MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Prištini ne ide sve kako su zamislili
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Prištini ne ide sve kako su zamislili

09. jul 2018. Izvor: Tanjug

Izjave političara u Prištini pokazuju da je kod njih povišena nervoza i to znači da nešto ne ide onako kako su zacrtali i zamislili da je već rešeno i da neko u međunarodnoj zajednici počinje drugačije da gleda na stvari nego što su se oni nadali da će biti, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Marko Đurić

Foto: Tanjug

“Zadovolјan sam što političari u našoj južnoj pokrajini prate svaku reč, izjavu i gest predsednika Aleksandra Vučića i drugih zvaničnika svoje države i ne vidim zašto su toliko nervozni što neko čita nešto o njima. Mogao bi i Veselјi, ako ume, nešto da pročita. Kada bi uzeo da čita Ustav Srbije, mogao bi da razume da se i on nalazi u državi Srbiji”, rekao je Đurić reagujući na izjavu predsednika pokrajinske skupštine Kadrija Veselјija.

Dodao je da oni svakog dana pominju pitanje ratnih zloičina i hoće li ili neće biti amnestije i da svako sebe prikaže nevinim i istakao da Srbija ima jasnu i doslednu poziciju - za puno procesuiranje odgovornih za ratne zločine, jer je ogromna šteta već naneta time što 18 godina niko nije odgovarao za zločine.

Kako je rekao, nema potrebe za nervozom, jer ako se pronađe dobro rešenje, to će biti dobro i za Srbe i za Albance.

“Nema potrebe da svakog dana izazivate dodatne tenzije, nestabilnosti i probleme”, rekao je Đurić gostujući na TV Pink.

Istakao je da predsednik čita na stotine stranice o KiM i svakog dana ima veliki broj sastanaka na tu temu, sa domaćim i međunarodnim zvaničnicima i da ulaže ogromnu energiju nastojeći da sačuva državni i nacionalni interes, bezbednost Srba na KiM.

“Ta energija koju mi sada ulažemo, a koja možda u vreme kada su neki drugi upravlјali Srbijom, nije mogla da se vidi. To je ono što njih boli. Oni bi najviše voleli da se Srbija ponaša kao u vreme Jeremića, Đilasa i drugih kada je praktično pomagala albansku nezavisnost na KiM, tražeći presude Međunarodnog suda pravde koje su potvrdile jednostrano proglašenu nezavisnost”, rekao je Đurić.

Dodao je da osim nervoze političara u Prištini, može da se vidi nervoza i “u grupaciji Đilas, Jeremić, Boško Obradović”, koja , kako je rekao, potiče od činjenice da oni nedelјama nastoje da na pitanju KiM, gađajući državnu poziciju, naškode politički predsedniku.

“To je njihova glavna tema, žele da ruše predsednika, pa gađaju državnu politiku po pitanju KiM. To je potcenjicavanje građana. Znamo da su oni su najodgovorniji za to što smo od 2000. propustili mnoge šanse i pretrpeli štetu. Tu nema odgovornosti, ozbilјnosti i odnosa prema državi, reč je o beskrajnoj površnosti tih lјudi”, rekao je Đurić.

Na pitanje u kojoj meri koincidira izjava Veselјiva sa dolaskom zvaničnika SAD Pita Maroka, Đurić je rekao da je oporavak Srbije nova stvarnost u regionu, koja mnogima ne odgovara, te da bi mnogi voleli da vide Srbiju u kojoj se upravlјa kao u periodu 2002-2012. godine, “kao u lutkarskom pozorištu, kada su marionete korišćene za ostvarivanje geopolitičkih cilјeva”.

“Ne treba da nas čudi da postoje nastojanja da se takav krus Srbije pokopa, sa time će se nastaviti, ali dok god mi budemo svesni našeg okruženja, i svesni šta su prioriteti i budemo ujedinjeni oko toga, dotle nam ne može niko ništa”, rekao je Đurić.

Upitan za odnos Tačija i Haradinaja, Đurić je reko da je “to isto brašno iz iste vreće”, te da u kosovskom rukovodstvu postoje razlike u pogledu kako dalјe i da postoje određenje strepnje za lične sudbine.

“Nјihova nervoza je izraz nemoći, a ne snage i bilo bi bolјe i pametnije da su spremni da na iskren, pošten način za pregovaračkim stolom postignu rešenje. Poznajući neke od tih lјudi, uveren sam da je tu klјučna uloga njihovih međunarodnih sponzora, a ne njih samih”, rekao je Đurić.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, Đurić je podsetio da su se kosovski političari pre tri meseca zaklinjali da će je formirati, dok je predsednik Vučić i tada rekao da se to neće destiti, te da se sada vidi da je Vučić bio u pravu.

Kada je reč o referendumu o KiM, Đurić kaže da “vajnim demokratama” smeta ideja da se narod izjašnjava po pitanju Kosova i Metohije i da su se okomili na izjavu Vučića zato što su svesni svoje političke nemoći.

“Zašto bi inače bili pritiv demokratskog izjašnjavanja, čega se plaše i kako je spojivo biti protiv referenduma i demokratskog izjašnjavanja sa tvrdnjom da ste demokrata i borac za lјudska prava i slobode. To je vidlјivo i kod grupacije oko Đilasa, Jeremića i Obradovića, ali i oko Saše Jankovića”, rekao je Đurić.

Upitan o izjavama zvaničnika iz Prištine da Beograd vrši pritsak na Srbe da napuštaju Kosovske bezbednosne snage, Đurić je rekao da građani Srbije na KiM ne treba da učestvuju u toj oružanoj formaciji, jer ona ničemu ne bi služila, osim da dodatno destabilizuje bezbednosne prilike.

„Da, ne daj bože, dođemo u situaciju u kojoj bi bio jedan broj Srba u takvu formaciju, odmah bi je proglasili za armiju, počeli sa teškim naoružavanjem i iskoristili i to malo Srba u tim institucijama da ih okrenu protiv Srbije. To treba da izbegnemo po svaku cenu", rekao je Đurić.

Podsetio je i da je ilegalno u Srbiji da neko bude član strane, nelegalne naoružane formacije.

„Izvinjavam se na strašnoj stvari što hoćemo da u Srbiji imamo samo srpsku, državnu vojsku i što nismo oduševlјeni time da na našoj terotopriji budu formirane nelegalne oružane formacije i izvinite što za tako nešto neće imati podršku”, rekao je Đurić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike