МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Радимо све за останак и опстанак Срба на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Радимо све за останак и опстанак Срба на КиМ

19. јул 2018. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је, у кључном периоду када се боримо за компромис по питању КиМ, најважније да сачувамо српски народ у јужној покрајини и да држава ради све за останак и опстанак Срба на КиМ.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

У том смислу, навео је Ђурић, у претходном период изграђено је више од 900 стамбених објеката, који су предате на коришћење нашим сународницима на КиМ.

"То је напор без преседана од 1999. године на овамо. Многи су започињали нешто, али никада нисмо имали оволики број стамбених јединица", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Истакао је и да је за 1.805 људи обезбеђени пакети грађевинског материјала, док су у току и други пројекти како би се стамбено збринули не само они, који су данас на КиМ, већ и повратнике који 18 година нису имали подршку да се врате.

У вези са тим, као најважнији пројекат, истакао је изградњу повратничког насеља "Сунчана долина" између Звечана и Косовске Митровице, у ком ће дом наћи око 1.500 расељених и прогнаних који желе да се врате и које ће донети ови живот и снагу том делу севера покрајине.

Најавио је да ће до Видовдана наредне године највећи део пројекта бити завршен, а први станари усељени.

"Реч је о насељу које се гради по најсавременијим и највишим стандардима, то нису социјални објекти, већ онакви какве би свако пожелео. То се реализује уз подршку председника Александра Вучића, који је препознао значај тога да се наша заједница на том делу Косова ојача, као и Владе Србије", рекао је Ђурић и додао да би ове године требало да буде издвојено више од милијарду динара за стамбено збрињавање Срба на КиМ.

Додао је да се до краја године очекује завршетак нових 100 стамбених јединица у Косовској Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином потоку.

Истакао је и да на Косову и Метохији ради више од 150 основних и средњих школа, који је са огранцима и више од 200, да је у претходном периоду реновирано 16 школа, уз 75 пројеката опремања и адапртирања.

Рекао је и да је у првом уписном року на Универзитет у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици 10 одсто више уписаних студената него пршле године.

Осим тога, изграђена и опремљена нова болница у Гњилану, реновирано 20 амбуланти, набављено неколико санитета, рекао је Ђурић и додао да је у плану да се у најскоријем период реконструише КБЦ у Косовској Митровици.

Навео је и да су обновљена 42 манастира и цркве на КиМ, манастир Бањска добио нови конак, обновљене институције културе.

Када је реч о пољоприведи, Ђурић је истакао да је пет пута повећан аграрни буџет за подршку Србима на Косову и Метохији.

"То је борба за опстанак и останак народа, дати људима могућност да живе од рада и остану на земљу. Радимо све што је до нас, на шта можемо да утичемо, да људима тамо живот буде подношљивији. Мислим да смо, у непријатељском окружењу, успели да постигнемо да људи на КиМ осећају да је цела Србија спремна да их подржи", рекао је Ђурић.

Ђурић: Све сем компромиса за Србију би била странпутица

Директор Канцеларије за Косово и Метихију Марко Ђурић уверен је да одржавање садашњег стања без постизања решења питања Косова и Метохије, без компромиса не би било одрживо, нити у нашем интересу, као и да можемо очекивати нове проблеме и сукобе уколико се договор не постигне

Он је на конференцији за штампу рекао да Београд жели да постигне договор.

"Лично, као неко ко се бави овим питањем шест година, сматрам да је постизање неке врсте договора, који би пре свега задовољио наше интересе важно, јер би све остало представљало за Србију и наш народ странпутицу", казао је Ђурић.

Рекао је да је обавеза и дужност власти да се бори за договор и изразио уверење да ако договора не би било, а познавајући прилике, да је извесно да бисмо у наредних неколико година могли да очекујемо нове проблеме и сукобе, "све оно ружно што желимо да избегнемо на сваки начин".

"Зато смо спремни да се боримо за политичко решење, и јасно и гласно кажемо да нећемо да прихватимо глупост и које неки покушавају да нам наметну, претећи сукобима и новим ратовима, надајући се да ће неког моћи да присиле у Србији да прихвате независност Косова", нагласио је Ђурић.

Он је казао да председник Србије Александар Вучић тако нешто неће прихватити и да се на сваком састанку од првог до последњег момента бори и за положај Срба на Косову и Метохији.

Разговори се воде у тешким околностима, јер Албанци мисле да су независна држава, а у то их убеђују неке од најмоћнијих држава света, навео је Ђурић и додао:

"Мисле да им је завршен посао. Убеђени су у и након Јеремићеве иницијативе пред Међународним судом правде. Наша позиција је озбиљно тешка у том погледу и драматична у појединим сегментима".

Ђурић је рекао да је неодговорно док се држава бори да извуче максимум за свој народ, да имамо политиканте, који, док председник Вучић разговара у Паризу са француским председником Емануелом Макроном, који му је приредио пријем који није до сад имао нити један председник наше државе, који тог дана, закупљују простор за себе у француским новинама, не да се боре за српске интересе, већ да би "пљували" српску власт.

"Они тог дана када се српски представници боре за српске интересе закупљују простор за себе у француским новинама да би пљували и критиковали српску власт. Наравно да те текстове не плаћају својим парама", казао је Ђурић.

Упитан да ли је у Бриселу било речи о некаквом сепаратном уговору, Ђурић је одговорио да се разговаралос а сепаратистима, али да о сепаратном споразуму не зна ни шта би значо.

"Ти разговори никада нису лаки и једноставни. Најлакше би било Вучићу и српским представницима да се разговара само са Албанцима. У тим разговорима тон и дискусија би била другачија. Али разговара са са неким од најмоћнијих земаља које су признале Косово. Наша обаевза је да разговарамо са свима. Борба за КиМ данас је и за преговарчким и зеленим столом, али се води и поправљањем економске и привредне слике Србије", сматра Ђурић.

Каже и да Срби на КиМ најбоље осећају колико значи када у централној Србији има више новца за помоћ њима и улагања.

"Ако не бисмо наставили да тражимо решење и нашли га, могли бисмо сасвим сигурно да се поздравим са поправљамо односе са онима који нам традиционално нису наклоњен, а важни су нам за нашу привреду, за инвестиције. Важно је што се Србија данас економски развија", нагласио је Ђурић.

Ђурић: Куртијеве изјаве би требало да коментарише ЕУ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђруић изјавио је данас да би изјаве Аљбина Куртија о уједињену Албанаца и томе да пројекат "Велике Албаније" није у супротности са политиком ЕУ, требало да коментарише Брисел, а што се Србије тиче, тако нешто није и неће бити могуће.

Аљбин Курти, лидер косовског опозиционог Покрета за самоопредељење поново је данас позвао на национално уједињење свих Албанаца јер, како тврди, тај пројекат (велика Албанија) није у сукобу са политиком ЕУ, а до потпуног уједињења предлаже да Албанија и тзв. Косово постану федерација или конфедерација.

"Пошто Курти говори да то није у супротности са политиком ЕУ, изгледа да он зна или мисли да зна шта је политика Уније, и то би пре свега они требало да коментаришу", рекао је Ђруић одговарајући на питања новинара на прес конференцији.

Потпуно је, каже Ђурић, сигуран да то није мишљење само Куртија, већ свих лидера свих сепаратистичких странака у Приштини, без обзира да ли су на власти или у опозицији, а да је само ствар тактике да ли желе то отворено, јасно и јавно да кажу и када желе да о томе говоре.

"Уверен сам да већина њих тако нешто сања, а да се недовољним реакцијама и ћутањем дела међународне заједнице и међу грађанима албанске националности у јужној покрајини развија уверење да је тако нешто могуће. Што се Србије тиче, тако нешто није могуће и неће бити могуће", поручио је Ђурић.

Ђурић: Тело младића страдалог у Бечићима допремљено на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је тело младића настрадалог у Бечићима допремљено на север Косова, а да то што су приштинске институције опструисале пребацивање тела, говори о њима самима.

Ђурић је на прес конференцији, рекао да се на мору десила трагедија када је младић са КиМ погинуо у Бечићима, а да су приштинске институције почеле да опструишу и и ометају допремање тела младића његовој породици, јер тобоже нема папире приштинских институција.

"То су ометали, али према последњих информацијама које имам, породица је уз помоћ органа локалне самоуправе успела да допреми тело младића на север КиМ", рекао је Ђурић одговарајући на питања новинара.

То што тако нешто опструисали довољно говори о њима", закључио је Ђурић.

У саобраћајној несрећ у ноћи између уторка и среде у Бечићима, погинуо је Милош Вукомановић (25) из Србије, док је теже повређена Снежана Рудинац (24), такође из Србије.

Ђурић: Да се прекине са дискриминацијом Срба на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је данас да у случају укидања виза грађанима Косова и Метохије мора да се прекине и са дискриминаторским третманом власника српских пасоша у јужној српској покрајини.

"Укидање виза, ако до тога дође, мора да значи и коначан престанак дискриминације према носиоцима српских пасоша на КиМ, којима је до сада на неправедан начин било онемогућено да питују у земље Шенгена, само зато што у делу о пребивалишту стоји да је пасош издала Координациона управа на КИМ", рекао је Ђурић.

Рекао је да ће се српска делегација у разговорима са представницима Брисела залагати и инсистирати да се овај дискриминаторни третман оконча.

Како је навео, многи би се изненадили када би знали колико припадника различитих националности са КиМ користи пасоше Србије, а међу њима су и политичари и спортисти.

"То су све наши грађани и нема ничег лошег у томе", поручио је Ђурић, те поновио да је дискриминација то што се грађанима Србије са КиМ онемогућава улаз у поједине државе Шенгена.

Ђурић:Нико не може да представља институције лажне државе

Директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјави је данас да се неће дозволити да било ко представља институције такозване лажне државе Косово, као и да било ко у Рашкој области угрожава права грађана и нарушава међунационалне односе.

Ђурић је то рекао на конференцији за новинаре упитан да коментарише позив Сулејмана Угљанина Беџету Пацолију да посети Санџак као шеф косовске дипломатије, те оценио да се ништа не дешава случајно.

Директор канцеларије за КиМ је навео да они који су тако нешто урадили и поднели такву врсту захтева хоће да изазову неку врсту проблема у Рашкој облсати, како би то искористили за даље изазивање тензија и остваривање неких својих циљева.

Како је приметио, они очекују да Србија направи неку "грешку у корацима" како би то искористили и поручио да ће реакција Србије бити мирна и сталожена, никако исхитрена, и неће се дозволити угрожавање права грађана нити нарушавање међунационалних односа у Рашкој области.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике