MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Kompromisno rešenje Beograda i Prištine je garant mira i stabilnosti u Srbiji i regionu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Kompromisno rešenje Beograda i Prištine je garant mira i stabilnosti u Srbiji i regionu

23. jul 2018. Izvor: RTV Pink

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je da je Beograd taj koji sve vreme insistira da se dođe do kompromisnog rešenja, jer je jedino kompromisno rešenje garant mira i stabilnosti, ne samo u Srbiji nego i u region.

Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je za Novo jutro Televizije Pink rekao da se danas obeležava 19. godina od stradanja srpskih žetelaca, koji su masakrirani.

- Godine 2007. međunarodni tužilac na Kosovu i Metohiji pokrenuo je istragu, postoji osmoro osumnjičenih, koji su bivši članovi OVK, niko do danas nije pronađen, prošle su godine, Specijalno tužilaštvo je odustalo od istrage, jer, navodno nema dokaza, a ima ih i zna se gde se kreću te ubice - naglasio je Petković.

On je istakao da srpski narod očekuje pravdu, a da Vlada Republike Srbije nikada neće odustati da se pronađe istina i da se utvrde nalogodavci i izvršioci.

- Beograd je taj koji sve vreme insistira da se dođe do kompromisnog rešenja, jer je jedino kompromisno rešenje garant mira i stabilnosti, ne samo u Srbiji nego i u regionu. To je garant ekonomskog razvoja i napretka Srbije. Srbija više ne može da ratuje jer je jasno da su ratovi samo doneli nesreću i zlo - ocenio je Petković.

Kako dodaje, dijalog je jedan od načina da se uspostavi stabilnost na Kosovu i Metohiji.

- Sa jedne strane imamo Vladu Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji želi na sve načine da se problem reši i koji govori da je neophodno da se dođe do kompromisnog rešenja, koje podrazumeva da i jedna i druga strana budu podjednako nezadovolјne, odnosno da ni jedna ni druga strana ne mogu biti apsolutno zadovolјne, jer je to kompromisno rešenje - naveo je Petković.

Prema njegovim rečima jasno je da mi želimo da do rešenja dođe, a da predstavnici kosovskih Albanaca govore o nekakvoj crvenoj liniji.

- Oni govore kako to rešenje treba da se završi priznanjem Kosova od strane Srbije, što je potpuno netačno i Srbija to nikad neće učiniti, a na taj način oni potkopavaju dijalog. Jasno je da ne može bez Beograda ništa da se reše, te priče žele da izvrše neku vrstu provokacije, a dobro je što je naš predsednik mudar i što ne izlazi sa konkretnim rešenjem. Potrebno je da se obezbedi podrška kod onih koji su mentori kosovske nezavisnosti i sa kojima Srbija, zapravo, sve vreme pregovara - istakao je Petković.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju rekao je da je suština ovog procesa rešavanja kosovskog problema da se stvari pomeraju.

- Do juče smo imali zabetoniranu poziciju i Albanaca i zapadnih država koje stoje iza secesije Kosmeta. Posle snažnih diplomatskih aktivnosti, posebno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, stvoren prostor u kome je doveden u pitanje takav stav i njegova održivost - istakao je Drecun.

On navodi da samoproglašeno Kosovo ne može da stekne puni međunarodno-pravni kapacitet bez članstva u Ujedinjenim nacijama.

- Ne može da napreduje na putu ka EU, Kosovo je crna rupa u svakom pogledu. U vladanju organizovanog kriminala, visokom stepenu korpucije, nezaposlenost, a takva tvorevina ugrožava i realizaciju nekih geopolitičkih cilјeva i SAD i zapada. Izgleda da je zapad bio prinuđen da reaguje - istakao je Drecun.

Komentarišući izjave Delavija, Drecun je rekao da je gledao scenogram intervjua i da Delavi nije rekao ono što je preneto kao njegova prva izjava.

- On jeste otvorio prostor za dogovor Beograda i Prištine. Ja sam iz mojih kontakata sa američkim diplomatama video spremnost i insistiranje na tome da se Beograd i Priština dogovore. Pošto su suočeni sa našim čvrstim stavom i kda govore o kompromisu, očigledno ne misle da Beograd proizna Kosovo, kao nekakvu državu. Imali smo izjavu Tačija koji govori o mogućnosti podele Kosovo, a sve to pokazuje da se vode intenzivni razgovori o tome kako rešiti kosovski problem - ocenio je Drecun.

Kako dodaje, sigurno ne bi ovako brzo došlo do ponovnog susreta Vučića i Tačija, da se ne očekuje neki napredak.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike