МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Обележено 20 година од отмице Срба на подручју Ораховца
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Обележено 20 година од отмице Срба на подручју Ораховца

18. јул 2018. Извор: Танјуг

Данас је 20 година од великог киднаповања српских цивила на подручју општине Ораховац, а генерални секретар председника Србије Никола Селаковић је тим поводом рекао да су се ти злочини догодили у времену када велике светске силе нису биле наши пријатељи, већ савезници нашим непрјатељима.

Никола Селаковић

Фото: Танјуг

Ова годишњица је обележена у Спомен соби Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, где они чувају сећање на српске жртве.

"Спомен соба и лик сваког нашег сународника са фотографија изложених у њој, који је отет, киднапован, убијен на КиМ, за српски народ и државу мора да буде горко искуство из којег треба да извучемо оно што је поучно за будућност, како се тако нешто никада не би поновило", поручио је Селаковић.

Морамо, казао је, да будемо свесни да су албански терористи велики број ових злочина вршили са свешћу, јер тамо где су се они догодили Срба више нема.

Селаковић је истакао да се држава данас понаша много другачије него пре 10 или 15 година, те да постоје ствари за које смо некада кривили само велике силе, а нисмо сагледали где ми грешимо.

"Србија је у време када су на челу били неки други људи пуштала из затвора људе који су признавали да су вршили злочине, да су силовали, клали, убијали, отимали. Није то радио ни НАТО, ни ЕУ, ни САД, то су радили носиоци власти у Србији и то је морало да резултира догађајима 17. марта и сличним", казао је Селаковић.

Додао је да је данас тешко носити државно бреме које носи председник Србије Александар Вучић.

"Тешко је отићи у Брисел и разговарати са онима за које знамо да, ако нису лично учествовали, били су у ланцу командовања, али се увек поставља питање када не смете да бринете само о себи, већ о свом народу, када не смете да бринете само шта ће бити сутра, него и за 15 и 20 година, да ли имате право на избор. Ми немамо права да бирамо, морамо да разговарамо са сваким да бисмо спречили и насиље и понављање било чега што се дешавало у прошлости", истакао је Селаковић.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић казао је да Србија мора да зна за све њене жртве и истакао да ће Влада Србије остати максимално посвећена томе да се сви злочини истраже и да се сви злочинци казне.

"Трудићемо се да анимирамо све међународне факторе и из ЕУ и САД, али и из Русије и Кине, како бисмо заједнички нашли све оне који су чинили злочине, јер само је то услов да се ти злочини више не понове", казао је Поповић.

Веома је важно размишљати о једном меморијалу који би на једном месту сачувао истину о свим жртвама које су свој живот дале за Србију, казао је Поповић и додао да је то важно због наше будућности.

Како је навео, Спомен соба у просторијама Удружења је привремено решење и размишља се о једном великом меморијалном центру у којем би, поред жртава са КиМ, биле пописане и жртве и из НАТО агресије, као и из Првог и Другог светског рата, првих геноцида, каже, који су учињени над Србима.

"Важно је сачувати сва имена, јер ако не чувамо имена тих жртава које су уткане у нашу Србију, нећемо имати ни будућност. Само чувајући своју прошлост, традицију, оно што су нам оставили преци, ми можемо да имамо сигурну будућност", закључио је Поповић.

Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун истакао је да две деценије траје исцрпљујућа борба да се сазна истина о злочинима који су почињени на КиМ, превасходно над српским народом, као и да одговорни буду процесуирани.

Председник Удружења Симо Спасић навео је да је отмицама у општини Ораховац, када су отете и жене, деца и стари, отетима одузето право на слободу, живот.

Отмице у општини Ораховац су прво групно одвођење Срба током сукоба на Косову и Метохији 1998. и 1999 године, а ОВК је наставила са киднаповањима Срба годинама касније.

Укупно је са територије општине Ораховац, током 1998. и 1999. године, према званичним подацима, настрадало 85 људи.

Обележене две деценије од страдања Срба у Ораховцу

Две деценије од масовног страдања Срба у општини Ораховац на Косову и Метохији обележено је данас комеморативним скупом у селу Велика Хоча.

Убијеним Србима парастос је испред споменика жртвама у Великој Хочи служио игуман манастира Зочиште отац Стефан, а присуствовало му је стотинак мештана који су носили фотографије срадалих.

Након парастоса, у Дому културе је приређена академија, на којој је помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио да је страдање Ораховчана парадигма страдања свих Срба у покрајини, те да 20 година након страдања, невине жртве и њихове породице и даље нису добили правду.

"Влада Србије неће престати да инсистира да злочини буду расветљени", рекао је Петковић, истакавши да је правда преуслов за мир који је потребан и Србима и Албанцима.

Према његовим речима, страшно је то што ни 20 година после злочина нису пронађени починиоци и налогодавци злодела.

На академији је говорила и Олгица Костић којој је киднаповано 17 чланова породице, међу којима и два рођена брата.

На територији општине Ораховац током офанзиве терористичке ОВК у периоду од 12. маја до 22. јула 1998. године почињени су масовни злочини над српским становништвом, у којима су страдала 84 наша сународника.

За време оружаног напада на подручју Ораховца од 17. до 22. јула 1998. године киднаповано је око 100 српских цивила, од којих су многи убијени и мучени у приватним затворима и логорима, а њихови посмртни остаци пронађени су у масовним гробницама Малишево и Волујак у пролеће 2005. године.

Комеморативни скуп организовали су Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији и Привремени орган општине Ораховац.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике