МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Нема лаког, ни безболног решења за КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Нема лаког, ни безболног решења за КиМ

07. август 2018. Извор: Танјуг

Решење проблема КиМ нам је неопходно и то што пре, из више разлога, рекао је данас председник Александар Вучић и додао да Србија постизањем решења не види као победу, већ као будућност.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је истакао да нам решење треба да би озбедили дуготрајан мир Срба и Албанаца, сигурности наших грађана, простор за даљи економски развој и поправљање демографске слике.

Председник је рекао да нема лаког, једноставног, нити безболног решења питања Косова и Метохије.

"Ја такво решење никада нисам обећао, нити таквог има, изузев за неозбиљне, неодговорне и површне људе", рекао је.

Подсетио је да је Београд испунио све обавезе из Бриселског споразума, а Приштина није, односно није формирала Заједницу српских општина, због чега не можемо да уживамо права предвиђена Бриселским споразумом и имплементационим планом, а која произлазе из овлашћења ЗСО.

Два су, каже, могућа пута: да Срби сами то предузму, против чега иначе нема разумних аргумената, али је опасност једнострана реакција Приштине, што би многи у свету једва дочекали, јер би то био увод за коначни "обрачун" Приштине са севером КиМ и да мимо воље Срба, упркос споразуму с НАТО, уђу на север и преузму контролу над виталним ресурсима.

Наставићемо зато да се боримо да добијемо највише што можемо, а да изгубимо најмање што морамо.

„Један пут, пошто више од 1.930 дана приштинске власти нису испуниле своју обавезу о формирању ЗСО, је да Срби сами то предузму. Мало ко би могао у свету, јер не постоје аргументи за то, да им замери. С друге стране ако би урадили то, постојала би опасност од једностраних акција Приштине, а многи у свету би једва чекали да пруже подршку тим акцијама, које би служиле коначном обрачуну са севером“, објаснио је Вучић.

Додао је да би приштинске власти мимо воље српског становништва, и противно споразуму са НАТО, ушле на север и преузеле контролу над виталним објектима на северу.

„Управо зато политика Србије и савет косовским Србима је да пажљиво радимо и пратимо дешавања у међународној заједници, да на својим правима иснистирамо сваког дана, бирамо тренутак и потезе који ће бити усклађени са нашим интересима, који ће значити да можемо да очувамо мир, стабилност и ни на који начин не угрозимо безбедност наших грађана. Зато као држава у најближој координацији наставићемо рад са Српском листом, са нашим народом и знати како и на који начин да дођемо до остварења својих права“, подвукао је Вучић.

Вучић је подсетио да је од Бриселског споразума Србија дала све од себе да буде поуздан партнер, не само Албанцима, већ међународној заједници, ЕУ пре свега.

Испуњавали смо своје обавезе, али, како је додао, нажалост Албанци уз прећутну сагласност, односно без јасног противљења ЕУ нису испунили своју једину обавезу - формирање ЗСО.

Рекао је да је покушао да жестоком борбом извуче највише за наш народ, а да изгубимо најмање што морамо.

Рекао је да ће инсистирати на формирању ЗСО, указујући да због неформирања Срби не могу да остваре нека своја права.

Подсетио је да је, према акционом плану, ЗСО та која предлаже команданта регионалне полиције за север.

„ЗСО предлаже четири кандидата од којих Приштина има право да изабере једног. Ми данас не можемо да остваримо то право, јер нема ЗСО, те нам команданта регионалне полиције север и даље поставља и бира Приштина. Многа права постоје за која смо ускраћени због неиспуњења Бриселског споразума, који има снагу међунардно правног уговора, а који је потписан уз параф и присуство ЕУ“, казао је Вучић.

Најавио је да ћемо као држава инсистирати на односу према СПЦ и формирању заштићених зона, а по плану било раније предвиђено 44.

У зависности од тога како ће бити и хоћемо ли бити у прилици да понудимо Србима и Албанцима решење косовско-метохијског чвора, видећемо колико тих зона мора бити, нагласио је Вучић и подвукао да имовина мора да остане у власништву СПЦ и загарантовао да припада СПЦ Београд.

У склопу свега овог, нагласио је, од изузетног значаја је питање имовине за коју имамо сву потребну документацију и нећемо дозволити да неко манипулише, а реч је о приватној имовини, имовини СПЦ, привредних субјеката Србије које имају своје објекте на КиМ и о државној и друштвеној имовини државе Србије на територији Косова и Метохије.

Вучић је подсетио да је, када је 2014. постао премијер, донео важну одлуку да земљу промени путем болних и тешких економских реформи.

„Изабрали смо тада много тежи пут од уобичајеног, свакодневног преживљавања, и ишчекивања следећих избора и личног богаћења. Изабрали смо пут оздрављења и напретка Србије, а данас су ти резултати више него видљиви. Још много тога морамо да урадимо, али резултати раста наше привреде, фискалне политике, суфицит у буџету, драматичан пад незапослености су резултати који говоре да смо на добром путу и да снажнијим реформама у будућности можемо да постанемо једна од земља која неће припадати блоку најнеразвијенијих земаља, већ боље стојећих централне Европе“, казао је Вучић.

Указао је да је, када је постао председник, обећао грађанима да не жели да седи пет година не радећи ништа, што ће да има телохранитеље, вози у скупим колима, што ће њему и његовој породици бити лепо, а свима да буде лоше и тешко.

Рекао сам, додао је, да ћемо се бавити најтежим и најважнијим проблемима.

С тим у вези указао је на проблем КиМ, који датира од скоро.

„Једно од кључних и најважнијих питања зарад будућности морамо да покушамо да решимо, а то је питање КиМ. Ниједног тренутка нисам обећавао лако, једноставно и безболно решење. Таквог нема, није га ни било нити ће га бити. Могу да обећавају тако нешто само неодговорни и неозбиљни. Хвала Богу у Србији имамо много различитих ставова, а неодговорности и неозбиљности не мањка, површности пре свега“, казао је Вучић.

Четири су задатка пред нама ако хоћемо да опстанемо

Четири су задатка пред нама ако желимо да останемо и опстанемо и на Косову и Метохији, али и у Србији, рекао је данас председник Александар Вучић.

У ванредном, обраћању јавности Вучић је рекао да нам је пре свега потребан покушај да дођемо до решења за КиМ, јер смо од њега сада веома далеко.

"Морамо да одлучимо да ли нам је потребан тај покушај или је за нас боље да наставимо као до сада и може ли Србија у будућности да добије нешто више него што имамо данас", рекао је председник и одмах додао да је његов став познат одувек, да је јасан, иако је такав став, како је приметио, много тежи за њега и све људе с којима ради.

Тај је став непромењен од почетка његовог ступања на власт, а то је:

"Да нам је решење потребно што пре".

Навео је и разлоге:

Треба нам, како је рекао, дуготрајан мир између Срба и Албанаца, а то значи у свим аргументима, јер то многи заборављају, а то, додао је, значи, решење које ће створити сигурност за све наше грађане, о "њиховим нека брину они".

Друга ствар која је неопходна је да се, кад то постигнемо, посветимо економском развоју.

"Треба да се економском развоју посветимо и да у томе немамо отежавајуће околности које нам већ читав век стоје на рукама, ногама, леђима, врату..."

Трећа је ствар у томе што бисмо ако испунимо прва два задатка, драматично поправили долазак страних инвеститора а тиме и имиџ Србије у свету и четврто је демографска слика наше земље.

"Ако не решимо косовски чвор демографска слика је таква да ћемо имати за милион људи мање 2050. него ако то питање решимо".

Јер, како је појаснио, неки људи кажу да не желе више да се врате у Пећ, Качаник... али неће да живе ни у Зајечару, Крагујевцу..." јер за претходних 30 година нисмо успели да им обезбедимо значајно бољу будућност".

"И стим морамо да се помиримо, а суштински морамо да променимо себе, иначе...", поручио је Вучић.

Неће бити тајних решења, спреман сам на све консеквенце

Будемо ли се приближили неком решењу, у шта сумњам, изаћи ћу и о томе отворено говорити и лично дати све од себе да сносим све консеквенце, ма колико то било погубно по странку и политику које водим, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

"Нећу дозволити да Срби остану без својих права, као моји претходници, уколико се икада пред вама будем појавио са предлогом неког решења, а да ли ће то бити разлог за славље - неће. Ни нама ни другој страни", поручио је Вучић.

"Много је тешког пред нама у септембру, али желим да грађанима Србије поручим да не брину, јер никаквих тајних одлука, ни решења неће бити", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да смо, како каже, дошли до покушаја приче о компромисном решењу, али онда је кренула салва увреда и најжешћих увреда, јер, схватио је, да то заправо мали број људи у Србији жели.

"Подељени смо на оне који би да прихвате јединствено независно Косово, па да плачемо над тешком судбином и певамо песме у кафанама како су сви против нас, и на оне које не би ни о чему да разговарамо чекајући нека боља времена када ћемо иселити Албанце преко Проклетија", описао је атмосферу у друштву.

"Људи у Београду, рецимо, не знају да ми немамо Копаоник под својом управом, тамо сваког дана недалеко од Панчићевог врха можете видети Кфорове патроле", приметио је.

Народ ће морати да покаже одговорност, ја преузимам своју

Одговорност за решење косовског проблема, ако га буде, мораће да покажу сви грађани, а ја нећу бежати од сопствене одговорности ако не добијемо подршку грађана, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић каже да неће да поставља питање на референдуму - да ли сте за улазак у ЕУ, а "успут и за споразум са Приштином", него ће народ имати могућност да се врло јасно, прецизно изјасни о споразуму до кога би могло да се дође, ако га буде.

"Јасно је да уколико за нешто, за шта мислим да је од кључног значаја за будућност Србије, њен опстанак и напредак, не добијемо подршку грађана, платићу политичку цену и сносићу политичке консeквенце, али народ ће донети коначну одлуку, ако до некаквог решења будемо могли да дођемо", рекао је Вучић.

Ово је прекретничко време

Ово је прекретничко време, народ ће о свему што је важно бити информисан у сваком смислу, односно знаће шта може бити последица постизања или непостизања договора с Приштином, рекао је данас председник Александар Вучић.

Како је навео, ово је време прекретничко, а у једном другом смислу, у односу на прекретницу коју смо успешно савладали у економском домену, где смо, рекао је, кренули макадамским путем, а сада с бржих путева успешно идемо даље.

Зато је, додао је, важно који ћемо пут изабрати и шта можемо да урадимо за своју земљу, мада, приметио је, за њега би било много лакше да ништа не ради, већ да само гледа шта раде његови политички противници и могао би да мирно влада наредних 15 година.

"Док се ми бавимо Олујом, неки други ће да размишљају како ће да подмећу клипове и где ће да се брчкају", приметио је.

Поручио је, међутим, да ће грађани, за разлику од тих других, све говорити грађанима.

"Све ћемо предочити о томе како и колико желимо да променимо у политичком, економском и сваком другом смислу, а што би могло бити последица постизања или непостизања договора", поручио је председник.

Питањем МСП заболи нож у срце свом народу

Вучић је истакао данас да је обраћањем питањем Међународном суду правде (МСП) ранија власт забила нож у срце свом народу.

Вучић је указао да Резолуција 1244 садржи и неповољне ствари по нас, које нисмо никада хтели да читамо нашем народу.

Вучић је подсетио да се у Резолуцији не помиње Србија, већ СРЈ, коју смо изгубили 2006. „мудром“ политиком државног руководства Србије.

„Како смо успели, не разумем ни данас“, додао је Вучић.

Што се лоших ствари у Резолуцији 1244 тиче указао је на Члан 3 у којем се потврђује одговорност СРЈ за кризу, позива да прекине насиље на КиМ, поверљиво започне повлачење снага.

„Највећи проблем по нас у 1244., а Албанци срећом нису знали да на прави начин то искористе, је Члан 11, у којем се оставља могућност да се грађани Косова изјасне о статусу на референдуму. Девет година од Рамбујеа Албанци без правно валидног референдума донели су одлуку позивајући се на одлуку из 1999., која је била противправна у сваком погледу“, објаснио је Вучић.

Вучић је указао да смо се после ми појавили и забили себи и сопственом народу нож у срце захтевом МСП, обраћајући се неодговорним питањем судијама које постављају земље које су у већини признале независност Косова.

„Да неко буде тако неодговоран, као да је намерно хтео да забије нож у срце, не могу да схватим. Мислите да се не плаћа цена за погрешне потезе из прошлости? Да ли мислите да могу да кажем да је то била нека друга Србија, мислите да сам могао да кажем пустите све дугове ранијих власти, ми морамо да их враћамо, а плаћаћемо из много година, као и ово око Косова“, рекао је Вучић.

Рекао је да се ми, у вези са Резолуцијом 1244 позивамо на континуитет Србије у односу на СРЈ, али нико то неће да слуша, колико год ми понављали.

„За разлику од њих који су ишли да се додворавају по центрима моћи, ја сам о резолуцији 1244 говорио и Пенсу, Меркеловој и Макрону. Све то има у службеним белешкама. Они ни да помену нису смели“, рекао је Вучић.

Кад Бисерко, Обрадовић и Амфилохије исто мисле

Вучић је оценио данас да је суштина писма дела невладиних организација Федерики Могерини против поделе Косова само у томе да неко други призна независност Косова.

"Ја ћу се борити за много више од тога и тражићу да Србија добије много више од онога што су они писмом тражили од Могерини", истакао је председник Вучић.

Рекао је да не може да коментарише такво писмо, да га сматра делом унутрашњег дијалога, иако су га неки изнели изван граница, а на само питање приметио је:

"Кад Кандић и Амфилохије мисле исто, или Бисерко и Бошко Обрадовић...".

Показало се, каже, да се аргументација Соње Бисерко и Бошка Обрадовића и Стаматовића уопште не разликује.

Како је рекао, поштује оне који су писмо потписали и оне који су га подржали, а још више поштује оне који то писмо нису потписали.

Суштина тог писма и оних који заступају такве ставове је само то да неко други призна Косово.

Много је урађено за Србе на Косову и Метохији

Вучић је одбацио данас поједине наводе да држава ништа није урадила за Србе на Косову и Метохији и истакао да је, напротив, много урађено и уложено за наше грађане у покрајини, у обнову образовних, здравствених и културних установа, али и у важне инфраструктурне и стратешки важне објекте на КиМ, уз увећање плата и пензија.

"Неки су нам држали придике, а видео сам да су се сви ујединили, од бивших министара у Тачијевој и српској влади, до многих других, који никога и ништа не представљају на КиМ, неке који су поставили границе на Јарињу и Брњаку и јурили Србе који су их рушили, да их хапсе и осуђују у централној Србији...", рекао је Вучић.

Поновио је да су власти пре 2012. године допринеле косовској независности, постављањем питања Међународном суду правде и премештањем преговора из УН у ЕУ.

"Много су урадили против Срба, а данас кажу да ништа није урађено", приметио је председник и навео податке о помоћи Косову и Метохији од 2014. године.

Навео је да су изграђене две школе, одбаниште, реновиран један факултет, Студентска поликлиника, 16 школа, седам обданишта, опремљене школе, болнице, обданишта...

Реновирано је и 20 амбуланти, изграђена болница и Дом здравља, уз набавку возила, санитетских и путничких, купљену медицинску опрему...

Изграђено је више стотина станова и кућа, до краја године биће их више од 1.100, гради се насеље Сунчана долина, подељен је грађевински материјал...

Помоћ је била и новчана, у пољопривреди, обновљене су цркве и манастири, њих 42, установе културе, а Срби на Косову и Метохији добили су увећане плате и пензије.

"Све то је држава обезбедила и због тога се нисмо много хвалили, али из овога се види како и колико држава брине о народу, грађанима и шта је то што још планирамо да урадимо", рекао је Вучић.

Напоменуо је да је урађено много и у важне инфраструктурне објекте, еколошке и друге, на Газиводама и око њих, као и на другим стратешки важним местима за Србију и њене грађане.

"Ово је да видите да не идемо да ''млатимо празну сламу'' и причамо празне приче, већ да тачно знамо за шта се боримо, шта су нам циљеви и шта можемо да постигнемо", подвукао је председник.

Вучић је напоменуо да је тешко наследство са којим се суочавамо, пре свега политичко, а тешки су и немогући услови за деловање у међународној заједници.

У том смислу, додао је да су наши савезници ретки, а да су глобално јаки, а да нису признали независност Косова, Русија и Кина, од регионалних сила, Индија и Бразил.

Али, они који, не рачунајући Русију и Кину, одлучују о нашој судбини, САД и земље ЕУ - готово су све признале косовску независност, подвукао је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике