МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић Србима на КиМ:Поносим се вашом храброшћу и издржљивошћу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић Србима на КиМ:Поносим се вашом храброшћу и издржљивошћу

08. август 2018. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је данас Србима са Косова и Метохије да, без обзира шта се у будућности буде дешавало, биће безбеднији и имаће већу подршку државе Србије.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за КиМ

"Оно што данас желим да поручим сваком Србину на КиМ: Имате нашу реч да шта год буде било у наредном периоду имаћете само више, немојте да вас било ко лаже, нећете имати мање ни новца, бићете безбеднији", казао је Ђурић у Косовској Митровици на састанку са представницима Српске листе.

Он је истакао да осећа одговорност сваки пут када стане испред Срба у Косовској Митровици и на сваком другом месту у јужној покрајини.

"Данас сам дошао између осталог да вам кажем да се поносим вашом издржљивошћу и храброшћу, да се поносим вашом издржљивошћу да поднесете невероватну кампању лажи", казао је Ђурић.

Навео је да је поносан на јединство Српске листе и српског народа који је ту политичку опцију, која је јединствена са политиком државе Србије, подржала 90 одсто и истакао да je у тешком и неизвесном времену дошло до слоге српског народа на КиМ.

"Не желим да вам говорим колико би нам ситуација била тежа да није тако, колико би сви наши непријатељи и противници волели да имамо сваку општину окренуту једну против друге, да је на сваком челу наше општине различита партија и да знају да о будућности КиМ не треба да разговарају ни са председником Србије, ни са Владом, ни са било ким другим, већ да о томе могу да се цењкају као на пијаци", казао је Ђурић.

Истакао је да они који чине Српску листу нису дозволили нити ће дозволити да их ико вређа говорећи им да су "такозвани Срби", "такозвана Српска листа".

"Они су тобоже прави Срби, јер су за то да цело Косово и Метохија буде независно, као што је Соња Бисерко, као и Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, ваљда су они већи Срби од вас који се борите да овде нешто за себе издејствујете", рекао је директор владине Канцеларије.

Поручио је да се неће дозволити да север КиМ не буде у Србији, "остаћемо истрајни и уједињени".

"Научили смо да овде морамо да будемо сложни", казао је Ђурић и навео да је председник Александар Вучић наложио да на северу КиМ и у свакој српској средини и јужно од Ибра у наредном периоду, до краја године, треба да се реализују сви започети пројекти, као и да се разговара са градоначелницима шта је то што у свакој општини на КиМ новцем из буџета Србије може да се уради.

Селаковић: Треба нам мудрости и стрпљења,не смемо одустати

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић данас је на састанку с представницима Српске листе у Косовској Митровици истакао је да је борба за јужну покрајину борба за Србе на КиМ и поручио да ко год прича нешто друго - лаже их.

Селаковић је, подсетивши на јучерашње обраћање председника Србије Александра Вучића, казао да су могли чути оно што се до сада није могло чути, а то је рационалан приступ решавању проблема и чврст став да нема договора у којем се једна страна унижава, а друга узвисује.

Навео је да је Вучић јуче поменуо све што је Канцеларија за КиМ урадила од 2012. године и додао да би то требао да покуша да уради било ко ко је пре 2012. године имао задатак да води рачуна о Србима на КиМ.

"Причали су вам да сте отписани, да нема ништа од Срба на КиМ, а онда сте, од 2012. године, видели да је мање приче, али дела више. Наша ситуација није лака и ви то добро знате, ви који сте наш најбољи аргумент за борбу за КиМ, ви без којих нико не би имао шта да прича и ради поводом КиМ. Та ситуација је у неким аспректима макар мало боља данас, када је Србија успела да подигне углед у свету", казао је Селаковић.

Подсетивши да је више од 1930 дана прошло од како Албанци са КиМ нису ипунили обавезу и формирали заједницу српских општина, Селаковић је казао да је Србија тиме што је све испунила показала да јој је стало до мира, решења и колико је озбиљна и одговорна.

Упитао је како се ођедном десило да су на истој страни и представници ојађене српске опозиције, део Цркве, али и једна Наташа Кандић, Соња Бисерко и додао да сви они заједно убедују у једну ствар, а то је да је боље да цело КиМ буде такозвано независно албанско Косово, да се у то не дира.

Селаковић је питао и треба ли сви да идемо тим путем и да чекамо да нас у местима на КиМ, где Срба има по троје - четворо, до оних места где нас има у хиљадама, нестајемо или треба да чувамо оно што чува Србију, а то су људи.

Он је апеловао на стрпљење Срба са КиМ, приметивши да како нису успели да понизе и унизе Марка Ђурића у марту то не могу да учине никоме ни у сали где је овај данашњи састанак одржан, ни у Лебану, Грачаници.

"Немамо право да одустанемо, али немамо право да срљамо и да не покушамо све сто можемо да очувамо мир", истакао је Селаковић.

Он је додао да се неко ко данас има 19 година и живи на КиМ и припада српском народу, не сећа времена када је овде била српска полиција и војска.

"То су данас одрасли млади људи, који имају бирачку право, који до тог времена досежу само кроз приче. Они не знају оно што знамо ми, али су ресени да остану, сачувају своје име и идентитет. Свакога дана ми који смо у систему власти треба да мислимо на те људе, јер су они будућност, њима ћемо Србију приближити само онолико колико је ми носимо. А ако то желимо, треба нам мудрости и стрпљења", навео је Селаковић.

Поручио је српском народу да данас, као никада раније, имају државни врх, на челу са председником Вучићем, којима могу спокојно веровати.

Истакао је да не треба наседати на провокације и дестабилизовати оно што је до сада успело да се уради и додао да није било председника Вучића, ни то не би успели да ураде.

Поповић: Више него икад Срби на КиМ треба да су јаки и сложни

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић на састанку је Српске листе с директором Канцеларије за КиМ Марком Ðурићем и генералним секретаром председника Србије Николом Селаковићем рекао да њихово присуство потврдује да је држава Србија присутна на Косову и Метохији.

Поповић је навео да су данас више него икада Србима потребни јединство и слога.

"Ових дана не треба да наседамо на провокације и не треба себи да дозволимо да будемо испровоцирани разним интерпретацијама разних личности", рекао је Поповић.

Наводећи да Срби треба да буду јаки и сложни, Поповић је казао да Срби на КиМ знају шта су прошли и како су остали и опстали.

"Желимо да трајемо на нашем Косову и Метохији", закључио је Поповић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике