MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Dačić: Na pitanje KiM ne gledamo kao na rešenu stvar
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Dačić: Na pitanje KiM ne gledamo kao na rešenu stvar

10. jul 2018. Izvor: Tanjug

Osnovni kamen spoticanja između Srba i Albanaca je pitanje Kosova i Metohije, a Srbija smatra da je put dijaloga imperativ u traženju rešenja za sve probleme i konflikte, izjavio je danas ministar spolјnih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dačić

Foto: Tanjug

On je naveo da je pozicija Vlade i predsednika Srbije vrlo transparentna i uperena na postizanje cilјa, a to je očuvanje i promovisanje mira i stabilnosti.

"Čvrsto smo opredelјeni da zajednički radimo sa svim zainteresovanim stranama, spremni smo da razgovaramo o svim pitanjima kako bi se omogućio svestrani napredak. Smatramo da je svim narodima i zajednicama potreban mir i stabilnost u regionu i njihov ubrzani ekonomski oporavak. Stoga je nastojanje Srbije da se zajedno sa drugim zemlјama što skorije integriše u EU", rekao je Dačić.

Prema Dačićevim rečima, Srbija mora da bude klјučni akter u stvarima koje se nje tiču, jer, kako kaže, samo tako može da zastupa i brani svoje nacionalne interese, svoja legalna i legitimna prava.

"Učešće Srbije u razgovorima nije nimalo lako, puno je otpora i nepredvidivih prepreka. Međutim, poenta i nije u pronalaženju brzih i lakih rešenja, u stihijskom prepuštanju ili prihvatanju minimalizma", rekao je Dačić i dodao da Srbija svoju spremnost da učestvuje u razgovorima manifestuje uvek i svuda, konstantno obnavlјajući napore da u postupku medijacije EU dođe do kompromisa sa albanskom zajednicom na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o KIM u Srbiji, Dačić je rekao da je to izraz velikog demokratskog kapaciteta društva, kao i potrebe traženja adekvatnog rešenja uz izbegavanje fragmentirane pozicije.

"Zato svrha unutrašnjeg dijaloga nije dolaženje do prostog zbira različitih ideja i pogleda, već šansa za sagledavanje čitavog spektra mogućih solucija i kristalisanja stavova naše zemlјe. Posledično, unutrašnji dijalog je doveo do porasta kredibiliteta Srbije u evropskim i svetskim okvirima", rekao je Dačić.

Kada je reč o razgovorima u Briselu, Srbija ima dovolјno političkog senzibiliteta da oseti momenat rešavanja pitanja Kosova i Metohije i da svu svoju energiju i snagu uloži u pravcu postizanja kompromisa, kako se ne bi propustila istorijska prilika za dogovor sa albanskom zajednicom, naveo je ministar.

Dodao je da se Beograd snažno zalaže za dijalog sa Prištinom, smatrajući da pregovarački proces nema alternativu.

"Za razliku od nekih naših zapadnih partnera, ne gledamo na pitanje Kosova i Metohije kao na rešenu stvar, već da se samo kroz dijalog može doći do rešenja. Prioritet delovanja Srbije predstavlјa opstanak i poštovanje prava srpske zajednice, njen ekonomski razvoj, očuvanje kulturne baštine i imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić na skupu "Srbi i Albanci - kojim putem dalјe" koju organizuju Novinska agencija Tanjug i agencija ATA iz Albanije.

On je dodao da će u vremenu u kojem živimo, ali i koji je pred nama, odnos srpskog i albanskog naroda jeste i biće merilo uspešnosti čitavog regiona, a i Evrope u dugotrajnom procesu pomirenja, prevazilaženja postojećih razlika i uspostavlјanja međusobnog poverenja.

Dačić je rekao i da dosadašnji rezultati dijaloga u Briselu nisu zadovolјavajući, kao i da su stalno praćeni novim tenzijama albanske zajednice na KiM.

"Težnja Beograda za dogovorom jeste iskrena i motivisana vrednostima koje delimo sa Evropom i svetom, ali nećemo dozvoliti da nas neko ponižava i ruši. Nakon pet godina, proces dijaloga u Briselu se pored periodičnih pomaka, ali bez korenitih promena i suštinskog napretka, nalazi pred starim izazovima, kako ispuniti dogovoreno", primetio je Dacicć.

Kako je rekao, politika predstavnika albanske zajednice na Kosovu i Metohiji deluje poprilično rezistentna na uticaje sa strane, kojih, kako kaže, ni nema u dovolјnoj meri.

Uporište, primćeuje Dačić, nalazi u prećutnoj, a ponekad i otvorenoj podršci određenih sila.

"Odsustvo iskrene želјe za postizanjem kompromisa i trajnog rešenja relativizuju uložene napore naše strane, a breme odgovornosti pođednako će deliti i međunarodna zajednica, nekad činjenjem, a nekad nečinjenjem. Nezavisno od ovog, Beograd je svoju otvorenost za razgovore pokazao i pokazaće uvek kada druga strana hoće da sedne za pregovarački sto”, istakao je ministar.

S druge strane, naglasio je da aktivnost Srbije na diplomatskom planu koja dovodi do toga da sve veći broj zemalјa povlači priznanje tzv. Kosova, je odraz našeg prava i obaveze da u bilateralnim odnosima sa drugim državama štitimo svoje sopstvene interese i afirmišemo poštovanje normi međunarodnog prava.

Srbija je, kaže Dačić, zainteresovana za blisku saradnju u oblasti EU integracija sa Albanijom, a spremnost da podeli iskustva iz svog procesa pregovora potvrđuje i to što je inicirala zaklјučivanje Memoranduma o saradnji u ovoj oblasti.

“Logično je i očekivano, da se Srbija i Albanija međusobno podržavaju pred institucijama EU, uklјučujući i njene najuticajnije članice”, nepomenuo je Dačić.

On je dodao da neiskorišćen potencijal za zajednički nastup Srbije i Albanije postoji u oblasti regionalne saradnje, gde posebno mesto ima saradnja u okviru Berlinskog procesa.

Dačić je zaklјučio da je jačanje političkog dijaloga i kontakata od neprocenjivog značaja, budući da su nasleđeni problemi na relaciji Beograd-Tirana, odnosno Beograd-Priština veoma ozbilјni i teški.

“Još jednom bih ponovio da se Srbija zalaže za dijalog, koji vidimo kao evropsku tekovinu, gde je jedino rešenje prihvatlјivo za sve zainteresovane strane pretpostavka da to rešenje bude i održivo. Ocenjujemo da bi to moglo da doprinese stvaranju povolјnije ukupne klime u regionu, a time i da olakša rešavanje nasleđenih pitanja sa susedima”, rekao je Dačić.

On je pozdravio organizaciju konferencije, navodeći da se na takvim forumima mogu izneti ideje, mišlјenja na kojima stručna, ali i šira javnost Srbije i van nje može da učestvuje i doprinese bolјem razumevanju aktuelnog trenutka.

“Ovakvi razgovori i kontakti doprinose povezivanju i ostavlјaju pozitivnu sliku kod običnih lјudi, Srba i Albanaca o odnosima dva naroda u kome nacionalni, verski i politički momenat ne bi trebalo da bude opredelјujući, ali je svakako značajan kao izraz civilizacijskog i kulturnog identiteta dva naroda, njegovih sličnosti i razlika”, rekao je Dačić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike