МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: ''Трепча'' симбол борбе за опстанак Срба на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: ''Трепча'' симбол борбе за опстанак Срба на КиМ

06. август 2018. Извор: Танјуг

Дан рудара обележен је данас у комбинату ''Трепча'' у Косовској Митровици, где је помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић руководству и запосленима поручио да тај комбинат представља окосницу економског развоја српског народа на северу КиМ.

Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је рекао да је Рударско-металуршко-хемијски комбинат ''Трепча'' симбол борбе за опстанак српског народа на КиМ и да Србија никада неће одустати од ''Трепче'', као ни од целокупног енергетског система у јужној покрајини.

Он је цитирао председника Александра Вучића да Србија никада неће одустати ни од српског народа на КиМ, као ни од ''Трепче'', хидроелектране ''Газиводе'' и трафостаницу ''Валач'', јер су то црвене линије одбране српског националног интереса и државе Србије.

''Одлучни смо да останемо на својим вековним огњиштима и додатно смо у то убеђени након свих лажних вести и дезинформација са којима се суочавамо претходних дана. Због тога је важно да поруку мира упутимо и са овог места'', рекао је Пековић.

Он је подсетио да је прошле године у Звечану прослављено 90 година постојања модерног комбината ''Трепча'' за који је камен темељац положио краљ Александар Карађорђевић.

Како је рекао, од тог времена до данас Србија је много уложила у изградњу и развој ''''Трепче'''' која је изузетно важна за Србију и у економско-правном смислу, каже, представља српску компанију.

''Посебно је важно да будемо уједињени и да сви заједно будемо свесни да као уједињјени можемо да сачувамо све наше вредоности, пре свега, мир и безбедност, а то ћемо сачувати зато што је иза вас овде држава Србија. Сачуваћемо нашу имовину, нашу ''Трепчу'', изборићемо се да она, као и други привредни субјекти на КиМ, и даље буду мотор развоја српског народа овде на северу КиМ'', поручио је Петковић.

Он је цештитао рударима празник и изразио наду да ће га српски народ, уједињен, много година и деценија обележавати у индустријском парку Трепча.

Генерални директор ''Трепче'' Јован Димкић навео је да тај комбинат бележи добре производно-финансијске резултате и да обим производње последњих неколико година износи 200.000 тона.

Димкић је истакао да је ''Трепча'' стабилна компанија која редовно измирује све обавезе, док је просечна зарада рудара, како каже, изнад 700 евра и спада у најбоље у региону.

Оно што може да поремети пословање комбината јесте, каже, спољни фактор, односно косовске институције.

Димкић је напоменуо да администартивне одлуке приштинских институција повремено ометају извоз производа и изазивају велике финансијске губитке, али и наносе штету пословном имиџу компаније.

Он је истакао да правни статус КиМ и статус'''Трепче'' нису одвојена питања, као и да је у Трепча у политичком фокусу Приштине.

Менаџмент и запослени у ''Трепчи'' се, каже, не руководе страначком политиком, али су без двоумљења опредељени да спроводи државну политику Србије.

''Имамо много разлога да дамо пуну подршку настојањима нашег дрзавног врха на послу најтежем могућем којим се у овом тренутку баве. Морамо бити свесни да решење не може бити само оно које је добро само за КиМ или север КиМ, већ за српски народ у целини, и у централној Србији и у региону'', поручио је Димкић.

На прослави у ''Трепч''' прочитана је и честитка директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића запосленима и руководству комбината, као и свим рударима у Србији у којој се истиче да се ове године Дан рудара обележава у тренутку када као држава и народ пролазимо кроз тешке и судбоносне наде.

Ђурић је навео да смо сведоци константних изазова и претњи које се између осталог односе и на енергетски систем на КиМ и подсетио да је председник Вучић неколико пута нагласио да постоје јасне црвене линије када се ради о ''Трепчи'' и енергетици на КиМ.

''Зато желим и овог пута да поручим да ће Република Србија заштити и Трепчу и хидроелектрану ''Газиводе'' и трафостаницу ''Валач''. У то не треба нико да сумња, јер онај ко дира у Трепчу руши темеље егзистенције српског народа на КиМ, а то ћемо наставити да чувам''', стоји у писму Ђурића.

Он је нагласио да је ''Трепча'' деценијама у разним државним системима и државним превирањима, темељни ослонац енергетског, економског и укупног развоја и напретка наше јуже покрајине.

''Трепча је незаобилазна претпоставка у свим савременим стратешким плановима даљег ширења енергетског сектора и модерног развоја КиМ'', поручио је Ђурић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике