MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Obeleženo 20 godina od otmice Srba na području Orahovca
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Obeleženo 20 godina od otmice Srba na području Orahovca

18. jul 2018. Izvor: Tanjug

Danas je 20 godina od velikog kidnapovanja srpskih civila na području opštine Orahovac, a generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković je tim povodom rekao da su se ti zločini dogodili u vremenu kada velike svetske sile nisu bile naši prijatelјi, već saveznici našim neprjatelјima.

Nikola Selaković

Foto: Tanjug

Ova godišnjica je obeležena u Spomen sobi Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, gde oni čuvaju sećanje na srpske žrtve.

"Spomen soba i lik svakog našeg sunarodnika sa fotografija izloženih u njoj, koji je otet, kidnapovan, ubijen na KiM, za srpski narod i državu mora da bude gorko iskustvo iz kojeg treba da izvučemo ono što je poučno za budućnost, kako se tako nešto nikada ne bi ponovilo", poručio je Selaković.

Moramo, kazao je, da budemo svesni da su albanski teroristi veliki broj ovih zločina vršili sa svešću, jer tamo gde su se oni dogodili Srba više nema.

Selaković je istakao da se država danas ponaša mnogo drugačije nego pre 10 ili 15 godina, te da postoje stvari za koje smo nekada krivili samo velike sile, a nismo sagledali gde mi grešimo.

"Srbija je u vreme kada su na čelu bili neki drugi lјudi puštala iz zatvora lјude koji su priznavali da su vršili zločine, da su silovali, klali, ubijali, otimali. Nije to radio ni NATO, ni EU, ni SAD, to su radili nosioci vlasti u Srbiji i to je moralo da rezultira događajima 17. marta i sličnim", kazao je Selaković.

Dodao je da je danas teško nositi državno breme koje nosi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Teško je otići u Brisel i razgovarati sa onima za koje znamo da, ako nisu lično učestvovali, bili su u lancu komandovanja, ali se uvek postavlјa pitanje kada ne smete da brinete samo o sebi, već o svom narodu, kada ne smete da brinete samo šta će biti sutra, nego i za 15 i 20 godina, da li imate pravo na izbor. Mi nemamo prava da biramo, moramo da razgovaramo sa svakim da bismo sprečili i nasilјe i ponavlјanje bilo čega što se dešavalo u prošlosti", istakao je Selaković.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kazao je da Srbija mora da zna za sve njene žrtve i istakao da će Vlada Srbije ostati maksimalno posvećena tome da se svi zločini istraže i da se svi zločinci kazne.

"Trudićemo se da animiramo sve međunarodne faktore i iz EU i SAD, ali i iz Rusije i Kine, kako bismo zajednički našli sve one koji su činili zločine, jer samo je to uslov da se ti zločini više ne ponove", kazao je Popović.

Veoma je važno razmišlјati o jednom memorijalu koji bi na jednom mestu sačuvao istinu o svim žrtvama koje su svoj život dale za Srbiju, kazao je Popović i dodao da je to važno zbog naše budućnosti.

Kako je naveo, Spomen soba u prostorijama Udruženja je privremeno rešenje i razmišlјa se o jednom velikom memorijalnom centru u kojem bi, pored žrtava sa KiM, bile popisane i žrtve i iz NATO agresije, kao i iz Prvog i Drugog svetskog rata, prvih genocida, kaže, koji su učinjeni nad Srbima.

"Važno je sačuvati sva imena, jer ako ne čuvamo imena tih žrtava koje su utkane u našu Srbiju, nećemo imati ni budućnost. Samo čuvajući svoju prošlost, tradiciju, ono što su nam ostavili preci, mi možemo da imamo sigurnu budućnost", zaklјučio je Popović.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun istakao je da dve decenije traje iscrplјujuća borba da se sazna istina o zločinima koji su počinjeni na KiM, prevashodno nad srpskim narodom, kao i da odgovorni budu procesuirani.

Predsednik Udruženja Simo Spasić naveo je da je otmicama u opštini Orahovac, kada su otete i žene, deca i stari, otetima oduzeto pravo na slobodu, život.

Otmice u opštini Orahovac su prvo grupno odvođenje Srba tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999 godine, a OVK je nastavila sa kidnapovanjima Srba godinama kasnije.

Ukupno je sa teritorije opštine Orahovac, tokom 1998. i 1999. godine, prema zvaničnim podacima, nastradalo 85 lјudi.

Obeležene dve decenije od stradanja Srba u Orahovcu

Dve decenije od masovnog stradanja Srba u opštini Orahovac na Kosovu i Metohiji obeleženo je danas komemorativnim skupom u selu Velika Hoča.

Ubijenim Srbima parastos je ispred spomenika žrtvama u Velikoj Hoči služio iguman manastira Zočište otac Stefan, a prisustvovalo mu je stotinak meštana koji su nosili fotografije sradalih.

Nakon parastosa, u Domu kulture je priređena akademija, na kojoj je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio da je stradanje Orahovčana paradigma stradanja svih Srba u pokrajini, te da 20 godina nakon stradanja, nevine žrtve i njihove porodice i dalјe nisu dobili pravdu.

"Vlada Srbije neće prestati da insistira da zločini budu rasvetlјeni", rekao je Petković, istakavši da je pravda preuslov za mir koji je potreban i Srbima i Albancima.

Prema njegovim rečima, strašno je to što ni 20 godina posle zločina nisu pronađeni počinioci i nalogodavci zlodela.

Na akademiji je govorila i Olgica Kostić kojoj je kidnapovano 17 članova porodice, među kojima i dva rođena brata.

Na teritoriji opštine Orahovac tokom ofanzive terorističke OVK u periodu od 12. maja do 22. jula 1998. godine počinjeni su masovni zločini nad srpskim stanovništvom, u kojima su stradala 84 naša sunarodnika.

Za vreme oružanog napada na području Orahovca od 17. do 22. jula 1998. godine kidnapovano je oko 100 srpskih civila, od kojih su mnogi ubijeni i mučeni u privatnim zatvorima i logorima, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Mališevo i Volujak u proleće 2005. godine.

Komemorativni skup organizovali su Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji i Privremeni organ opštine Orahovac.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike