МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић:Савет мораo да се бави безбедношћу Срба на КиМ,уместо споразумом
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Савет мора да се бави безбедношћу Срба на КиМ,уместо споразумом

04. август 2018. Извор: Танјуг

Велика је срамота што, захваљујући неодговорним политичарима и њиховим дезинформацијама, у Србији данас разговарамо о безбедности Срба на КиМ, уместо о неспровођењу бриселског споразума, рекао је данас после седнице Савета за националну безбедност Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

Тиме смо, рекао је Ђурић, доведени у ситуацију да будемо срећни што неће бити сукоба на КиМ.

Срби на Косову ће послушати савет председника Александра Вучића и неће одговарати на било какве провокације, истакао је Ђурић.

"Данас смо разговарали и о чињеници да се 1930 дана не спроводи договор о ЗСО и да је велика срамота што у Србији данас морамо да разговарамо о безбедности Срба на КиМ, а не о неспровођењу споразума и гаранција међународне заједнице на Бриселски споразум", рекао је Ђурић.

Он је истакао да је то резултат чињенице да су поједини Срби, и политичари и неки црквени великодостојници претходних дана стварали атмосферу, оптужујући државу да планира злочине над сопственим народом односно некакве сценарије.

Савет за безбедност анализирао је, истакао је Ђурић, политичко-безбедносну ситуацију, стање у безбедносном систему одбране, као и у цивилним и војним обавештајним службама, те о безбедносној ситуацији у нашем региону и шире, рекао је данас Марко Ђурић после седнице Савета за националну безбедност.

Савет је по све три тачке усвојио одређене закључке, а председник Републике Александар Вучић је, у складу са овашћењима, тим поводом издао одговарајуће закључке.

Ђурић је подсетио да је данас 1930. дан од како није спроведен договор о ЗСО и оценио да је срамота што руководство државе и безбедносне службе морају да разговарају о безбедности Срба на Ким, а не о неспровођењу Бриселског споразума од стране Приштине и гаранцијама које је дала међународна заједница.

Он је истакао да су поједини Срби из политичких кругова и неки црквени великодостојници стварали атмосферу у којој су оптуживали сопствену државу да планира најстрашније злочине према сопственом народу и износили измишљотине и лажне сценарије договорених сукоба.

"Али, оно што у том погледу највише боли, што представља и срамоту је што због понашања неодговорних људи у Срибји, појединих политичких представника, али и појединих црвених великодостојника, који су обасипали јавност лажима о наводним насилним снецаријима сада у Србји малтене треба да будемо срећни што у наредна два или три дана нећемо доживети никакав насилни сценарио. Због психозе који су ти људи таквим понашањем покушавали да створе и морам да кажем да су то у одређеној мери и постигли", рекао је Ђурић.

Ђурић истиче да Србија неће престати да указује на лицемерно понашање Приштине и дела међуанродне заједнице односно ЕУ.

"Али, нећемо престати да говоримо о неопходности да се споразуми спроведу и лицемерном понашању Приштине и дела међународна заједнице. Јер, сада се показало, истекао је тај фамозни 4. август и показало се да њихов потпис не вреди ништа, да не важи. Као што се показало и као што смо месецима уназад упозоравали да реч и потпис Приштине неће вредети ништа", навео је он.

Ђурић наглашава да је недвосмислено јасно да је свим тим о чему је говорио позиција Србије ослабљења и сиштемаски слабљена лажима и измишљотинама и оптузивањем сопственог народа и државе да припрема некакве насилне сценарије на КиМ против сопственог народа и државе.

"Кажем, то су радили поједини политичари, од Саше Јанковића других и нажлост поједини верски представници, али нико нема монопол над државом, нити има монопол да представља све или поједине верске заједнице. Али, ови људи који су то радили свакако нису деловали у интересу сопствене земље, већ су тврдећи лажно да се спремају насилни сценарији били директно у функцији интереса и циљева Приштине и стварања атмосфере у којој се данас не може говорити и не говори нормално о неспровођењу Приштине, него сви треба да будемо срећени што нећемо имати насилне сценарије на КиМ".

Ђурић истиче и да ће Срби на КиМ послушати апел и савет који су добили у отвореном писму председника Вучића да неће реаговати и наседати на провокације.

"Можда би и могли и требало да реагују, да није било оних са српске стране који су оптуживали и лагали и клеветали сопствену државу да планира насилне сценарије и да сопствени народ баци у пакао сукоба. Војска и полиција и обавештајне службе су добиле своје задатке за спречаване те врсте агентурног деловања".

Рекао је да су "лажни и о насилни сценарији" део организованог и систематског плана агенторних мрежа страних држава у Србији, које су имале за циљ да Србији "вежу руке и да онемогуће да се на адекватан начин бори за остваривање обавеза које су и Пристина и Међунариодна заједницва преузеле на себе у Бриселу.

"У фиункцији агентурног деловања били су и поједини политицки представници и поједини представници верских заједница. Због тога и као грађанин и директор Канцеларије за КиМ оцосећам нелагоду. Очекујем да ће на основу данас добијених задатака насе службе и органи безбедности појачати активности на спречавању оваквих појава", истакао је Ђурић.

Што се тиче Срба на КиМ, каже да ће остати мирни и прибрани, те да неће наседати на било какве провокације.

"Нећемо дозволити да било ко са насе стране предузме било ста сто би било ко од Албанаца или Међународне заједнице могао да искористи као лажни изговор за било какве акције против Срба", рекао је он.

Како каже, Србија ће наставити да стити мир и да се бори у интересу свих њених грађана.

"Надлежне службе и органи безбедности ће наставити појачано да раде свој посао, посебно бавећи се агенторним деловањем", закључио је Ђурић.

Седница Савета за националну безбедност, коју је председник Србије Александар Вучић хитно сазвао поводом ситуације на Косову и Метохији, трајала је нешто више од два сата.

Председник Србије је у писму грађанима Косова Србе позвао на смиреност и нереаговање на евентуалне провокације које би могле бити искоришћене као повод уза неку унилатералну акцију Приштине.

Поручио им је да Олује на Косову неће бити и да је Србија спремна да их заштити у случају потребе, односно да ће политичким методама обезбедити њихову сигурност и будућност на Косову.

Председник Вучић касније данас састаће се и са патријархом Иринејом.

На седници Савета, на којој ће се разговарати о томе како да се заштите српски интереси и народ на Косову и Метохији, учествују шеф БИА Братислав Гашић, министар полиције Небојша Стефановић, премијерка Ана Брнабић и други чланови Савета.

То су министар одбране , Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије, Љубиша Диковић, министар правде, Нела Кубуровић, републички јавни тужилац, Загорка Доловац.

Претходна седница Савета за националну безбедност одржана је 26. марта, а након хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића у Косовској Митровици.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике