МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић:Да извучемо највише што може,а изгубимо најмање што морамо
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић:Да извучемо највише што можемо,а изгубимо најмање што морамо

01. август 2018. Извор: Танјуг

Да извучемо највише што можемо, а да изгубимо најмање што морамо, то је оно за шта се, у готово немогућим условима, боримо кад је реч о Косову и Метохији, рекао је данас председник Александар Вучић изразивши уверење да нећемо добити мање од онога што је Србији нуђено.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је у интервјуу Пинк телевизији указао да се, при том, не боримо против Албанаца, већ против многих западних земаља које стоје иза косовске независности, укључујући и Велику Британију.

Видите шта ради Британија преко својих агентурних испостава у централној Србији, на Косову, на северу Македоније, приметио је.

Он је подсетио на след догађаја који су довели до косовске независности, укључујући све потезе иза којих су стајале западне земље - промотери независности Косова, али и на чињеницу да бивше власти нису како треба реаговале на те догађаје, те колико су - и када су реаговали, махом саопштењима - били "без плана и идеје" и реаговале у складу са унутрашњим дневно-политичким потребама.

Вучић је констатовао "велику нервозу" и на Западу, и у Приштини, али и у Београду, где су, каже, неки очекивали потпуни колапс политике према Косову и Метохији.

Кад ове из Савеза за Србију питате, каже, а зашто су, као припадници бивше власти, границу стављали на Јарињу и Брњаку, тамо где нема Албанаца, нема одговора.

Све што добијемо, дакле, биће нешто, јер немамо ништа, каже председник Србије.

„Имамо многе противнике и на западу. Видели сте шта су Британци радили и шта чине, као и неки други преко својих агентурских испостава на Балкану. Ми се боримо да у тешким, готово немогућим условима да извучемо највише што можемо за свој народ, а изгубимо мање“, објаснио је он.

Вучић је објаснио генезу проблема КиМ, подсећајући да смо 1999.ратовали за КиМ против 19 најснажнијих земаља света, и то не својом кривицом.

„Тих 19 земаља света погазило је све правне принципе и норме. Нисам од оних који се додворава и каже да је крив само Слободан Милошевић. Он није добро израчунао и схватио куда нас води тај сукоб. Крив је што је требало да избори добре авионе и тенкове. Али, није крив за агресију, већ они који су је проводили. Као резултат агресије добили смо Кумановски споразум и Резолуцију 1244“, указао је он.

Вучић је навео да се у тој резолуцији не говори у Србији, те да је много чешће помињу Албанци од Срба.

„У том документу се помиње Савезна Република Југославија, а 2006., захваљујући неодговорности тадашњих власти, не желим да говорим о интересима оних који су водили Црну Гору, ми смо дозволили да они који су били за заједничку државу са Србијом не добију референдум, јер се нисмо ничим озбиљно бавили пошто смо имали кохабитациону власт која се тукла између себе“, критиковао је он.

Вучић је навео да је 2004.било и погрома над Србима, када су страдали наши грађани и светиње, а држава није реаговала ни на који начин, осим саопштењима.

Затим 2008., иако нам све време говоре међународни кругови који су били нефер према Србији „стандарди пре статуса“, прелазе на „пустите стандарде, нећемо их никада испунити, идемо на статус“ и Албанци иду ан самопроглашавање сопствене независности.

„На то ми реагујемо углавном неодговорно, неозбиљно, нити снажно, без идеје, као да нас је изненадило, у складу са унутрашњом потребом, јер би неки нешто да штите, други да остану на власти, уместо да се заједничку супроставе. То нас је скупо коштало“, констатовао је Вучић.

Подсетио је да псоле тога 2010.идемо пред Међународни суд правде (МСП) са питањем да ли је једнострано прогалшена независност КиМ изведена на легалан начин.

„Ми нисмо тражили арбитражу од стручњака који не зависе од својих земаља, већ од МСП где су судије представници својих земаља“, рекао је он.

Вучић је казао да је пре неколико дана на Косову била годишњица убиства 14 наших жетелаца у Старом Гацку, а да нико од албанских медија то није констатовао, већ су писали хвалоспеве од Јеремићу због годишњице одлуке МСП, а поред тога, како је додао, њега представљали као сотону.

„Сотона сам и ђаво иако ниједну ружну реч о Албанцима нисам рекао, само зато што из амбиса заједно са Ђурићем, Владом покушавам да извучем нешто за српски народ што не би било понижавајуће, што би сачувало наш образ, наш народ, јер ако се тренд настави за 15 година нећемо имати Срба на КиМ, да добијемо више него у Ахтисаријевом плану“, објаснио је он.

У тим условима, како преноси, покушавамо да извучемо највише што је могуће за Србију и Србе, да се врзино коло сукоба прекине.

Нагласио је да се бори да се очува мира за нашу децу, додајући да је претходних шест година то радио и да то поштују у међународној заједници, али само код нас се то не поштује, већ узима као готова чињеница и кукавичлук.

„Наша армија је данас двоструко снажнија. За неке се мир подразумева, а тако лако би запалили све, па би се онда шврћкали од Кејмбриџа до Њујорка. Ја немам намеру да напуштам Србију“, подвукао је он.

Указао је да је у свим тим условима покренут унутрашњи дијалог, додајући да је знао да ће нервоза постојати и бивати све већа, те су сви почели да говоре о КиМ.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике