MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Dačić: Maksimalistički cilјevi Prištine prepreka za kompromis
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Dačić: Maksimalistički cilјevi Prištine prepreka za kompromis

07. avgust 2018. Izvor: RTS

Ministar spolјnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da je glavna prepreka za kompromisno rešenje za KiM rešenost Prištine da nastupa sa maksimalističkim cilјevima.

Ivica Dačić

Foto: Tanjug

Ivica Dačić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da u Prištini misle da je kompromis da Beograd prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova plus da još nešto dobiju preko toga.

Poručio je da to nije moguće i da je neizvesno kada se može očekivati neki okvirni sporazum koji bi označio moguće rešenje na osnovu kojeg bi se zasnivali budući odnosi.

Odgovarajući na navode onih koji smatraju da sada nije vreme da se rešava kosovsko pitanje, Dačić je rekao da ne zna koje to vreme može da dođe koje bi rešilo da u Uroševcu, Đakovici ili Kačaniku većina budu Srbi.

Poručuje da moramo da budemo realni i da sagledamo perspektivu u međunarodnim odnosima i da ne živimo život samo na mitovima i realnosti.

Govoreći o podeli Kosova, rekao je da je to njegovo lično mišlјenje o kojem je govorio već desetak godina istakavši da nije on to izmislio i da su o tome govorili i Dobrica Ćosić i Zoran Đinđić.

Navodi da neki kažu da je Đinđić zbog toga i zbog politike zapadnih sila prema Kosovu navukao gnev koji se na kraju završio napadom na njega.

"U svakom slučaju, ima nekih koji bi voleli da to neko drugi reši, da napadnu sever i proteraju Srbe i rešili smo problem Kosova", kaže Dačić.

Dodaje da je bio prisutan "kada je saopštavano mišlјenje međunarodnog suda pravde u Hagu za vreme Tadića i Jeremića", i da su tada neki rekli da je dobro da se jednom više reši to pitanje.

Ističe da, onaj ko se protivi rešenju, smatra da je bolјe rešenje jedinstveno nezavisno Kosovo.

Rekao je i da samo "slepac" ne vidi da je reč o stvaranju velike Albanije.

"Borba za opstanak srpskog naroda"

Dačić poručuje da je potrebna borba za opstanak srpskog naroda na KiM, jer ako nema naroda, kao u Krajini, onda ne možemo ni da odbranimo nacionalne interese.

Navodi da je jasno da Priština izbegava formiranje ZSO i da misli da je to neko trajno rešenje, "što je smešno i mi to ne prihvatamo".

Ministar spolјnih poslova ističe da nikada niko sa strane Beograda nije pomenuo da će priznati nezavisno Kosovo i da će ono postati član UN.

"Nastavlјamo borbu za povlačenje priznanja, očekujemo da se taj proces nastavi i danonoćno radimo na tome. Borimo se za svoj narod", navodi Dačić i dodaje: "Ako neko ima drugo kompromisno rešenje, neka predloži".

Vraćajući se na temu Zajednice srpskih opština, Dačić dodaje da u Prištini smatraju da je to neka Republika Srpska.

"Na kraju krajeva, to je nešto što je potpisano u Briselu. EU je garantovala za to i ima obavezu da sve to sprovede", kaže Dačić.

Kaže i da su neki u Srbiji, ali u i regionu nezadovolјni time što je Srbija pojačala svoju međunarodnu poziciju.

"U Hrvatskoj je glavni problem to što neko priča o 'Oluji'. Očekuju da oni odrede ko će da bude predsednik Srbije i ministar spolјnih poslova i da hvale 'Oluju'", kaže Dačić.

Naveo je da je 1971. u Hrvatskoj bilo oko 626.000 Srba, a da ih je sad oko 186.000 i upitao gradonačelnika Knina "kako ga nije sramota".

Kaže da se sa diplomatama govori diplomatski, a "sa zločincima ne može diplomatski, mora pravo u čelo i da vidimo šta je istina".

"Ne da bismo se svetili, već ne smemo da damo da se zaborave žrte koje su pale", rekao je Dačić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike