MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Otvoreno sa patrijarhom o Kosovu i Metohiji
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Otvoreno sa patrijarhom o Kosovu i Metohiji

04. avgust 2018. Izvor: Tanjug

Rekao sam patrijarhu, otvoreno, sve što mislim, i o Kosovu i Metohiji, i drugim pitanjima, i ja sam od njega čuo sve što on misli i što misli SPC, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka sa patrijarhom Irinejom.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je novinarima preneo da su on i patrijarh saslušali jedan drugog dok su govorili o nacionalnim i državnim pitanjima.

"Zadovolјan sam što me je saslušao", rekao je predsednik i precizirao da su razgovarali o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, o položaju srpskog naroda u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, kao i posledicama zločina i ubijanja i proterivanja u akciji Oluja, pre 23 godine, ali i o katastrofalnim demografskim kretanjima i neophodnosti preduzimanja ozbilјnih i odgovornih mera za opstanak srpskog naroda.

Kaže i da je upoznao patrijarha sa razgovorima i sadržini razgovora u Briselu,izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa patrijarhom SPC.

Kako je naveo, patrijarhu je na otvoren način rekao sve što misli i o KiM i svim drugim važnim pitanjima, a da je takođe saslušao i čuo od patrijarha sve što on i crkva misle.

Predsednik je naveo da je proteklih dana zabeleženo snažno, višeslojno agenturno delovanje, zbog čega je Srbija dovedena u situaciju da se brani od tračeva.

"I sad bi trebalo da budemo srećni? Trebalo bi da budemo sreći da se nešto dogodilo - formiranje ZSO, a ne što nas danas nisu pobili. Prethodnih dana imali smo delovanje iz raznih centara moći kako se nešto strašno kuva, kako su strašni zločinci iz Beograda sa nešto malo manjim zločincima u Prištini nešto spremaju. Taj ko to kaže mora biti ne samo zlonameran, nego težak bolesnik", kaže on.

Ponovio je da je Srbija međutim uspela u tome da se sačuva svaki život.

"A onda nas vas optužuju da se dogovarate sa Prištinom da ubijate Srbe kako biste ostvarili svoje političke cilјeve. Nema tog lekara koji može da vam pomogne. Svoju zemlјu optužujete da je zločinačka i da će da ubija svoje lјude. Gde se to desilo - nikada i nigde", primetio je Vučić.

Ali, kaže, bilo je važno da se izađe sa svim tim kako Srbi ništa ne bi mogli da traže, dodao je on.

"Zato sam molio Srbe na KiM da ne preduzimaju ništa, da izdrže još nekoliko dana da se vidi šta ta mreža radi", rekao je Vučić.

"Šta je to država Srbija organizovala, šta je to loše uradila, šta su Srbi loše uradili? Osim što bismo mi želeli da ne budu svi Kosovari nego i Srbi i da, koliko je to moguće, pripadaju srpkoj državi. I u tome je moj greh i greh srpske države. Zato nam te pridike drže oni koju svoju držvanost promenili u kosovarsku", zaklјučio je on.

U dosovskom sistemu, i nekim drugim organizacijama, ne samo političkim, sve vreme su defakto štitili punu "kosovsku nezavisnost", kaže Vučić.

"Sve vreme je štićena nezavisnost i suverenitet teritorije "Republike Kosovo". Ne Republike Srbije, nego Republike Kosovo", precizirao je.

Kako je rekao, dovolјno je da se pročita samo šta su sve pričali i radili i dodao da ne mora više ništa o tome ni da kaže, a da građani sve to jasno vide i razumeju a i oni koji nisu - tek će da razumeju.

"A da štitim punu nezavisnost Republike Kosovo - neću da učestvujem u tome, a oni neka nastave to da rade" rekao je Vučić.

On je, napitanje da se tvrdi da je na Kosovu multikulturalnost upitao da li je to multikulturalnost kada srpske poltičare hvale koji su im dali presudu MSP da je kosovska nezavisnost legitimna.

Vučić:Ne može Beograd da ispunjava sve,a Priština ništa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija preduzeti određene mere, odnosno reagovati povodom činjenice da Priština ne poštuje Briselski sporazum.

"Videćete kakvu", rekao je, na pitanje da precizira na kakvo reagovanje misli.

Zašto Beograd ispunjava bilo šta iz Briselskog sporazuma, kad Priština neće baš ništa - na to pitanje Tanjuga predsednik je uzvratio da je to "ozbilјno pitanje za nas" i da je upravo o tome govorio danas na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

Rekao je da mi ispunjavamo obaveze valјda zato što smo pouzdan partner i zato što je to naša obaveza.

"Mi ispunjavamo ono što potpišemo", naglasio je.

Istovremeno, primetio je da nije toliko pitanje to što drugi ne ispunjavaju svoje obaveze, već što im se to dozvolјava.

Predsednik je ponovio i da je Beograd opredelјen da se za Kosovo i Metohiju nađe kompromisno rešenje, te da je sve obaveze ispunio, a drugi gotovo ništa. . .

Mi ćemo, kaže, naše odluke donositi, sa njima ćemo upoznavati međunarodnu zajednicu, nećemo ići "grlom u jagode", niti ćemo dozvoliti da bilo ko pronađe lažni razlog da bi mogao da vrši bilo kakve represivne mere prema Srbima.

"Ali, trudićemo se da našu pregovaračku poziciju jačamo i da ona bude odvraćajuća za sve one koji bi na bilo koji način da sprovede teror nad Srbima", istakao je i naveo da su naše službe i organi dobili zadatke sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i da će ih se držati.

Ponovio je da neke nove Oluje neće dozvoliti i još jednom poručio Srbima sa Kosova i Metohije da se ne boje.

"Učinićemo sve da sačuvamo mir i stabilnost, gotovo po svaku cenu, ali nikada više nećemo dozvoliti Oluje ili pogrome", rekao je novinarima posle susreta sa patrijarhom.

Kako je rekao, sa tim se ne igra, i svi znaju da ne govori nešto što bi predstavlјalo prazne priče...:

"Moj odgovor je da novih Oluja neće biti. Srpska država ih neće dozvoliti. Tačka".

Vučić je Srbima na KIM poželeo ne samo dobar vikend i dobre nedelјe i mesece pred nama, uz želјu da se osećaju sigurno.

"Znam koliko im je teško, posebno Srbima u Metohiji, ali i Srbima svuda. Nije jednostavno ni na severu, još je teže južno od Ibra, ali ono što treba da znaju jeste da srpska država nikakav pogrom srpskog naroda neće dozvoliti, kakav smo imali 2004. godine, ili 1995. godine i u maju u vreme "Blјeska" i početkom avgusta u vreme "Oluje", zaklјučio je.

Prvo ZSO, pa tek onda može energetika

Sprovođenju Sporazuma o energetici mora da prethodi uspostavlјanje Zajednice srpskih opstina, jer ZSO treba da osnuje kompanije koje bi se bavile elektrosnadbevanjem, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Kada nemate ZSO, to onda nema ko da uradi", rekao je predsednik Srbije novinarima u Beogradu.

On je dodao da je njegov greh, ali i greh srpske države u tome što, za razliku od drugih, želi da svi na KiM ne budu po nacionalnosti Kosovari, već da Srbi budu Srbi i da pripadaju srpskoj državi koliko je to moguće.

"Pridike za to nam drže oni koji su svoju nacionalnost promenili i koji su već Kosovari. Srbi su nekada bili Kosovci, a Albanci Kosovari. Oni prihvataju da su oni Kosovari i drže nam patriotske pridike", istakao je predsednik.

Optužbe na račun svoje države, kako kaže, uvek sprovode oni koji zarad svojih interesa pomažu "nekom trećem".

"Mi ćemo biti bolјe pripremlјeni, odgovarati ozbilјno, čuvati mir i stabilnost, ali da se sa nama sprda ceo svet zbog toga što mogu da kažu "nema veze što nista niste ispunili (Priština), važno je da su Srbi ispunili sve", rekao je Vučić.

Licemerno je, kaže predsednik, da međunarodna zajednica poziva obe strane da se ponašaju u skladu sa dogovorenim jer te dve strane imaju svoje "ime i prezime".

"Šta je to što srpska strana nije ispunila iz Briselskog sporazuma, pitam sve političare u Srbiji, sve crkvene zvaničnike... Videćete da to ne postoji", naglasio je on.

Podseća da je država ekonomski sve snažnija, da Srbija ima najveći rast u Evropi u prvom kvartalu.

"Reformama iz 2014. i 2015. godine , došli smo do najvećeg rasta bez ozbilјnih privatizacionih procesa, kao što ste imali 2005. kada su celu zemlјu prodali, ogroman novac se slio i nista nisu sačuvali. Sve proćardali sa svojim pajtašima, oni postali bogati, a narod siromašan", zaklјučio je predsednik.

Prognozirao" je da će i kada se reši i pitanje energetike, ili bilo koji dogovor i onda njegovi politički protivnici biti nezadovolјni, pa će onda, kaže, pitati - a da li je to održivo.

Vučić:Nadam se da će Kfor da radi svoj posao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada da će Kfor da radi svoj posao na KiM, uz podsećanje da svoj posao Kfor nije radio kada je napadnut Marko Đurić, ali da na to nisu reagovali ni neki domaći političari, niti neki crkveni velikodostojnici.

"Nadam se da će Kfor da radi svoj posao iako ga nisu radili 26. marta kada je napadnut i hapšen Marko Đurić", rekao je Vučić novinarima.

"Ne zna se zašto su svi skočili i niko ne zna zašto svi odjednom. Nigde se nisu tada čuli dosovski lideri na KiM, koji ne mogu tri glasa tamo da dobiju, jer ih svi poznaju ko su, niti neki crkveni velikodostojnici, koji reč nisu rekli povodom hapšenja Marka Đurića, jer su to radili legalni organi države Kosova valјda, pa valјda zato nije bilo potrebe da se bilo ko od njih izjašnjava", primetio je Vučić.

Na pitanje novinara koji su, po njemu, razlozi da su se "aktivirali" crkveni velikodostojnici baš u ovom trenutku, predsednik Srbije je rekao da neće da govori o tome, ali da inače odlično zna šta su razlozi.

"O tome neka govori patrijarh", rekao je.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike