu da dobijemo više nego što imamo danas...
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 124 543 3804
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić:Ruše šansu da dobijemo više nego što imamo danas...

08. jul 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas da njegovi politički protivnici osporavanjem referenduma o Kosovu i Metohiji "ruše" šansu da dobijemo više nego što imamo danas.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je rekao novinarima da se Kosovom bavi na dnevnom nivou, da dnevno čita između 500 i 600 strana dokumenata, što tajnih, što javnih, i da će pred narod izaći sa predlogom kad bude znao šta je maksimum koji možemo da dobijemo.

„Kada pročitate tajnog i javnog materijala od 500 stranica dnevno znate nešto više od drugih i morate da preduzimate odgovorne mere", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da šta god bude urađeno oko Kosova i Metohije mora da ide na referendum i poručio da bilo kakva odluka nije moguća bez ustavnih promena, a da oni koji „ruše" referendum rade protiv budućnosti zemlјe.

Referendumu se, kaže, protive svi oni koji misle da time ruše njega:

"A ruše, zapravo, svoju zemlјu, njenu budućnost i šansu da dobijemo više nego što sada imamo", primetio je Vučić.

On je istakao da Srbi treba da odluče i kažu šta žele, a da je njegova obaveza da bude ozbilјan i gleda u budućnost, da imamo više investicija.

U ovom trenutku, ukazao, ne zna šta bi predložio narodu, ali će, kaže izaći u javnost ako bude imao nešto da predloži.

„Hoće li to da prihvati čak i moja stranka? Teško. Hoće li to da prihvati javnost u Srbiji?", zapitao je.

Misli da odgovorni lјudi - hoće, veruje da odgovornost i ozbilјnost pobeđuju, a on svakako nema straha da kaže šta misli:

"Ja radim ono što mi savest nalaže. Radim pošteno, odgovorno i ozbilјno, a da li će lјudi to da prihvate, mogu i ne moraju, i veća je šansa da ne prihvate", naglasio je Vučić.

Ne razume one koji lažu i sebe i narod da Kosovo može biti autonomija u sastavu Srbije.

Ipak, „borimo se i dobićemo bolјe i više nego ranije", kaže i procenjuje da niko neće biti zadovolјan, da nikom neće biti dobro, jer se stvari u Srbiji ne posmatraju racionalno, već se sve posmatra iz svog ugla i interesa.

Istovremeno je upozorio da će se svi ti kritičari ujediniti i da će se videti da nema nikakve razlike između Đilasa i Obradovića, „secikesa koji bi da dođu na vlast koristeći Kosovo".

„Nјima je svejedno da li je Kosovo nezavisno ili će se pripojiti Albaniji", naglasio je on.

Vučić je rekao da će njihovo obrazloženje za „naivnu srpsku javnost" biti da ne može referendum da se održi u uslovima diktature.

„Ako ne dobijemo 50 odsto plus, onda referendum neće uspeti. Oni misle da su mene srušili time. Nije problem, ali srušili ste zemlјu, našu budućnost, šansu da dobijemo više nego što imamo danas", objasnio je on.

Neće tu biti velike sreće, ni radosti, kaže Vučić prognozirajući ishod rešavanja pitanja Kosova i Metohije, ali je podsetio da su njegovi prethodnici već "overili" kosovsku nezavisnost pred Međunarodnim sudom pravde, nezavisnost koju danas priznaje oko 100 zemalјa, te da danas nemamo ništa.

Vučić je podsetio da smo 1999. učestvovali u oružanom sukobu, bili napadnuti, nismo uspeli da svoje cilјeve u tom odbrambenom ratu zaštitimo i sačuvamo.

„Nekih 19 zemalјa najmoćnijih ili jači i snažniji od nas. Posle smo imali priču „standardi pre statusa" krenuo je u martovski pogrom, pa 2008.doneta je odluka o nezavisnosti. Za 100 zemalјa već 10 godina imate nezavisnu državu, a 2010. I 2011.imali smo katastrofalnu neodgovornu politiku Jeremića, Ðilasa, Jankovića, Tadića, in ostalih. Stalni Međunarodni sud pravde je doneo presudu po kojoj je Kosovo steklo nezavisnost na legalan način, na naše pitanje, na naš zahtev. Sada bi neko da se to zaboravi, ali neće druga strana i niko u svetu neće. Za svoje greške moramo da plaćamo cenu", rekao je Vučić.

Rekao je da se na dnevnom nivou borimo da nešto sačuvamo, da nešto imamo na KiM.

„Svi koji nas svakodnevno kritikuju znaju da sam u pravu. Mi Srbi nikada ne volimo da posmatramo realnost, više volimo da živimo u sopstvenom svetu i kažemo "ja ću da posmatram kako hoću", kao što nismo bili spremni da se borimo oko KiM, osim da se jednom okupimo u centru grada i ništa ne uradimo više od saopštenja. Neki su 2011, kreteni, objašnjavali da smo pobedili u nečemu, a onda su rekli "nema veze, zaboravite Kosovo"", kazao je on i dodao da su granicu prema srpskom narodu postavili isti ti koji ga kritikuju danas i zbog čijih grešaka sada imamo posledice.

Nјegovu ostavku sad traže oni koji su ucestvovali u kosovskoj nezavisnosti, a on će je, kaže, dati - ako oni postignu više od njega.

Vučić je rekao da oko Kosova ništa neće biti lako, ali da je bolјe da imamo sporazum, nego da ga nemamo.

"Svi koji su protiv, kao Jankovićev akademik, koji traži da podnesem ostavku zato što danas nemamo ništa, poručujem da nije problem da podnesem ostavku zato što su naš predsednik i vlada ćutali kada je proglašavana nezavisnost, što su se obratili Međunarodnom sudu pravde, ako kažu da će išta više doneti i na koji način", objasnio je on.

„Onima koji kažu da sada nije dobro vreme, mogu da kažem da nikada neće biti bolјe za nas. Kad će biti bolјe vreme? Kad SAD propadnu? Da tada pošalјemo 20.000 Srba da ratuju, protiv 100.000 onih kojima je više stalo. Gde tih 20.000 koji će da poginu da nađemo? Ne pitate koliko se lјudi "skinulo" iz vojske u danu kada je postojala mogućnost da idu na Kosovo", poručio je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 124 543 3804
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike