MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić Srbima na KiM:Ponosim se vašom hrabrošću i izdržlјivošću
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić Srbima na KiM:Ponosim se vašom hrabrošću i izdržlјivošću

08. avgust 2018. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas Srbima sa Kosova i Metohije da, bez obzira šta se u budućnosti bude dešavalo, biće bezbedniji i imaće veću podršku države Srbije.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za KiM

"Ono što danas želim da poručim svakom Srbinu na KiM: Imate našu reč da šta god bude bilo u narednom periodu imaćete samo više, nemojte da vas bilo ko laže, nećete imati manje ni novca, bićete bezbedniji", kazao je Đurić u Kosovskoj Mitrovici na sastanku sa predstavnicima Srpske liste.

On je istakao da oseća odgovornost svaki put kada stane ispred Srba u Kosovskoj Mitrovici i na svakom drugom mestu u južnoj pokrajini.

"Danas sam došao između ostalog da vam kažem da se ponosim vašom izdržlјivošću i hrabrošću, da se ponosim vašom izdržlјivošću da podnesete neverovatnu kampanju laži", kazao je Đurić.

Naveo je da je ponosan na jedinstvo Srpske liste i srpskog naroda koji je tu političku opciju, koja je jedinstvena sa politikom države Srbije, podržala 90 odsto i istakao da je u teškom i neizvesnom vremenu došlo do sloge srpskog naroda na KiM.

"Ne želim da vam govorim koliko bi nam situacija bila teža da nije tako, koliko bi svi naši neprijatelјi i protivnici voleli da imamo svaku opštinu okrenutu jednu protiv druge, da je na svakom čelu naše opštine različita partija i da znaju da o budućnosti KiM ne treba da razgovaraju ni sa predsednikom Srbije, ni sa Vladom, ni sa bilo kim drugim, već da o tome mogu da se cenjkaju kao na pijaci", kazao je Đurić.

Istakao je da oni koji čine Srpsku listu nisu dozvolili niti će dozvoliti da ih iko vređa govoreći im da su "takozvani Srbi", "takozvana Srpska lista".

"Oni su tobože pravi Srbi, jer su za to da celo Kosovo i Metohija bude nezavisno, kao što je Sonja Biserko, kao i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, valјda su oni veći Srbi od vas koji se borite da ovde nešto za sebe izdejstvujete", rekao je direktor vladine Kancelarije.

Poručio je da se neće dozvoliti da sever KiM ne bude u Srbiji, "ostaćemo istrajni i ujedinjeni".

"Naučili smo da ovde moramo da budemo složni", kazao je Đurić i naveo da je predsednik Aleksandar Vučić naložio da na severu KiM i u svakoj srpskoj sredini i južno od Ibra u narednom periodu, do kraja godine, treba da se realizuju svi započeti projekti, kao i da se razgovara sa gradonačelnicima šta je to što u svakoj opštini na KiM novcem iz budžeta Srbije može da se uradi.

Selaković: Treba nam mudrosti i strplјenja,ne smemo odustati

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković danas je na sastanku s predstavnicima Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici istakao je da je borba za južnu pokrajinu borba za Srbe na KiM i poručio da ko god priča nešto drugo - laže ih.

Selaković je, podsetivši na jučerašnje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kazao da su mogli čuti ono što se do sada nije moglo čuti, a to je racionalan pristup rešavanju problema i čvrst stav da nema dogovora u kojem se jedna strana unižava, a druga uzvisuje.

Naveo je da je Vučić juče pomenuo sve što je Kancelarija za KiM uradila od 2012. godine i dodao da bi to trebao da pokuša da uradi bilo ko ko je pre 2012. godine imao zadatak da vodi računa o Srbima na KiM.

"Pričali su vam da ste otpisani, da nema ništa od Srba na KiM, a onda ste, od 2012. godine, videli da je manje priče, ali dela više. Naša situacija nije laka i vi to dobro znate, vi koji ste naš najbolјi argument za borbu za KiM, vi bez kojih niko ne bi imao šta da priča i radi povodom KiM. Ta situacija je u nekim asprektima makar malo bolјa danas, kada je Srbija uspela da podigne ugled u svetu", kazao je Selaković.

Podsetivši da je više od 1930 dana prošlo od kako Albanci sa KiM nisu ipunili obavezu i formirali zajednicu srpskih opština, Selaković je kazao da je Srbija time što je sve ispunila pokazala da joj je stalo do mira, rešenja i koliko je ozbilјna i odgovorna.

Upitao je kako se ođednom desilo da su na istoj strani i predstavnici ojađene srpske opozicije, deo Crkve, ali i jedna Nataša Kandić, Sonja Biserko i dodao da svi oni zajedno ubeduju u jednu stvar, a to je da je bolјe da celo KiM bude takozvano nezavisno albansko Kosovo, da se u to ne dira.

Selaković je pitao i treba li svi da idemo tim putem i da čekamo da nas u mestima na KiM, gde Srba ima po troje - četvoro, do onih mesta gde nas ima u hilјadama, nestajemo ili treba da čuvamo ono što čuva Srbiju, a to su lјudi.

On je apelovao na strplјenje Srba sa KiM, primetivši da kako nisu uspeli da ponize i unize Marka Đurića u martu to ne mogu da učine nikome ni u sali gde je ovaj današnji sastanak održan, ni u Lebanu, Gračanici.

"Nemamo pravo da odustanemo, ali nemamo pravo da srlјamo i da ne pokušamo sve sto možemo da očuvamo mir", istakao je Selaković.

On je dodao da se neko ko danas ima 19 godina i živi na KiM i pripada srpskom narodu, ne seća vremena kada je ovde bila srpska policija i vojska.

"To su danas odrasli mladi lјudi, koji imaju biračku pravo, koji do tog vremena dosežu samo kroz priče. Oni ne znaju ono što znamo mi, ali su reseni da ostanu, sačuvaju svoje ime i identitet. Svakoga dana mi koji smo u sistemu vlasti treba da mislimo na te lјude, jer su oni budućnost, njima ćemo Srbiju približiti samo onoliko koliko je mi nosimo. A ako to želimo, treba nam mudrosti i strplјenja", naveo je Selaković.

Poručio je srpskom narodu da danas, kao nikada ranije, imaju državni vrh, na čelu sa predsednikom Vučićem, kojima mogu spokojno verovati.

Istakao je da ne treba nasedati na provokacije i destabilizovati ono što je do sada uspelo da se uradi i dodao da nije bilo predsednika Vučića, ni to ne bi uspeli da urade.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike