МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Приштини не иде све како су замислили
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Приштини не иде све како су замислили

09. јул 2018. Извор: Танјуг

Изјаве политичара у Приштини показују да је код њих повишена нервоза и то значи да нешто не иде онако како су зацртали и замислили да је већ решено и да неко у међународној заједници почиње другачије да гледа на ствари него што су се они надали да ће бити, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

“Задовољан сам што политичари у нашој јужној покрајини прате сваку реч, изјаву и гест председника Александра Вучића и других званичника своје државе и не видим зашто су толико нервозни што неко чита нешто о њима. Могао би и Весељи, ако уме, нешто да прочита. Када би узео да чита Устав Србије, могао би да разуме да се и он налази у држави Србији”, рекао је Ђурић реагујући на изјаву председника покрајинске скупштине Кадрија Весељија.

Додао је да они сваког дана помињу питање ратних злоичина и хоће ли или неће бити амнестије и да свако себе прикаже невиним и истакао да Србија има јасну и доследну позицију - за пуно процесуирање одговорних за ратне злочине, јер је огромна штета већ нанета тиме што 18 година нико није одговарао за злочине.

Како је рекао, нема потребе за нервозом, јер ако се пронађе добро решење, то ће бити добро и за Србе и за Албанце.

“Нема потребе да сваког дана изазивате додатне тензије, нестабилности и проблеме”, рекао је Ђурић гостујући на ТВ Пинк.

Истакао је да председник чита на стотине странице о КиМ и сваког дана има велики број састанака на ту тему, са домаћим и међународним званичницима и да улаже огромну енергију настојећи да сачува државни и национални интерес, безбедност Срба на КиМ.

“Та енергија коју ми сада улажемо, а која можда у време када су неки други управљали Србијом, није могла да се види. То је оно што њих боли. Они би највише волели да се Србија понаша као у време Јеремића, Ђиласа и других када је практично помагала албанску независност на КиМ, тражећи пресуде Међународног суда правде које су потврдиле једнострано проглашену независност”, рекао је Ђурић.

Додао је да осим нервозе политичара у Приштини, може да се види нервоза и “у групацији Ђилас, Јеремић, Бошко Обрадовић”, која , како је рекао, потиче од чињенице да они недељама настоје да на питању КиМ, гађајући државну позицију, нашкоде политички председнику.

“То је њихова главна тема, желе да руше председника, па гађају државну политику по питању КиМ. То је потцењицавање грађана. Знамо да су они су најодговорнији за то што смо од 2000. пропустили многе шансе и претрпели штету. Ту нема одговорности, озбиљности и односа према држави, реч је о бескрајној површности тих људи”, рекао је Ђурић.

На питање у којој мери коинцидира изјава Весељива са доласком званичника САД Пита Марока, Ђурић је рекао да је опоравак Србије нова стварност у региону, која многима не одговара, те да би многи волели да виде Србију у којој се управља као у периоду 2002-2012. године, “као у луткарском позоришту, када су марионете коришћене за остваривање геополитичких циљева”.

“Не треба да нас чуди да постоје настојања да се такав крус Србије покопа, са тиме ће се наставити, али док год ми будемо свесни нашег окружења, и свесни шта су приоритети и будемо уједињени око тога, дотле нам не може нико ништа”, рекао је Ђурић.

Упитан за однос Тачија и Харадинаја, Ђурић је реко да је “то исто брашно из исте вреће”, те да у косовском руководству постоје разлике у погледу како даље и да постоје одређење стрепње за личне судбине.

“Њихова нервоза је израз немоћи, а не снаге и било би боље и паметније да су спремни да на искрен, поштен начин за преговарачким столом постигну решење. Познајући неке од тих људи, уверен сам да је ту кључна улога њихових међународних спонзора, а не њих самих”, рекао је Ђурић.

Када је реч о Заједници српских општина, Ђурић је подсетио да су се косовски политичари пре три месеца заклињали да ће је формирати, док је председник Вучић и тада рекао да се то неће дестити, те да се сада види да је Вучић био у праву.

Када је реч о референдуму о КиМ, Ђурић каже да “вајним демократама” смета идеја да се народ изјашњава по питању Косова и Метохије и да су се окомили на изјаву Вучића зато што су свесни своје политичке немоћи.

“Зашто би иначе били притив демократског изјашњавања, чега се плаше и како је спојиво бити против референдума и демократског изјашњавања са тврдњом да сте демократа и борац за људска права и слободе. То је видљиво и код групације око Ђиласа, Јеремића и Обрадовића, али и око Саше Јанковића”, рекао је Ђурић.

Упитан о изјавама званичника из Приштине да Београд врши притсак на Србе да напуштају Косовске безбедносне снаге, Ђурић је рекао да грађани Србије на КиМ не треба да учествују у тој оружаној формацији, јер она ничему не би служила, осим да додатно дестабилизује безбедносне прилике.

„Да, не дај боже, дођемо у ситуацију у којој би био један број Срба у такву формацију, одмах би је прогласили за армију, почели са тешким наоружавањем и искористили и то мало Срба у тим институцијама да их окрену против Србије. То треба да избегнемо по сваку цену", рекао је Ђурић.

Подсетио је и да је илегално у Србији да неко буде члан стране, нелегалне наоружане формације.

„Извињавам се на страшној ствари што хоћемо да у Србији имамо само српску, државну војску и што нисмо одушевљени тиме да на нашој теротоприји буду формиране нелегалне оружане формације и извините што за тако нешто неће имати подршку”, рекао је Ђурић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике