МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Отворено са патријархом о Kосову и Метохији
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Отворено са патријархом о Kосову и Метохији

04. август 2018. Извор: Танјуг

Рекао сам патријарху, отворено, све што мислим, и о Косову и Метохији, и другим питањима, и ја сам од њега чуо све што он мисли и што мисли СПЦ, рекао је председник Александар Вучић после састанка са патријархом Иринејом.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је новинарима пренео да су он и патријарх саслушали један другог док су говорили о националним и државним питањима.

"Задовољан сам што ме је саслушао", рекао је председник и прецизирао да су разговарали о положају Срба на Косову и Метохији, о положају српског народа у БиХ, Хрватској, Црној Гори, као и последицама злочина и убијања и протеривања у акцији Олуја, пре 23 године, али и о катастрофалним демографским кретањима и неопходности предузимања озбиљних и одговорних мера за опстанак српског народа.

Каже и да је упознао патријарха са разговорима и садржини разговора у Бриселу,изјавио је председник Србије Александар Вучић после разговора са патријархом СПЦ.

Како је навео, патријарху је на отворен начин рекао све што мисли и о КиМ и свим другим важним питањима, а да је такође саслушао и чуо од патријарха све што он и црква мисле.

Председник је навео да је протеклих дана забележено снажно, вишеслојно агентурно деловање, због чега је Србија доведена у ситуацију да се брани од трачева.

"И сад би требало да будемо срећни? Требало би да будемо срећи да се нешто догодило - формирање ЗСО, а не што нас данас нису побили. Претходних дана имали смо деловање из разних центара моћи како се нешто страшно кува, како су страшни злочинци из Београда са нешто мало мањим злочинцима у Приштини нешто спремају. Тај ко то каже мора бити не само злонамеран, него тежак болесник", каже он.

Поновио је да је Србија међутим успела у томе да се сачува сваки живот.

"А онда нас вас оптужују да се договарате са Приштином да убијате Србе како бисте остварили своје политичке циљеве. Нема тог лекара који може да вам помогне. Своју земљу оптужујете да је злочиначка и да ће да убија своје људе. Где се то десило - никада и нигде", приметио је Вучић.

Али, каже, било је важно да се изађе са свим тим како Срби ништа не би могли да траже, додао је он.

"Зато сам молио Србе на КиМ да не предузимају ништа, да издрже још неколико дана да се види шта та мрежа ради", рекао је Вучић.

"Шта је то држава Србија организовала, шта је то лоше урадила, шта су Срби лоше урадили? Осим што бисмо ми желели да не буду сви Косовари него и Срби и да, колико је то могуће, припадају српкој држави. И у томе је мој грех и грех српске државе. Зато нам те придике држе они коју своју држваност променили у косоварску", закључио је он.

У досовском систему, и неким другим организацијама, не само политичким, све време су дефакто штитили пуну "косовску независност", каже Вучић.

"Све време је штићена независност и суверенитет територије "Републике Косово". Не Републике Србије, него Републике Косово", прецизирао је.

Како је рекао, довољно је да се прочита само шта су све причали и радили и додао да не мора више ништа о томе ни да каже, а да грађани све то јасно виде и разумеју а и они који нису - тек ће да разумеју.

"А да штитим пуну независност Републике Косово - нећу да учествујем у томе, а они нека наставе то да раде" рекао је Вучић.

Он је, напитање да се тврди да је на Косову мултикултуралност упитао да ли је то мултикултуралност када српске полтичаре хвале који су им дали пресуду МСП да је косовска независност легитимна.

Вучић:Не може Београд да испуњава све,а Приштина ништа

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће Србија предузети одређене мере, односно реаговати поводом чињенице да Приштина не поштује Бриселски споразум.

"Видећете какву", рекао је, на питање да прецизира на какво реаговање мисли.

Зашто Београд испуњава било шта из Бриселског споразума, кад Приштина неће баш ништа - на то питање Танјуга председник је узвратио да је то "озбиљно питање за нас" и да је управо о томе говорио данас на седници Савета за националну безбедност.

Рекао је да ми испуњавамо обавезе ваљда зато што смо поуздан партнер и зато што је то наша обавеза.

"Ми испуњавамо оно што потпишемо", нагласио је.

Истовремено, приметио је да није толико питање то што други не испуњавају своје обавезе, већ што им се то дозвољава.

Председник је поновио и да је Београд опредељен да се за Косово и Метохију нађе компромисно решење, те да је све обавезе испунио, а други готово ништа. . .

Ми ћемо, каже, наше одлуке доносити, са њима ћемо упознавати међународну заједницу, нећемо ићи "грлом у јагоде", нити ћемо дозволити да било ко пронађе лажни разлог да би могао да врши било какве репресивне мере према Србима.

"Али, трудићемо се да нашу преговарачку позицију јачамо и да она буде одвраћајућа за све оне који би на било који начин да спроведе терор над Србима", истакао је и навео да су наше службе и органи добили задатке са седнице Савета за националну безбедност и да ће их се држати.

Поновио је да неке нове Олује неће дозволити и још једном поручио Србима са Косова и Метохије да се не боје.

"Учинићемо све да сачувамо мир и стабилност, готово по сваку цену, али никада више нећемо дозволити Олује или погроме", рекао је новинарима после сусрета са патријархом.

Како је рекао, са тим се не игра, и сви знају да не говори нешто што би представљало празне приче...:

"Мој одговор је да нових Олуја неће бити. Српска држава их неће дозволити. Тачка".

Вучић је Србима на КИМ пожелео не само добар викенд и добре недеље и месеце пред нама, уз жељу да се осећају сигурно.

"Знам колико им је тешко, посебно Србима у Метохији, али и Србима свуда. Није једноставно ни на северу, још је теже јужно од Ибра, али оно што треба да знају јесте да српска држава никакав погром српског народа неће дозволити, какав смо имали 2004. године, или 1995. године и у мају у време "Бљеска" и почетком августа у време "Олује", закључио је.

Прво ЗСО, па тек онда може енергетика

Спровођењу Споразума о енергетици мора да претходи успостављање Заједнице српских опстина, јер ЗСО треба да оснује компаније које би се бавиле електроснадбевањем, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

"Када немате ЗСО, то онда нема ко да уради", рекао је председник Србије новинарима у Београду.

Он је додао да је његов грех, али и грех српске државе у томе што, за разлику од других, жели да сви на КиМ не буду по националности Косовари, већ да Срби буду Срби и да припадају српској држави колико је то могуће.

"Придике за то нам држе они који су своју националност променили и који су већ Косовари. Срби су некада били Косовци, а Албанци Косовари. Они прихватају да су они Косовари и држе нам патриотске придике", истакао је председник.

Оптужбе на рачун своје државе, како каже, увек спроводе они који зарад својих интереса помажу "неком трећем".

"Ми ћемо бити боље припремљени, одговарати озбиљно, чувати мир и стабилност, али да се са нама спрда цео свет због тога што могу да кажу "нема везе што ниста нисте испунили (Приштина), важно је да су Срби испунили све", рекао је Вучић.

Лицемерно је, каже председник, да међународна заједница позива обе стране да се понашају у складу са договореним јер те две стране имају своје "име и презиме".

"Шта је то што српска страна није испунила из Бриселског споразума, питам све политичаре у Србији, све црквене званичнике... Видећете да то не постоји", нагласио је он.

Подсећа да је држава економски све снажнија, да Србија има највећи раст у Европи у првом кварталу.

"Реформама из 2014. и 2015. године , дошли смо до највећег раста без озбиљних приватизационих процеса, као што сте имали 2005. када су целу земљу продали, огроман новац се слио и ниста нису сачували. Све проћардали са својим пајташима, они постали богати, а народ сиромашан", закључио је председник.

Прогнозирао" је да ће и када се реши и питање енергетике, или било који договор и онда његови политички противници бити незадовољни, па ће онда, каже, питати - а да ли је то одрживо.

Вучић:Надам се да ће Кфор да ради свој посао

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се нада да ће Кфор да ради свој посао на КиМ, уз подсећање да свој посао Кфор није радио када је нападнут Марко Ђурић, али да на то нису реаговали ни неки домаћи политичари, нити неки црквени великодостојници.

"Надам се да ће Кфор да ради свој посао иако га нису радили 26. марта када је нападнут и хапшен Марко Ђурић", рекао је Вучић новинарима.

"Не зна се зашто су сви скочили и нико не зна зашто сви одједном. Нигде се нису тада чули досовски лидери на КиМ, који не могу три гласа тамо да добију, јер их сви познају ко су, нити неки црквени великодостојници, који реч нису рекли поводом хапшења Марка Ђурића, јер су то радили легални органи државе Косова ваљда, па ваљда зато није било потребе да се било ко од њих изјашњава", приметио је Вучић.

На питање новинара који су, по њему, разлози да су се "активирали" црквени великодостојници баш у овом тренутку, председник Србије је рекао да неће да говори о томе, али да иначе одлично зна шта су разлози.

"О томе нека говори патријарх", рекао је.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике