МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Компромисно решење Београда и Приштине је гарант мира и стабилности у Србији и региону
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Компромисно решење Београда и Приштине је гарант мира и стабилности у Србији и региону

23. јул 2018. Извор: РТВ Пинк

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић истакао је да је Београд тај који све време инсистира да се дође до компромисног решења, јер је једино компромисно решење гарант мира и стабилности, не само у Србији него и у регион.

Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је за Ново јутро Телевизије Пинк рекао да се данас обележава 19. година од страдања српских жетелаца, који су масакрирани.

- Године 2007. међународни тужилац на Косову и Метохији покренуо је истрагу, постоји осморо осумњичених, који су бивши чланови ОВК, нико до данас није пронађен, прошле су године, Специјално тужилаштво је одустало од истраге, јер, наводно нема доказа, а има их и зна се где се крећу те убице - нагласио је Петковић.

Он је истакао да српски народ очекује правду, а да Влада Републике Србије никада неће одустати да се пронађе истина и да се утврде налогодавци и извршиоци.

- Београд је тај који све време инсистира да се дође до компромисног решења, јер је једино компромисно решење гарант мира и стабилности, не само у Србији него и у региону. То је гарант економског развоја и напретка Србије. Србија више не може да ратује јер је јасно да су ратови само донели несрећу и зло - оценио је Петковић.

Како додаје, дијалог је један од начина да се успостави стабилност на Косову и Метохији.

- Са једне стране имамо Владу Србије и председника Србије Александра Вучића, који жели на све начине да се проблем реши и који говори да је неопходно да се дође до компромисног решења, које подразумева да и једна и друга страна буду подједнако незадовољне, односно да ни једна ни друга страна не могу бити апсолутно задовољне, јер је то компромисно решење - навео је Петковић.

Према његовим речима јасно је да ми желимо да до решења дође, а да представници косовских Албанаца говоре о некаквој црвеној линији.

- Они говоре како то решење треба да се заврши признањем Косова од стране Србије, што је потпуно нетачно и Србија то никад неће учинити, а на тај начин они поткопавају дијалог. Јасно је да не може без Београда ништа да се реше, те приче желе да изврше неку врсту провокације, а добро је што је наш председник мудар и што не излази са конкретним решењем. Потребно је да се обезбеди подршка код оних који су ментори косовске независности и са којима Србија, заправо, све време преговара - истакао је Петковић.

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију рекао је да је суштина овог процеса решавања косовског проблема да се ствари померају.

- До јуче смо имали забетонирану позицију и Албанаца и западних држава које стоје иза сецесије Космета. После снажних дипломатских активности, посебно председника Србије Александра Вучића, створен простор у коме је доведен у питање такав став и његова одрживост - истакао је Дрецун.

Он наводи да самопроглашено Косово не може да стекне пуни међународно-правни капацитет без чланства у Уједињеним нацијама.

- Не може да напредује на путу ка ЕУ, Косово је црна рупа у сваком погледу. У владању организованог криминала, високом степену корпуције, незапосленост, а таква творевина угрожава и реализацију неких геополитичких циљева и САД и запада. Изгледа да је запад био принуђен да реагује - истакао је Дрецун.

Коментаришући изјаве Делавија, Дрецун је рекао да је гледао сценограм интервјуа и да Делави није рекао оно што је пренето као његова прва изјава.

- Он јесте отворио простор за договор Београда и Приштине. Ја сам из мојих контаката са америчким дипломатама видео спремност и инсистирање на томе да се Београд и Приштина договоре. Пошто су суочени са нашим чврстим ставом и кда говоре о компромису, очигледно не мисле да Београд произна Косово, као некакву државу. Имали смо изјаву Тачија који говори о могућности поделе Косово, а све то показује да се воде интензивни разговори о томе како решити косовски проблем - оценио је Дрецун.

Како додаје, сигурно не би овако брзо дошло до поновног сусрета Вучића и Тачија, да се не очекује неки напредак.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике