MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: ''Trepča'' simbol borbe za opstanak Srba na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: ''Trepča'' simbol borbe za opstanak Srba na KiM

06. avgust 2018. Izvor: Tanjug

Dan rudara obeležen je danas u kombinatu ''Trepča'' u Kosovskoj Mitrovici, gde je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rukovodstvu i zaposlenima poručio da taj kombinat predstavlјa okosnicu ekonomskog razvoja srpskog naroda na severu KiM.

Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je rekao da je Rudarsko-metalurško-hemijski kombinat ''Trepča'' simbol borbe za opstanak srpskog naroda na KiM i da Srbija nikada neće odustati od ''Trepče'', kao ni od celokupnog energetskog sistema u južnoj pokrajini.

On je citirao predsednika Aleksandra Vučića da Srbija nikada neće odustati ni od srpskog naroda na KiM, kao ni od ''Trepče'', hidroelektrane ''Gazivode'' i trafostanicu ''Valač'', jer su to crvene linije odbrane srpskog nacionalnog interesa i države Srbije.

''Odlučni smo da ostanemo na svojim vekovnim ognjištima i dodatno smo u to ubeđeni nakon svih lažnih vesti i dezinformacija sa kojima se suočavamo prethodnih dana. Zbog toga je važno da poruku mira uputimo i sa ovog mesta'', rekao je Peković.

On je podsetio da je prošle godine u Zvečanu proslavlјeno 90 godina postojanja modernog kombinata ''Trepča'' za koji je kamen temelјac položio kralј Aleksandar Karađorđević.

Kako je rekao, od tog vremena do danas Srbija je mnogo uložila u izgradnju i razvoj ''''Trepče'''' koja je izuzetno važna za Srbiju i u ekonomsko-pravnom smislu, kaže, predstavlјa srpsku kompaniju.

''Posebno je važno da budemo ujedinjeni i da svi zajedno budemo svesni da kao ujedinjjeni možemo da sačuvamo sve naše vredonosti, pre svega, mir i bezbednost, a to ćemo sačuvati zato što je iza vas ovde država Srbija. Sačuvaćemo našu imovinu, našu ''Trepču'', izborićemo se da ona, kao i drugi privredni subjekti na KiM, i dalјe budu motor razvoja srpskog naroda ovde na severu KiM'', poručio je Petković.

On je ceštitao rudarima praznik i izrazio nadu da će ga srpski narod, ujedinjen, mnogo godina i decenija obeležavati u industrijskom parku Trepča.

Generalni direktor ''Trepče'' Jovan Dimkić naveo je da taj kombinat beleži dobre proizvodno-finansijske rezultate i da obim proizvodnje poslednjih nekoliko godina iznosi 200.000 tona.

Dimkić je istakao da je ''Trepča'' stabilna kompanija koja redovno izmiruje sve obaveze, dok je prosečna zarada rudara, kako kaže, iznad 700 evra i spada u najbolјe u regionu.

Ono što može da poremeti poslovanje kombinata jeste, kaže, spolјni faktor, odnosno kosovske institucije.

Dimkić je napomenuo da administartivne odluke prištinskih institucija povremeno ometaju izvoz proizvoda i izazivaju velike finansijske gubitke, ali i nanose štetu poslovnom imidžu kompanije.

On je istakao da pravni status KiM i status'''Trepče'' nisu odvojena pitanja, kao i da je u Trepča u političkom fokusu Prištine.

Menadžment i zaposleni u ''Trepči'' se, kaže, ne rukovode stranačkom politikom, ali su bez dvoumlјenja opredelјeni da sprovodi državnu politiku Srbije.

''Imamo mnogo razloga da damo punu podršku nastojanjima našeg drzavnog vrha na poslu najtežem mogućem kojim se u ovom trenutku bave. Moramo biti svesni da rešenje ne može biti samo ono koje je dobro samo za KiM ili sever KiM, već za srpski narod u celini, i u centralnoj Srbiji i u regionu'', poručio je Dimkić.

Na proslavi u ''Trepč''' pročitana je i čestitka direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića zaposlenima i rukovodstvu kombinata, kao i svim rudarima u Srbiji u kojoj se ističe da se ove godine Dan rudara obeležava u trenutku kada kao država i narod prolazimo kroz teške i sudbonosne nade.

Đurić je naveo da smo svedoci konstantnih izazova i pretnji koje se između ostalog odnose i na energetski sistem na KiM i podsetio da je predsednik Vučić nekoliko puta naglasio da postoje jasne crvene linije kada se radi o ''Trepči'' i energetici na KiM.

''Zato želim i ovog puta da poručim da će Republika Srbija zaštiti i Trepču i hidroelektranu ''Gazivode'' i trafostanicu ''Valač''. U to ne treba niko da sumnja, jer onaj ko dira u Trepču ruši temelјe egzistencije srpskog naroda na KiM, a to ćemo nastaviti da čuvam''', stoji u pismu Đurića.

On je naglasio da je ''Trepča'' decenijama u raznim državnim sistemima i državnim previranjima, temelјni oslonac energetskog, ekonomskog i ukupnog razvoja i napretka naše juže pokrajine.

''Trepča je nezaobilazna pretpostavka u svim savremenim strateškim planovima dalјeg širenja energetskog sektora i modernog razvoja KiM'', poručio je Đurić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike