MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Savet mora da se bavi bezbednošću Srba na KiM,umesto sporazumom
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Savet mora da se bavi bezbednošću Srba na KiM,umesto sporazumom

04. avgust 2018. Izvor: Tanjug

Velika je sramota što, zahvalјujući neodgovornim političarima i njihovim dezinformacijama, u Srbiji danas razgovaramo o bezbednosti Srba na KiM, umesto o nesprovođenju briselskog sporazuma, rekao je danas posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Marko Đurić.

Marko Đurić

Foto: Tanjug

Time smo, rekao je Đurić, dovedeni u situaciju da budemo srećni što neće biti sukoba na KiM.

Srbi na Kosovu će poslušati savet predsednika Aleksandra Vučića i neće odgovarati na bilo kakve provokacije, istakao je Đurić.

"Danas smo razgovarali i o činjenici da se 1930 dana ne sprovodi dogovor o ZSO i da je velika sramota što u Srbiji danas moramo da razgovaramo o bezbednosti Srba na KiM, a ne o nesprovođenju sporazuma i garancija međunarodne zajednice na Briselski sporazum", rekao je Đurić.

On je istakao da je to rezultat činjenice da su pojedini Srbi, i političari i neki crkveni velikodostojnici prethodnih dana stvarali atmosferu, optužujući državu da planira zločine nad sopstvenim narodom odnosno nekakve scenarije.

Savet za bezbednost analizirao je, istakao je Đurić, političko-bezbednosnu situaciju, stanje u bezbednosnom sistemu odbrane, kao i u civilnim i vojnim obaveštajnim službama, te o bezbednosnoj situaciji u našem regionu i šire, rekao je danas Marko Đurić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Savet je po sve tri tačke usvojio određene zaklјučke, a predsednik Republike Aleksandar Vučić je, u skladu sa ovašćenjima, tim povodom izdao odgovarajuće zaklјučke.

Đurić je podsetio da je danas 1930. dan od kako nije sproveden dogovor o ZSO i ocenio da je sramota što rukovodstvo države i bezbednosne službe moraju da razgovaraju o bezbednosti Srba na Kim, a ne o nesprovođenju Briselskog sporazuma od strane Prištine i garancijama koje je dala međunarodna zajednica.

On je istakao da su pojedini Srbi iz političkih krugova i neki crkveni velikodostojnici stvarali atmosferu u kojoj su optuživali sopstvenu državu da planira najstrašnije zločine prema sopstvenom narodu i iznosili izmišlјotine i lažne scenarije dogovorenih sukoba.

"Ali, ono što u tom pogledu najviše boli, što predstavlјa i sramotu je što zbog ponašanja neodgovornih lјudi u Sribji, pojedinih političkih predstavnika, ali i pojedinih crvenih velikodostojnika, koji su obasipali javnost lažima o navodnim nasilnim snecarijima sada u Srbji maltene treba da budemo srećni što u naredna dva ili tri dana nećemo doživeti nikakav nasilni scenario. Zbog psihoze koji su ti lјudi takvim ponašanjem pokušavali da stvore i moram da kažem da su to u određenoj meri i postigli", rekao je Đurić.

Đurić ističe da Srbija neće prestati da ukazuje na licemerno ponašanje Prištine i dela međuanrodne zajednice odnosno EU.

"Ali, nećemo prestati da govorimo o neophodnosti da se sporazumi sprovedu i licemernom ponašanju Prištine i dela međunarodna zajednice. Jer, sada se pokazalo, istekao je taj famozni 4. avgust i pokazalo se da njihov potpis ne vredi ništa, da ne važi. Kao što se pokazalo i kao što smo mesecima unazad upozoravali da reč i potpis Prištine neće vredeti ništa", naveo je on.

Đurić naglašava da je nedvosmisleno jasno da je svim tim o čemu je govorio pozicija Srbije oslablјenja i sištemaski slablјena lažima i izmišlјotinama i optuzivanjem sopstvenog naroda i države da priprema nekakve nasilne scenarije na KiM protiv sopstvenog naroda i države.

"Kažem, to su radili pojedini političari, od Saše Jankovića drugih i nažlost pojedini verski predstavnici, ali niko nema monopol nad državom, niti ima monopol da predstavlјa sve ili pojedine verske zajednice. Ali, ovi lјudi koji su to radili svakako nisu delovali u interesu sopstvene zemlјe, već su tvrdeći lažno da se spremaju nasilni scenariji bili direktno u funkciji interesa i cilјeva Prištine i stvaranja atmosfere u kojoj se danas ne može govoriti i ne govori normalno o nesprovođenju Prištine, nego svi treba da budemo srećeni što nećemo imati nasilne scenarije na KiM".

Đurić ističe i da će Srbi na KiM poslušati apel i savet koji su dobili u otvorenom pismu predsednika Vučića da neće reagovati i nasedati na provokacije.

"Možda bi i mogli i trebalo da reaguju, da nije bilo onih sa srpske strane koji su optuživali i lagali i klevetali sopstvenu državu da planira nasilne scenarije i da sopstveni narod baci u pakao sukoba. Vojska i policija i obaveštajne službe su dobile svoje zadatke za sprečavane te vrste agenturnog delovanja".

Rekao je da su "lažni i o nasilni scenariji" deo organizovanog i sistematskog plana agentornih mreža stranih država u Srbiji, koje su imale za cilј da Srbiji "vežu ruke i da onemoguće da se na adekvatan način bori za ostvarivanje obaveza koje su i Pristina i Međunariodna zajednicva preuzele na sebe u Briselu.

"U fiunkciji agenturnog delovanja bili su i pojedini politicki predstavnici i pojedini predstavnici verskih zajednica. Zbog toga i kao građanin i direktor Kancelarije za KiM ocosećam nelagodu. Očekujem da će na osnovu danas dobijenih zadataka nase službe i organi bezbednosti pojačati aktivnosti na sprečavanju ovakvih pojava", istakao je Đurić.

Što se tiče Srba na KiM, kaže da će ostati mirni i pribrani, te da neće nasedati na bilo kakve provokacije.

"Nećemo dozvoliti da bilo ko sa nase strane preduzme bilo sta sto bi bilo ko od Albanaca ili Međunarodne zajednice mogao da iskoristi kao lažni izgovor za bilo kakve akcije protiv Srba", rekao je on.

Kako kaže, Srbija će nastaviti da stiti mir i da se bori u interesu svih njenih građana.

"Nadležne službe i organi bezbednosti će nastaviti pojačano da rade svoj posao, posebno baveći se agentornim delovanjem", zaklјučio je Đurić.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić hitno sazvao povodom situacije na Kosovu i Metohiji, trajala je nešto više od dva sata.

Predsednik Srbije je u pismu građanima Kosova Srbe pozvao na smirenost i nereagovanje na eventualne provokacije koje bi mogle biti iskorišćene kao povod uza neku unilateralnu akciju Prištine.

Poručio im je da Oluje na Kosovu neće biti i da je Srbija spremna da ih zaštiti u slučaju potrebe, odnosno da će političkim metodama obezbediti njihovu sigurnost i budućnost na Kosovu.

Predsednik Vučić kasnije danas sastaće se i sa patrijarhom Irinejom.

Na sednici Saveta, na kojoj će se razgovarati o tome kako da se zaštite srpski interesi i narod na Kosovu i Metohiji, učestvuju šef BIA Bratislav Gašić, ministar policije Nebojša Stefanović, premijerka Ana Brnabić i drugi članovi Saveta.

To su ministar odbrane , Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiša Diković, ministar pravde, Nela Kuburović, republički javni tužilac, Zagorka Dolovac.

Prethodna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održana je 26. marta, a nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike