МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић: Максималистички циљеви Приштине препрека за компромис
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дачић: Максималистички циљеви Приштине препрека за компромис

07. август 2018. Извор: РТС

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је за РТС да је главна препрека за компромисно решење за КиМ решеност Приштине да наступа са максималистичким циљевима.

Ивица Дачић

Фото: Танјуг

Ивица Дачић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да у Приштини мисле да је компромис да Београд призна једнострано проглашену независност Косова плус да још нешто добију преко тога.

Поручио је да то није могуће и да је неизвесно када се може очекивати неки оквирни споразум који би означио могуће решење на основу којег би се заснивали будући односи.

Одговарајући на наводе оних који сматрају да сада није време да се решава косовско питање, Дачић је рекао да не зна које то време може да дође које би решило да у Урошевцу, Ђаковици или Качанику већина буду Срби.

Поручује да морамо да будемо реални и да сагледамо перспективу у међународним односима и да не живимо живот само на митовима и реалности.

Говорећи о подели Косова, рекао је да је то његово лично мишљење о којем је говорио већ десетак година истакавши да није он то измислио и да су о томе говорили и Добрица Ћосић и Зоран Ђинђић.

Наводи да неки кажу да је Ђинђић због тога и због политике западних сила према Косову навукао гнев који се на крају завршио нападом на њега.

"У сваком случају, има неких који би волели да то неко други реши, да нападну север и протерају Србе и решили смо проблем Косова", каже Дачић.

Додаје да је био присутан "када је саопштавано мишљење међународног суда правде у Хагу за време Тадића и Јеремића", и да су тада неки рекли да је добро да се једном више реши то питање.

Истиче да, онај ко се противи решењу, сматра да је боље решење јединствено независно Косово.

Рекао је и да само "слепац" не види да је реч о стварању велике Албаније.

"Борба за опстанак српског народа"

Дачић поручује да је потребна борба за опстанак српског народа на КиМ, јер ако нема народа, као у Крајини, онда не можемо ни да одбранимо националне интересе.

Наводи да је јасно да Приштина избегава формирање ЗСО и да мисли да је то неко трајно решење, "што је смешно и ми то не прихватамо".

Министар спољних послова истиче да никада нико са стране Београда није поменуо да ће признати независно Косово и да ће оно постати члан УН.

"Настављамо борбу за повлачење признања, очекујемо да се тај процес настави и даноноћно радимо на томе. Боримо се за свој народ", наводи Дачић и додаје: "Ако неко има друго компромисно решење, нека предложи".

Враћајући се на тему Заједнице српских општина, Дачић додаје да у Приштини сматрају да је то нека Република Српска.

"На крају крајева, то је нешто што је потписано у Бриселу. ЕУ је гарантовала за то и има обавезу да све то спроведе", каже Дачић.

Каже и да су неки у Србији, али у и региону незадовољни тиме што је Србија појачала своју међународну позицију.

"У Хрватској је главни проблем то што неко прича о 'Олуји'. Очекују да они одреде ко ће да буде председник Србије и министар спољних послова и да хвале 'Олују'", каже Дачић.

Навео је да је 1971. у Хрватској било око 626.000 Срба, а да их је сад око 186.000 и упитао градоначелника Книна "како га није срамота".

Каже да се са дипломатама говори дипломатски, а "са злочинцима не може дипломатски, мора право у чело и да видимо шта је истина".

"Не да бисмо се светили, већ не смемо да дамо да се забораве жрте које су пале", рекао је Дачић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике