MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić:Da izvučemo najviše što može,a izgubimo najmanje što moramo
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić:Da izvučemo najviše što možemo,a izgubimo najmanje što moramo

01. avgust 2018. Izvor: Tanjug

Da izvučemo najviše što možemo, a da izgubimo najmanje što moramo, to je ono za šta se, u gotovo nemogućim uslovima, borimo kad je reč o Kosovu i Metohiji, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić izrazivši uverenje da nećemo dobiti manje od onoga što je Srbiji nuđeno.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je u intervjuu Pink televiziji ukazao da se, pri tom, ne borimo protiv Albanaca, već protiv mnogih zapadnih zemalјa koje stoje iza kosovske nezavisnosti, uklјučujući i Veliku Britaniju.

Vidite šta radi Britanija preko svojih agenturnih ispostava u centralnoj Srbiji, na Kosovu, na severu Makedonije, primetio je.

On je podsetio na sled događaja koji su doveli do kosovske nezavisnosti, uklјučujući sve poteze iza kojih su stajale zapadne zemlјe - promoteri nezavisnosti Kosova, ali i na činjenicu da bivše vlasti nisu kako treba reagovale na te događaje, te koliko su - i kada su reagovali, mahom saopštenjima - bili "bez plana i ideje" i reagovale u skladu sa unutrašnjim dnevno-političkim potrebama.

Vučić je konstatovao "veliku nervozu" i na Zapadu, i u Prištini, ali i u Beogradu, gde su, kaže, neki očekivali potpuni kolaps politike prema Kosovu i Metohiji.

Kad ove iz Saveza za Srbiju pitate, kaže, a zašto su, kao pripadnici bivše vlasti, granicu stavlјali na Jarinju i Brnjaku, tamo gde nema Albanaca, nema odgovora.

Sve što dobijemo, dakle, biće nešto, jer nemamo ništa, kaže predsednik Srbije.

„Imamo mnoge protivnike i na zapadu. Videli ste šta su Britanci radili i šta čine, kao i neki drugi preko svojih agenturskih ispostava na Balkanu. Mi se borimo da u teškim, gotovo nemogućim uslovima da izvučemo najviše što možemo za svoj narod, a izgubimo manje“, objasnio je on.

Vučić je objasnio genezu problema KiM, podsećajući da smo 1999.ratovali za KiM protiv 19 najsnažnijih zemalјa sveta, i to ne svojom krivicom.

„Tih 19 zemalјa sveta pogazilo je sve pravne principe i norme. Nisam od onih koji se dodvorava i kaže da je kriv samo Slobodan Milošević. On nije dobro izračunao i shvatio kuda nas vodi taj sukob. Kriv je što je trebalo da izbori dobre avione i tenkove. Ali, nije kriv za agresiju, već oni koji su je provodili. Kao rezultat agresije dobili smo Kumanovski sporazum i Rezoluciju 1244“, ukazao je on.

Vučić je naveo da se u toj rezoluciji ne govori u Srbiji, te da je mnogo češće pominju Albanci od Srba.

„U tom dokumentu se pominje Savezna Republika Jugoslavija, a 2006., zahvalјujući neodgovornosti tadašnjih vlasti, ne želim da govorim o interesima onih koji su vodili Crnu Goru, mi smo dozvolili da oni koji su bili za zajedničku državu sa Srbijom ne dobiju referendum, jer se nismo ničim ozbilјno bavili pošto smo imali kohabitacionu vlast koja se tukla između sebe“, kritikovao je on.

Vučić je naveo da je 2004.bilo i pogroma nad Srbima, kada su stradali naši građani i svetinje, a država nije reagovala ni na koji način, osim saopštenjima.

Zatim 2008., iako nam sve vreme govore međunarodni krugovi koji su bili nefer prema Srbiji „standardi pre statusa“, prelaze na „pustite standarde, nećemo ih nikada ispuniti, idemo na status“ i Albanci idu an samoproglašavanje sopstvene nezavisnosti.

„Na to mi reagujemo uglavnom neodgovorno, neozbilјno, niti snažno, bez ideje, kao da nas je iznenadilo, u skladu sa unutrašnjom potrebom, jer bi neki nešto da štite, drugi da ostanu na vlasti, umesto da se zajedničku suprostave. To nas je skupo koštalo“, konstatovao je Vučić.

Podsetio je da psole toga 2010.idemo pred Međunarodni sud pravde (MSP) sa pitanjem da li je jednostrano progalšena nezavisnost KiM izvedena na legalan način.

„Mi nismo tražili arbitražu od stručnjaka koji ne zavise od svojih zemalјa, već od MSP gde su sudije predstavnici svojih zemalјa“, rekao je on.

Vučić je kazao da je pre nekoliko dana na Kosovu bila godišnjica ubistva 14 naših žetelaca u Starom Gacku, a da niko od albanskih medija to nije konstatovao, već su pisali hvalospeve od Jeremiću zbog godišnjice odluke MSP, a pored toga, kako je dodao, njega predstavlјali kao sotonu.

„Sotona sam i đavo iako nijednu ružnu reč o Albancima nisam rekao, samo zato što iz ambisa zajedno sa Đurićem, Vladom pokušavam da izvučem nešto za srpski narod što ne bi bilo ponižavajuće, što bi sačuvalo naš obraz, naš narod, jer ako se trend nastavi za 15 godina nećemo imati Srba na KiM, da dobijemo više nego u Ahtisarijevom planu“, objasnio je on.

U tim uslovima, kako prenosi, pokušavamo da izvučemo najviše što je moguće za Srbiju i Srbe, da se vrzino kolo sukoba prekine.

Naglasio je da se bori da se očuva mira za našu decu, dodajući da je prethodnih šest godina to radio i da to poštuju u međunarodnoj zajednici, ali samo kod nas se to ne poštuje, već uzima kao gotova činjenica i kukavičluk.

„Naša armija je danas dvostruko snažnija. Za neke se mir podrazumeva, a tako lako bi zapalili sve, pa bi se onda švrćkali od Kejmbridža do Nјujorka. Ja nemam nameru da napuštam Srbiju“, podvukao je on.

Ukazao je da je u svim tim uslovima pokrenut unutrašnji dijalog, dodajući da je znao da će nervoza postojati i bivati sve veća, te su svi počeli da govore o KiM.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike