МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић: На питање КиМ не гледамо као на решену ствар
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дачић: На питање КиМ не гледамо као на решену ствар

10. јул 2018. Извор: Танјуг

Основни камен спотицања између Срба и Албанаца је питање Косова и Метохије, а Србија сматра да је пут дијалога императив у тражењу решења за све проблеме и конфликте, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић

Фото: Танјуг

Он је навео да је позиција Владе и председника Србије врло транспарентна и уперена на постизање циља, а то је очување и промовисање мира и стабилности.

"Чврсто смо опредељени да заједнички радимо са свим заинтересованим странама, спремни смо да разговарамо о свим питањима како би се омогућио свестрани напредак. Сматрамо да је свим народима и заједницама потребан мир и стабилност у региону и њихов убрзани економски опоравак. Стога је настојање Србије да се заједно са другим земљама што скорије интегрише у ЕУ", рекао је Дачић.

Према Дачићевим речима, Србија мора да буде кључни актер у стварима које се ње тичу, јер, како каже, само тако може да заступа и брани своје националне интересе, своја легална и легитимна права.

"Учешће Србије у разговорима није нимало лако, пуно је отпора и непредвидивих препрека. Међутим, поента и није у проналажењу брзих и лаких решења, у стихијском препуштању или прихватању минимализма", рекао је Дачић и додао да Србија своју спремност да учествује у разговорима манифестује увек и свуда, константно обнављајући напоре да у поступку медијације ЕУ дође до компромиса са албанском заједницом на Косову и Метохији.

Говорећи о унутрашњем дијалогу о КИМ у Србији, Дачић је рекао да је то израз великог демократског капацитета друштва, као и потребе тражења адекватног решења уз избегавање фрагментиране позиције.

"Зато сврха унутрашњег дијалога није долажење до простог збира различитих идеја и погледа, већ шанса за сагледавање читавог спектра могућих солуција и кристалисања ставова наше земље. Последично, унутрашњи дијалог је довео до пораста кредибилитета Србије у европским и светским оквирима", рекао је Дачић.

Када је реч о разговорима у Бриселу, Србија има довољно политичког сензибилитета да осети моменат решавања питања Косова и Метохије и да сву своју енергију и снагу уложи у правцу постизања компромиса, како се не би пропустила историјска прилика за договор са албанском заједницом, навео је министар.

Додао је да се Београд снажно залаже за дијалог са Приштином, сматрајући да преговарачки процес нема алтернативу.

"За разлику од неких наших западних партнера, не гледамо на питање Косова и Метохије као на решену ствар, већ да се само кроз дијалог може доћи до решења. Приоритет деловања Србије представља опстанак и поштовање права српске заједнице, њен економски развој, очување културне баштине и имовине Српске православне цркве на Косову и Метохији", рекао је Дачић на скупу "Срби и Албанци - којим путем даље" коју организују Новинска агенција Тањуг и агенција АТА из Албаније.

Он је додао да ће у времену у којем живимо, али и који је пред нама, однос српског и албанског народа јесте и биће мерило успешности читавог региона, а и Европе у дуготрајном процесу помирења, превазилажења постојећих разлика и успостављања међусобног поверења.

Дачић је рекао и да досадашњи резултати дијалога у Бриселу нису задовољавајући, као и да су стално праћени новим тензијама албанске заједнице на КиМ.

"Тежња Београда за договором јесте искрена и мотивисана вредностима које делимо са Европом и светом, али нећемо дозволити да нас неко понижава и руши. Након пет година, процес дијалога у Бриселу се поред периодичних помака, али без коренитих промена и суштинског напретка, налази пред старим изазовима, како испунити договорено", приметио је Дацицћ.

Како је рекао, политика представника албанске заједнице на Косову и Метохији делује поприлично резистентна на утицаје са стране, којих, како каже, ни нема у довољној мери.

Упориште, примћеује Дачић, налази у прећутној, а понекад и отвореној подршци одређених сила.

"Одсуство искрене жеље за постизањем компромиса и трајног решења релативизују уложене напоре наше стране, а бреме одговорности пођеднако ће делити и међународна заједница, некад чињењем, а некад нечињењем. Независно од овог, Београд је своју отвореност за разговоре показао и показаће увек када друга страна хоће да седне за преговарачки сто”, истакао је министар.

С друге стране, нагласио је да активност Србије на дипломатском плану која доводи до тога да све већи број земаља повлачи признање тзв. Косова, је одраз нашег права и обавезе да у билатералним односима са другим државама штитимо своје сопствене интересе и афирмишемо поштовање норми међународног права.

Србија је, каже Дачић, заинтересована за блиску сарадњу у области ЕУ интеграција са Албанијом, а спремност да подели искуства из свог процеса преговора потврђује и то што је иницирала закључивање Меморандума о сарадњи у овој области.

“Логично је и очекивано, да се Србија и Албанија међусобно подржавају пред институцијама ЕУ, укључујући и њене најутицајније чланице”, непоменуо је Дачић.

Он је додао да неискоришћен потенцијал за заједнички наступ Србије и Албаније постоји у области регионалне сарадње, где посебно место има сарадња у оквиру Берлинског процеса.

Дачић је закључио да је јачање политичког дијалога и контаката од непроцењивог значаја, будући да су наслеђени проблеми на релацији Београд-Тирана, односно Београд-Приштина веома озбиљни и тешки.

“Још једном бих поновио да се Србија залаже за дијалог, који видимо као европску тековину, где је једино решење прихватљиво за све заинтересоване стране претпоставка да то решење буде и одрживо. Оцењујемо да би то могло да допринесе стварању повољније укупне климе у региону, а тиме и да олакша решавање наслеђених питања са суседима”, рекао је Дачић.

Он је поздравио организацију конференције, наводећи да се на таквим форумима могу изнети идеје, мишљења на којима стручна, али и шира јавност Србије и ван ње може да учествује и допринесе бољем разумевању актуелног тренутка.

“Овакви разговори и контакти доприносе повезивању и остављају позитивну слику код обичних људи, Срба и Албанаца о односима два народа у коме национални, верски и политички моменат не би требало да буде опредељујући, али је свакако значајан као израз цивилизацијског и културног идентитета два народа, његових сличности и разлика”, рекао је Дачић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике