MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Nema lakog, ni bezbolnog rešenja za KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Nema lakog, ni bezbolnog rešenja za KiM

07. avgust 2018. Izvor: Tanjug

Rešenje problema KiM nam je neophodno i to što pre, iz više razloga, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da Srbija postizanjem rešenja ne vidi kao pobedu, već kao budućnost.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je istakao da nam rešenje treba da bi ozbedili dugotrajan mir Srba i Albanaca, sigurnosti naših građana, prostor za dalјi ekonomski razvoj i popravlјanje demografske slike.

Predsednik je rekao da nema lakog, jednostavnog, niti bezbolnog rešenja pitanja Kosova i Metohije.

"Ja takvo rešenje nikada nisam obećao, niti takvog ima, izuzev za neozbilјne, neodgovorne i površne lјude", rekao je.

Podsetio je da je Beograd ispunio sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a Priština nije, odnosno nije formirala Zajednicu srpskih opština, zbog čega ne možemo da uživamo prava predviđena Briselskim sporazumom i implementacionim planom, a koja proizlaze iz ovlašćenja ZSO.

Dva su, kaže, moguća puta: da Srbi sami to preduzmu, protiv čega inače nema razumnih argumenata, ali je opasnost jednostrana reakcija Prištine, što bi mnogi u svetu jedva dočekali, jer bi to bio uvod za konačni "obračun" Prištine sa severom KiM i da mimo volјe Srba, uprkos sporazumu s NATO, uđu na sever i preuzmu kontrolu nad vitalnim resursima.

Nastavićemo zato da se borimo da dobijemo najviše što možemo, a da izgubimo najmanje što moramo.

„Jedan put, pošto više od 1.930 dana prištinske vlasti nisu ispunile svoju obavezu o formiranju ZSO, je da Srbi sami to preduzmu. Malo ko bi mogao u svetu, jer ne postoje argumenti za to, da im zameri. S druge strane ako bi uradili to, postojala bi opasnost od jednostranih akcija Prištine, a mnogi u svetu bi jedva čekali da pruže podršku tim akcijama, koje bi služile konačnom obračunu sa severom“, objasnio je Vučić.

Dodao je da bi prištinske vlasti mimo volјe srpskog stanovništva, i protivno sporazumu sa NATO, ušle na sever i preuzele kontrolu nad vitalnim objektima na severu.

„Upravo zato politika Srbije i savet kosovskim Srbima je da pažlјivo radimo i pratimo dešavanja u međunarodnoj zajednici, da na svojim pravima isnistiramo svakog dana, biramo trenutak i poteze koji će biti usklađeni sa našim interesima, koji će značiti da možemo da očuvamo mir, stabilnost i ni na koji način ne ugrozimo bezbednost naših građana. Zato kao država u najbližoj koordinaciji nastavićemo rad sa Srpskom listom, sa našim narodom i znati kako i na koji način da dođemo do ostvarenja svojih prava“, podvukao je Vučić.

Vučić je podsetio da je od Briselskog sporazuma Srbija dala sve od sebe da bude pouzdan partner, ne samo Albancima, već međunarodnoj zajednici, EU pre svega.

Ispunjavali smo svoje obaveze, ali, kako je dodao, nažalost Albanci uz prećutnu saglasnost, odnosno bez jasnog protivlјenja EU nisu ispunili svoju jedinu obavezu - formiranje ZSO.

Rekao je da je pokušao da žestokom borbom izvuče najviše za naš narod, a da izgubimo najmanje što moramo.

Rekao je da će insistirati na formiranju ZSO, ukazujući da zbog neformiranja Srbi ne mogu da ostvare neka svoja prava.

Podsetio je da je, prema akcionom planu, ZSO ta koja predlaže komandanta regionalne policije za sever.

„ZSO predlaže četiri kandidata od kojih Priština ima pravo da izabere jednog. Mi danas ne možemo da ostvarimo to pravo, jer nema ZSO, te nam komandanta regionalne policije sever i dalјe postavlјa i bira Priština. Mnoga prava postoje za koja smo uskraćeni zbog neispunjenja Briselskog sporazuma, koji ima snagu međunardno pravnog ugovora, a koji je potpisan uz paraf i prisustvo EU“, kazao je Vučić.

Najavio je da ćemo kao država insistirati na odnosu prema SPC i formiranju zaštićenih zona, a po planu bilo ranije predviđeno 44.

U zavisnosti od toga kako će biti i hoćemo li biti u prilici da ponudimo Srbima i Albancima rešenje kosovsko-metohijskog čvora, videćemo koliko tih zona mora biti, naglasio je Vučić i podvukao da imovina mora da ostane u vlasništvu SPC i zagarantovao da pripada SPC Beograd.

U sklopu svega ovog, naglasio je, od izuzetnog značaja je pitanje imovine za koju imamo svu potrebnu dokumentaciju i nećemo dozvoliti da neko manipuliše, a reč je o privatnoj imovini, imovini SPC, privrednih subjekata Srbije koje imaju svoje objekte na KiM i o državnoj i društvenoj imovini države Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

Vučić je podsetio da je, kada je 2014. postao premijer, doneo važnu odluku da zemlјu promeni putem bolnih i teških ekonomskih reformi.

„Izabrali smo tada mnogo teži put od uobičajenog, svakodnevnog preživlјavanja, i iščekivanja sledećih izbora i ličnog bogaćenja. Izabrali smo put ozdravlјenja i napretka Srbije, a danas su ti rezultati više nego vidlјivi. Još mnogo toga moramo da uradimo, ali rezultati rasta naše privrede, fiskalne politike, suficit u budžetu, dramatičan pad nezaposlenosti su rezultati koji govore da smo na dobrom putu i da snažnijim reformama u budućnosti možemo da postanemo jedna od zemlјa koja neće pripadati bloku najnerazvijenijih zemalјa, već bolјe stojećih centralne Evrope“, kazao je Vučić.

Ukazao je da je, kada je postao predsednik, obećao građanima da ne želi da sedi pet godina ne radeći ništa, što će da ima telohranitelјe, vozi u skupim kolima, što će njemu i njegovoj porodici biti lepo, a svima da bude loše i teško.

Rekao sam, dodao je, da ćemo se baviti najtežim i najvažnijim problemima.

S tim u vezi ukazao je na problem KiM, koji datira od skoro.

„Jedno od klјučnih i najvažnijih pitanja zarad budućnosti moramo da pokušamo da rešimo, a to je pitanje KiM. Nijednog trenutka nisam obećavao lako, jednostavno i bezbolno rešenje. Takvog nema, nije ga ni bilo niti će ga biti. Mogu da obećavaju tako nešto samo neodgovorni i neozbilјni. Hvala Bogu u Srbiji imamo mnogo različitih stavova, a neodgovornosti i neozbilјnosti ne manjka, površnosti pre svega“, kazao je Vučić.

Četiri su zadatka pred nama ako hoćemo da opstanemo

Četiri su zadatka pred nama ako želimo da ostanemo i opstanemo i na Kosovu i Metohiji, ali i u Srbiji, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

U vanrednom, obraćanju javnosti Vučić je rekao da nam je pre svega potreban pokušaj da dođemo do rešenja za KiM, jer smo od njega sada veoma daleko.

"Moramo da odlučimo da li nam je potreban taj pokušaj ili je za nas bolјe da nastavimo kao do sada i može li Srbija u budućnosti da dobije nešto više nego što imamo danas", rekao je predsednik i odmah dodao da je njegov stav poznat oduvek, da je jasan, iako je takav stav, kako je primetio, mnogo teži za njega i sve lјude s kojima radi.

Taj je stav nepromenjen od početka njegovog stupanja na vlast, a to je:

"Da nam je rešenje potrebno što pre".

Naveo je i razloge:

Treba nam, kako je rekao, dugotrajan mir između Srba i Albanaca, a to znači u svim argumentima, jer to mnogi zaboravlјaju, a to, dodao je, znači, rešenje koje će stvoriti sigurnost za sve naše građane, o "njihovim neka brinu oni".

Druga stvar koja je neophodna je da se, kad to postignemo, posvetimo ekonomskom razvoju.

"Treba da se ekonomskom razvoju posvetimo i da u tome nemamo otežavajuće okolnosti koje nam već čitav vek stoje na rukama, nogama, leđima, vratu..."

Treća je stvar u tome što bismo ako ispunimo prva dva zadatka, dramatično popravili dolazak stranih investitora a time i imidž Srbije u svetu i četvrto je demografska slika naše zemlјe.

"Ako ne rešimo kosovski čvor demografska slika je takva da ćemo imati za milion lјudi manje 2050. nego ako to pitanje rešimo".

Jer, kako je pojasnio, neki lјudi kažu da ne žele više da se vrate u Peć, Kačanik... ali neće da žive ni u Zaječaru, Kragujevcu..." jer za prethodnih 30 godina nismo uspeli da im obezbedimo značajno bolјu budućnost".

"I stim moramo da se pomirimo, a suštinski moramo da promenimo sebe, inače...", poručio je Vučić.

Neće biti tajnih rešenja, spreman sam na sve konsekvence

Budemo li se približili nekom rešenju, u šta sumnjam, izaći ću i o tome otvoreno govoriti i lično dati sve od sebe da snosim sve konsekvence, ma koliko to bilo pogubno po stranku i politiku koje vodim, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Neću dozvoliti da Srbi ostanu bez svojih prava, kao moji prethodnici, ukoliko se ikada pred vama budem pojavio sa predlogom nekog rešenja, a da li će to biti razlog za slavlјe - neće. Ni nama ni drugoj strani", poručio je Vučić.

"Mnogo je teškog pred nama u septembru, ali želim da građanima Srbije poručim da ne brinu, jer nikakvih tajnih odluka, ni rešenja neće biti", rekao je predsednik Vučić.

Podsetio je da smo, kako kaže, došli do pokušaja priče o kompromisnom rešenju, ali onda je krenula salva uvreda i najžešćih uvreda, jer, shvatio je, da to zapravo mali broj lјudi u Srbiji želi.

"Podelјeni smo na one koji bi da prihvate jedinstveno nezavisno Kosovo, pa da plačemo nad teškom sudbinom i pevamo pesme u kafanama kako su svi protiv nas, i na one koje ne bi ni o čemu da razgovaramo čekajući neka bolјa vremena kada ćemo iseliti Albance preko Prokletija", opisao je atmosferu u društvu.

"Ljudi u Beogradu, recimo, ne znaju da mi nemamo Kopaonik pod svojom upravom, tamo svakog dana nedaleko od Pančićevog vrha možete videti Kforove patrole", primetio je.

Narod će morati da pokaže odgovornost, ja preuzimam svoju

Odgovornost za rešenje kosovskog problema, ako ga bude, moraće da pokažu svi građani, a ja neću bežati od sopstvene odgovornosti ako ne dobijemo podršku građana, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić kaže da neće da postavlјa pitanje na referendumu - da li ste za ulazak u EU, a "usput i za sporazum sa Prištinom", nego će narod imati mogućnost da se vrlo jasno, precizno izjasni o sporazumu do koga bi moglo da se dođe, ako ga bude.

"Jasno je da ukoliko za nešto, za šta mislim da je od klјučnog značaja za budućnost Srbije, njen opstanak i napredak, ne dobijemo podršku građana, platiću političku cenu i snosiću političke konsekvence, ali narod će doneti konačnu odluku, ako do nekakvog rešenja budemo mogli da dođemo", rekao je Vučić.

Ovo je prekretničko vreme

Ovo je prekretničko vreme, narod će o svemu što je važno biti informisan u svakom smislu, odnosno znaće šta može biti posledica postizanja ili nepostizanja dogovora s Prištinom, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Kako je naveo, ovo je vreme prekretničko, a u jednom drugom smislu, u odnosu na prekretnicu koju smo uspešno savladali u ekonomskom domenu, gde smo, rekao je, krenuli makadamskim putem, a sada s bržih puteva uspešno idemo dalјe.

Zato je, dodao je, važno koji ćemo put izabrati i šta možemo da uradimo za svoju zemlјu, mada, primetio je, za njega bi bilo mnogo lakše da ništa ne radi, već da samo gleda šta rade njegovi politički protivnici i mogao bi da mirno vlada narednih 15 godina.

"Dok se mi bavimo Olujom, neki drugi će da razmišlјaju kako će da podmeću klipove i gde će da se brčkaju", primetio je.

Poručio je, međutim, da će građani, za razliku od tih drugih, sve govoriti građanima.

"Sve ćemo predočiti o tome kako i koliko želimo da promenimo u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu, a što bi moglo biti posledica postizanja ili nepostizanja dogovora", poručio je predsednik.

Pitanjem MSP zaboli nož u srce svom narodu

Vučić je istakao danas da je obraćanjem pitanjem Međunarodnom sudu pravde (MSP) ranija vlast zabila nož u srce svom narodu.

Vučić je ukazao da Rezolucija 1244 sadrži i nepovolјne stvari po nas, koje nismo nikada hteli da čitamo našem narodu.

Vučić je podsetio da se u Rezoluciji ne pominje Srbija, već SRJ, koju smo izgubili 2006. „mudrom“ politikom državnog rukovodstva Srbije.

„Kako smo uspeli, ne razumem ni danas“, dodao je Vučić.

Što se loših stvari u Rezoluciji 1244 tiče ukazao je na Član 3 u kojem se potvrđuje odgovornost SRJ za krizu, poziva da prekine nasilјe na KiM, poverlјivo započne povlačenje snaga.

„Najveći problem po nas u 1244., a Albanci srećom nisu znali da na pravi način to iskoriste, je Član 11, u kojem se ostavlјa mogućnost da se građani Kosova izjasne o statusu na referendumu. Devet godina od Rambujea Albanci bez pravno validnog referenduma doneli su odluku pozivajući se na odluku iz 1999., koja je bila protivpravna u svakom pogledu“, objasnio je Vučić.

Vučić je ukazao da smo se posle mi pojavili i zabili sebi i sopstvenom narodu nož u srce zahtevom MSP, obraćajući se neodgovornim pitanjem sudijama koje postavlјaju zemlјe koje su u većini priznale nezavisnost Kosova.

„Da neko bude tako neodgovoran, kao da je namerno hteo da zabije nož u srce, ne mogu da shvatim. Mislite da se ne plaća cena za pogrešne poteze iz prošlosti? Da li mislite da mogu da kažem da je to bila neka druga Srbija, mislite da sam mogao da kažem pustite sve dugove ranijih vlasti, mi moramo da ih vraćamo, a plaćaćemo iz mnogo godina, kao i ovo oko Kosova“, rekao je Vučić.

Rekao je da se mi, u vezi sa Rezolucijom 1244 pozivamo na kontinuitet Srbije u odnosu na SRJ, ali niko to neće da sluša, koliko god mi ponavlјali.

„Za razliku od njih koji su išli da se dodvoravaju po centrima moći, ja sam o rezoluciji 1244 govorio i Pensu, Merkelovoj i Makronu. Sve to ima u službenim beleškama. Oni ni da pomenu nisu smeli“, rekao je Vučić.

Kad Biserko, Obradović i Amfilohije isto misle

Vučić je ocenio danas da je suština pisma dela nevladinih organizacija Federiki Mogerini protiv podele Kosova samo u tome da neko drugi prizna nezavisnost Kosova.

"Ja ću se boriti za mnogo više od toga i tražiću da Srbija dobije mnogo više od onoga što su oni pismom tražili od Mogerini", istakao je predsednik Vučić.

Rekao je da ne može da komentariše takvo pismo, da ga smatra delom unutrašnjeg dijaloga, iako su ga neki izneli izvan granica, a na samo pitanje primetio je:

"Kad Kandić i Amfilohije misle isto, ili Biserko i Boško Obradović...".

Pokazalo se, kaže, da se argumentacija Sonje Biserko i Boška Obradovića i Stamatovića uopšte ne razlikuje.

Kako je rekao, poštuje one koji su pismo potpisali i one koji su ga podržali, a još više poštuje one koji to pismo nisu potpisali.

Suština tog pisma i onih koji zastupaju takve stavove je samo to da neko drugi prizna Kosovo.

Mnogo je urađeno za Srbe na Kosovu i Metohiji

Vučić je odbacio danas pojedine navode da država ništa nije uradila za Srbe na Kosovu i Metohiji i istakao da je, naprotiv, mnogo urađeno i uloženo za naše građane u pokrajini, u obnovu obrazovnih, zdravstvenih i kulturnih ustanova, ali i u važne infrastrukturne i strateški važne objekte na KiM, uz uvećanje plata i penzija.

"Neki su nam držali pridike, a video sam da su se svi ujedinili, od bivših ministara u Tačijevoj i srpskoj vladi, do mnogih drugih, koji nikoga i ništa ne predstavlјaju na KiM, neke koji su postavili granice na Jarinju i Brnjaku i jurili Srbe koji su ih rušili, da ih hapse i osuđuju u centralnoj Srbiji...", rekao je Vučić.

Ponovio je da su vlasti pre 2012. godine doprinele kosovskoj nezavisnosti, postavlјanjem pitanja Međunarodnom sudu pravde i premeštanjem pregovora iz UN u EU.

"Mnogo su uradili protiv Srba, a danas kažu da ništa nije urađeno", primetio je predsednik i naveo podatke o pomoći Kosovu i Metohiji od 2014. godine.

Naveo je da su izgrađene dve škole, odbanište, renoviran jedan fakultet, Studentska poliklinika, 16 škola, sedam obdaništa, opremlјene škole, bolnice, obdaništa...

Renovirano je i 20 ambulanti, izgrađena bolnica i Dom zdravlјa, uz nabavku vozila, sanitetskih i putničkih, kuplјenu medicinsku opremu...

Izgrađeno je više stotina stanova i kuća, do kraja godine biće ih više od 1.100, gradi se naselјe Sunčana dolina, podelјen je građevinski materijal...

Pomoć je bila i novčana, u polјoprivredi, obnovlјene su crkve i manastiri, njih 42, ustanove kulture, a Srbi na Kosovu i Metohiji dobili su uvećane plate i penzije.

"Sve to je država obezbedila i zbog toga se nismo mnogo hvalili, ali iz ovoga se vidi kako i koliko država brine o narodu, građanima i šta je to što još planiramo da uradimo", rekao je Vučić.

Napomenuo je da je urađeno mnogo i u važne infrastrukturne objekte, ekološke i druge, na Gazivodama i oko njih, kao i na drugim strateški važnim mestima za Srbiju i njene građane.

"Ovo je da vidite da ne idemo da ''mlatimo praznu slamu'' i pričamo prazne priče, već da tačno znamo za šta se borimo, šta su nam cilјevi i šta možemo da postignemo", podvukao je predsednik.

Vučić je napomenuo da je teško nasledstvo sa kojim se suočavamo, pre svega političko, a teški su i nemogući uslovi za delovanje u međunarodnoj zajednici.

U tom smislu, dodao je da su naši saveznici retki, a da su globalno jaki, a da nisu priznali nezavisnost Kosova, Rusija i Kina, od regionalnih sila, Indija i Brazil.

Ali, oni koji, ne računajući Rusiju i Kinu, odlučuju o našoj sudbini, SAD i zemlјe EU - gotovo su sve priznale kosovsku nezavisnost, podvukao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike