МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић:Нема бољег времена за решење КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дачић:Нема бољег времена за решење КиМ

06. август 2018. Извор: Танјуг

Ситуација је тренутно таква да имамо добру прилику да се питање Косова и Метохије компромисно реши, оцењује министар спољних послова Србије Ивица Дачић и истиче да не зна да ли ће и када бити боље прилике.

Ивица Дачић

Фото: Танјуг

Дачић је навео да су се промениле позиције Русије, која је постала велесила, а има много ближе односе са Србијом него пре 20 година, као и да се променила Америка и њена спољна политика.

Према његовим речима, отворила се могућност за дијалог, Србија је остварила ближе односе са Немачком, Француском, као и са Турском, а са Кином је постала стратешки партнер.

"У овој фази ми имамо ситуацију када и ЕУ увиђа да су главни проблем за долазак до компромиса Албанци. Албанци желе да ми признамо Косово, плус ако би могли да узму Медвеђу, Прешево..то би им било идеално. У тој ситуацији отвара се могућност да се дође до компромисног решења. Ако већ имамо дијалог, у дијалогу морате имати неки предлог", казао је Дачић за ТВ Пинк.

Навео је да сматра да је долазак помоћника државног секретара САД Веса Мичела био кључан догађај који је променио однос Србије са америчком администрацијом.

Мичел је, истиче, био први представник америчке администрације који се заинтересовао за проблеме на Балкану и који је имао вољу да нас саслуша и да има разумевања за наше ставове.

"У том смислу је битно да сви представници америчке администрације имају такав приступ да проблем Косова није решен, односно да треба да се покуша да се у дијалогу дође до компромиса који би био у интересу свих страна и којим би покушала да се затвори та прича", казао је Дачић.

Министар је истакао да је то велика промнена, да је свестан да то можда не звучи код нас некоме довољно, али да он као неко ко учествује у томе годинама уназад, сматра да је то велика промена.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Дачић је казао да Србија има мањак идеја, јер постоје људи који увек када треба да се брани земља нађу неки разлог да то не ураде.

"И сада имамо ситуацију да на политичкој сцени и друштвеној имате оне који подстичу екстремне идеје и нереалне, које полазе од тога да не треба решавати проблем Косова, са изговором да ће доћи нека боља времена. Која то боља времена на међународној сцени могу да дођу да Ђаковица постане српска?", навео је.

Упитан да прокоментарише то што Црква одбија да прихвати као једно од решења могућу поделу Косова, Дачић је казао да не види боље решење од тога и додао да је он можда једини у Србији који је понудио било које решење.

"То је решење да тамо где српски народ има већину, а то није само север, већ да видимо где то још може, да се веже са централном Србијом, ја стварно не видим боље решење, осим ако неко не мисли да ће решење доћи тако да се деси неко чудо да у Качанику, Глоговцу се промени национална структура", навео је.

Наводећи да је за Цркву време можда релативна категорија, Дачић је казао да је за људе на КиМ реална категорија и да зато треба да се дође до решења.

"Ако Албанци пристају да буду аутономија у Србији, ја сам апсолутно за то", рекао је министар и упитао представнике Цркве шта они предлажу.

"Ко тражи и воли поделу? Ако је могуће нешто друго, сигурно тако нешто никада не бих предложио", истакао је Дачић.

Албанци мисле да по моделу Олује могу питање Косова да реше, рекао је Дачић и додао да је можда неким Србима лакше да војно изгубимо север и онда да кажу да ми никада ништа нисмо признали.

"Ђилас, Јеремић, Лутовац, Саша Јанковић, Чеда Јовановић и други данас воде политику тако да изјављују истог дана да је Вучић издајник, а у другим новинама да је Вучић ратни хушкач. Све то делује лоше по народ, јер ми око ове ствари треба да будемо јединствени. Сви Албанци имају само један интерес, а то је независно Косово, а у души велика Албанија", навео је.

Поручио је да српски народ треба да буде сигуран у то да председник Србије Александар Вучић, који води дијалог Београда и Приштине, и он као министар спољних послова, чврсто стоје иза националних и државних интереса.

Подсетио је да је обилазио земље и тражио од њих да повуку признање Косова, те да је шест земаља то до сада урадило и казао да ће се са тим активностима наставити.

"Никада се нисмо сагласили ни са чим што би значило признање Косова, нити ћемо. Никакве столице у УН не долазе у обзир. Може да се разговара само уколико постоји воља за компромисом, а то значи да свака од страна нешто губи и добија. Овде ми дугорочно имамо проблем опасности од војног напада на север Косова и шта ће онда Србија да ради", казао је Дачић.

Садашња опозиција у Србији рушила је Слободана Милошевића, јер је бранио Косово и ушао у рат, говорећи да је то неразумно, казао је Дачић и додао да је у интересу српског народа да се позиција и опозиција уједине по питању КиМ.

"Политика је нешто друго, овде је у интересу српски народ, треба да се ујединимо око тога. То нам је тренутно највећи државни и национални интерес. Које ће решење бити, ту је дијалог, ништа још није договорено", закључио је Дачић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике