MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Radimo sve za ostanak i opstanak Srba na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Radimo sve za ostanak i opstanak Srba na KiM

19. jul 2018. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je, u klјučnom periodu kada se borimo za kompromis po pitanju KiM, najvažnije da sačuvamo srpski narod u južnoj pokrajini i da država radi sve za ostanak i opstanak Srba na KiM.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

U tom smislu, naveo je Đurić, u prethodnom period izgrađeno je više od 900 stambenih objekata, koji su predate na korišćenje našim sunarodnicima na KiM.

"To je napor bez presedana od 1999. godine na ovamo. Mnogi su započinjali nešto, ali nikada nismo imali ovoliki broj stambenih jedinica", rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

Istakao je i da je za 1.805 lјudi obezbeđeni paketi građevinskog materijala, dok su u toku i drugi projekti kako bi se stambeno zbrinuli ne samo oni, koji su danas na KiM, već i povratnike koji 18 godina nisu imali podršku da se vrate.

U vezi sa tim, kao najvažniji projekat, istakao je izgradnju povratničkog naselјa "Sunčana dolina" između Zvečana i Kosovske Mitrovice, u kom će dom naći oko 1.500 raselјenih i prognanih koji žele da se vrate i koje će doneti ovi život i snagu tom delu severa pokrajine.

Najavio je da će do Vidovdana naredne godine najveći deo projekta biti završen, a prvi stanari uselјeni.

"Reč je o naselјu koje se gradi po najsavremenijim i najvišim standardima, to nisu socijalni objekti, već onakvi kakve bi svako poželeo. To se realizuje uz podršku predsednika Aleksandra Vučića, koji je prepoznao značaj toga da se naša zajednica na tom delu Kosova ojača, kao i Vlade Srbije", rekao je Đurić i dodao da bi ove godine trebalo da bude izdvojeno više od milijardu dinara za stambeno zbrinjavanje Srba na KiM.

Dodao je da se do kraja godine očekuje završetak novih 100 stambenih jedinica u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom potoku.

Istakao je i da na Kosovu i Metohiji radi više od 150 osnovnih i srednjih škola, koji je sa ograncima i više od 200, da je u prethodnom periodu renovirano 16 škola, uz 75 projekata opremanja i adaprtiranja.

Rekao je i da je u prvom upisnom roku na Univerzitet u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici 10 odsto više upisanih studenata nego pršle godine.

Osim toga, izgrađena i opremlјena nova bolnica u Gnjilanu, renovirano 20 ambulanti, nabavlјeno nekoliko saniteta, rekao je Đurić i dodao da je u planu da se u najskorijem period rekonstruiše KBC u Kosovskoj Mitrovici.

Naveo je i da su obnovlјena 42 manastira i crkve na KiM, manastir Banjska dobio novi konak, obnovlјene institucije kulture.

Kada je reč o polјoprivedi, Đurić je istakao da je pet puta povećan agrarni budžet za podršku Srbima na Kosovu i Metohiji.

"To je borba za opstanak i ostanak naroda, dati lјudima mogućnost da žive od rada i ostanu na zemlјu. Radimo sve što je do nas, na šta možemo da utičemo, da lјudima tamo život bude podnošlјiviji. Mislim da smo, u neprijatelјskom okruženju, uspeli da postignemo da lјudi na KiM osećaju da je cela Srbija spremna da ih podrži", rekao je Đurić.

Đurić: Sve sem kompromisa za Srbiju bi bila stranputica

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metihiju Marko Đurić uveren je da održavanje sadašnjeg stanja bez postizanja rešenja pitanja Kosova i Metohije, bez kompromisa ne bi bilo održivo, niti u našem interesu, kao i da možemo očekivati nove probleme i sukobe ukoliko se dogovor ne postigne

On je na konferenciji za štampu rekao da Beograd želi da postigne dogovor.

"Lično, kao neko ko se bavi ovim pitanjem šest godina, smatram da je postizanje neke vrste dogovora, koji bi pre svega zadovolјio naše interese važno, jer bi sve ostalo predstavlјalo za Srbiju i naš narod stranputicu", kazao je Đurić.

Rekao je da je obaveza i dužnost vlasti da se bori za dogovor i izrazio uverenje da ako dogovora ne bi bilo, a poznavajući prilike, da je izvesno da bismo u narednih nekoliko godina mogli da očekujemo nove probleme i sukobe, "sve ono ružno što želimo da izbegnemo na svaki način".

"Zato smo spremni da se borimo za političko rešenje, i jasno i glasno kažemo da nećemo da prihvatimo glupost i koje neki pokušavaju da nam nametnu, preteći sukobima i novim ratovima, nadajući se da će nekog moći da prisile u Srbiji da prihvate nezavisnost Kosova", naglasio je Đurić.

On je kazao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić tako nešto neće prihvatiti i da se na svakom sastanku od prvog do poslednjeg momenta bori i za položaj Srba na Kosovu i Metohiji.

Razgovori se vode u teškim okolnostima, jer Albanci misle da su nezavisna država, a u to ih ubeđuju neke od najmoćnijih država sveta, naveo je Đurić i dodao:

"Misle da im je završen posao. Ubeđeni su u i nakon Jeremićeve inicijative pred Međunarodnim sudom pravde. Naša pozicija je ozbilјno teška u tom pogledu i dramatična u pojedinim segmentima".

Đurić je rekao da je neodgovorno dok se država bori da izvuče maksimum za svoj narod, da imamo politikante, koji, dok predsednik Vučić razgovara u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji mu je priredio prijem koji nije do sad imao niti jedan predsednik naše države, koji tog dana, zakuplјuju prostor za sebe u francuskim novinama, ne da se bore za srpske interese, već da bi "plјuvali" srpsku vlast.

"Oni tog dana kada se srpski predstavnici bore za srpske interese zakuplјuju prostor za sebe u francuskim novinama da bi plјuvali i kritikovali srpsku vlast. Naravno da te tekstove ne plaćaju svojim parama", kazao je Đurić.

Upitan da li je u Briselu bilo reči o nekakvom separatnom ugovoru, Đurić je odgovorio da se razgovaralos a separatistima, ali da o separatnom sporazumu ne zna ni šta bi značo.

"Ti razgovori nikada nisu laki i jednostavni. Najlakše bi bilo Vučiću i srpskim predstavnicima da se razgovara samo sa Albancima. U tim razgovorima ton i diskusija bi bila drugačija. Ali razgovara sa sa nekim od najmoćnijih zemalјa koje su priznale Kosovo. Naša obaevza je da razgovaramo sa svima. Borba za KiM danas je i za pregovarčkim i zelenim stolom, ali se vodi i popravlјanjem ekonomske i privredne slike Srbije", smatra Đurić.

Kaže i da Srbi na KiM najbolјe osećaju koliko znači kada u centralnoj Srbiji ima više novca za pomoć njima i ulaganja.

"Ako ne bismo nastavili da tražimo rešenje i našli ga, mogli bismo sasvim sigurno da se pozdravim sa popravlјamo odnose sa onima koji nam tradicionalno nisu naklonjen, a važni su nam za našu privredu, za investicije. Važno je što se Srbija danas ekonomski razvija", naglasio je Đurić.

Đurić: Kurtijeve izjave bi trebalo da komentariše EU

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đruić izjavio je danas da bi izjave Alјbina Kurtija o ujedinjenu Albanaca i tome da projekat "Velike Albanije" nije u suprotnosti sa politikom EU, trebalo da komentariše Brisel, a što se Srbije tiče, tako nešto nije i neće biti moguće.

Alјbin Kurti, lider kosovskog opozicionog Pokreta za samoopredelјenje ponovo je danas pozvao na nacionalno ujedinjenje svih Albanaca jer, kako tvrdi, taj projekat (velika Albanija) nije u sukobu sa politikom EU, a do potpunog ujedinjenja predlaže da Albanija i tzv. Kosovo postanu federacija ili konfederacija.

"Pošto Kurti govori da to nije u suprotnosti sa politikom EU, izgleda da on zna ili misli da zna šta je politika Unije, i to bi pre svega oni trebalo da komentarišu", rekao je Đruić odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji.

Potpuno je, kaže Đurić, siguran da to nije mišlјenje samo Kurtija, već svih lidera svih separatističkih stranaka u Prištini, bez obzira da li su na vlasti ili u opoziciji, a da je samo stvar taktike da li žele to otvoreno, jasno i javno da kažu i kada žele da o tome govore.

"Uveren sam da većina njih tako nešto sanja, a da se nedovolјnim reakcijama i ćutanjem dela međunarodne zajednice i među građanima albanske nacionalnosti u južnoj pokrajini razvija uverenje da je tako nešto moguće. Što se Srbije tiče, tako nešto nije moguće i neće biti moguće", poručio je Đurić.

Đurić: Telo mladića stradalog u Bečićima dopremlјeno na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je telo mladića nastradalog u Bečićima dopremlјeno na sever Kosova, a da to što su prištinske institucije opstruisale prebacivanje tela, govori o njima samima.

Đurić je na pres konferenciji, rekao da se na moru desila tragedija kada je mladić sa KiM poginuo u Bečićima, a da su prištinske institucije počele da opstruišu i i ometaju dopremanje tela mladića njegovoj porodici, jer tobože nema papire prištinskih institucija.

"To su ometali, ali prema poslednjih informacijama koje imam, porodica je uz pomoć organa lokalne samouprave uspela da dopremi telo mladića na sever KiM", rekao je Đurić odgovarajući na pitanja novinara.

To što tako nešto opstruisali dovolјno govori o njima", zaklјučio je Đurić.

U saobraćajnoj nesreć u noći između utorka i srede u Bečićima, poginuo je Miloš Vukomanović (25) iz Srbije, dok je teže povređena Snežana Rudinac (24), takođe iz Srbije.

Đurić: Da se prekine sa diskriminacijom Srba na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas da u slučaju ukidanja viza građanima Kosova i Metohije mora da se prekine i sa diskriminatorskim tretmanom vlasnika srpskih pasoša u južnoj srpskoj pokrajini.

"Ukidanje viza, ako do toga dođe, mora da znači i konačan prestanak diskriminacije prema nosiocima srpskih pasoša na KiM, kojima je do sada na nepravedan način bilo onemogućeno da pituju u zemlјe Šengena, samo zato što u delu o prebivalištu stoji da je pasoš izdala Koordinaciona uprava na KIM", rekao je Đurić.

Rekao je da će se srpska delegacija u razgovorima sa predstavnicima Brisela zalagati i insistirati da se ovaj diskriminatorni tretman okonča.

Kako je naveo, mnogi bi se iznenadili kada bi znali koliko pripadnika različitih nacionalnosti sa KiM koristi pasoše Srbije, a među njima su i političari i sportisti.

"To su sve naši građani i nema ničeg lošeg u tome", poručio je Đurić, te ponovio da je diskriminacija to što se građanima Srbije sa KiM onemogućava ulaz u pojedine države Šengena.

Đurić:Niko ne može da predstavlјa institucije lažne države

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić izjavi je danas da se neće dozvoliti da bilo ko predstavlјa institucije takozvane lažne države Kosovo, kao i da bilo ko u Raškoj oblasti ugrožava prava građana i narušava međunacionalne odnose.

Đurić je to rekao na konferenciji za novinare upitan da komentariše poziv Sulejmana Uglјanina Bedžetu Pacoliju da poseti Sandžak kao šef kosovske diplomatije, te ocenio da se ništa ne dešava slučajno.

Direktor kancelarije za KiM je naveo da oni koji su tako nešto uradili i podneli takvu vrstu zahteva hoće da izazovu neku vrstu problema u Raškoj oblsati, kako bi to iskoristili za dalјe izazivanje tenzija i ostvarivanje nekih svojih cilјeva.

Kako je primetio, oni očekuju da Srbija napravi neku "grešku u koracima" kako bi to iskoristili i poručio da će reakcija Srbije biti mirna i staložena, nikako ishitrena, i neće se dozvoliti ugrožavanje prava građana niti narušavanje međunacionalnih odnosa u Raškoj oblasti.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike